Tabilo se na Mallorce zapsal do dějin. Je prvním chilským šampionem na trávě na hlavní tour

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Tabilo se na Mallorce zapsal do dějin. Je prvním chilským šampionem na trávě na hlavní tour

Alejandro Tabilo dosáhl na ohromný úspěch pro Chile.
Alejandro Tabilo dosáhl na ohromný úspěch pro Chile.AFP
Alejandro Tabilo (27) dosáhl na Mallorce na ohromný úspěch pro Chile. Rodák z kanadského Toronta se stal na největším z Baleárských ostrovů prvním chilským šampionem na travnatých dvorcích na nejvyšším okruhu v otevřené éře tenisu. V závěrečném kole porazil 6:3, 6:4 debutanta ve finále na této úrovni Sebastiana Ofnera (28) a získal svůj druhý letošní a zároveň kariérní titul.

Ofner – Tabilo 3:6, 4:6

Alejandro Tabilo byl před začátkem letošní sezony považován za celkem průměrného antukového specialistu. V aktuálním roce však prožívá nejlepší období své kariéry a exceluje napříč všemi povrchy. Důvod k oslavám měl hned v lednu, když na betonu v Aucklandu získal svůj první titul z turnajů ATP. Následoval skalp Novaka Djokoviče na antukovém Masters v Římě a historické tažení za triumfem nyní na trávě na Mallorce.

Coby jeden z nejvýše nasazených měl v úvodním kole volný los a dohromady ztratil jen jeden set. Po semifinálové bitvě s Gaëlem Monfilsem narazil na Sebastiana Ofnera. Proti Rakušanovi odvrátil všechny tři brejkboly a potřeboval jen hodinu a 16 minut. Ofner ještě zahrozil v závěrečném gamu, když si vypracoval brejkbol, ale Tabilo neznervózněl a proměnil v pořadí třetí mečbol.

Sestřih zápasu

Tabilo přepsal historii chilského tenisu.
Livesport

Triumfem na Mallorce přepsal tenisovou historii své země. Rodák z kanadského Toronta se stal prvním chilským šampionem na trávě na nejvyšším okruhu v otevřené éře tenisu. Svou finálovou bilanci na této úrovni vylepšil na 2:2 a do kompletní sbírky mu chybí už jen trofej z antuky. Na nejpomalejším povrchu prohrál finále předloni v Córdobě i letos na domácí půdě v Santiagu.

Tabilo si zajistil debut v nejlepší dvacítce světového pořadí. Jelikož se dostane o jedno místo před krajana Nicoláse Jarryho, bude novou chilskou žebříčkovou jedničkou. Do letošní sezony vstupoval coby 85. hráč hodnocení.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Ofner na Mallorce téměř dokonale využil velmi příznivého losu a probojoval se do svého premiérového finále na okruhu ATP. Na největším z Baleárských ostrovů mohl navázat na Dominica Thiema, který jako jediný z Rakušanů triumfoval na travnatých kurtech na hlavní tour.

Výsledky turnaje ATP 250 na Mallorce