Menšík jako první český teenager prošel do čtvrtfinále na trávě, na Mallorce zdolal Fogniniho

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Menšík jako první český teenager prošel do čtvrtfinále na trávě, na Mallorce zdolal Fogniniho

Menšík zdolal bývalou světovou devítku Fogniniho ve třech setech.
Menšík zdolal bývalou světovou devítku Fogniniho ve třech setech.Profimedia
Jakub Menšík (18) si podruhé v sezoně a zároveň v kariéře zahraje čtvrtfinále na turnajích ATP. Talentovaný teenager zdolal ve druhém kole na Mallorce 4:6, 6:3, 7:5 bývalou světovou devítku Fabia Fogniniho (37) a připsal si své druhé vítězství na travnatých dvorcích. O účast v semifinále bude usilovat proti nasazené čtyřce Alejandrovi Tabilovi (27).

Menšík – Fognini 4:6, 6:3, 7:5

Jakub Menšík absolvuje v posledních týdnech své první profesionální zápasy na trávě, se kterou má minimum zkušeností i z působení mezi juniory. V Hertogenboschi i v Halle ztroskotal na prvním protivníkovi, ale na Mallorce se po třísetových bitvách s loňským šampionem Christopherem Eubanksem a bývalou světovou devítkou Fabiem Fogninim stal prvním českým teenagerem, jenž postoupil do čtvrtfinále na trávě na hlavní tour.

Proti nevyzpytatelnému Italovi, který útočil na své první travnaté čtvrtfinále po 11 letech, si cestu k vítězství dost často komplikoval. Ve všech třech setech vedl o brejk, a přesto byl potenciálně jediný míček od vyřazení.

Talentovaný teenager za stavu 4:1 úplně ztratil koncentraci a prohrál pět gamů v řadě. Ve druhém dějství si však náskok brejku pohlídal, ačkoli musel v závěrečném gamu odvracet dva brejkboly. V rozhodujícím setu nepotvrdil brejk a za stavu 3:4 musel čelit dalšímu brejkbolu, který vyřešil esem. Od začátku 10. hry měl jasně navrch a v posledních třech gamech prohrál jen dva fiftýny.

Sestřih zápasu

Menšík je prvním českým teenagerem ve čtvrtfinále na trávě.
Livesport

Menšík odehraje ve čtvrtek své druhé letošní a zároveň kariérní čtvrtfinále na nejvyšším okruhu. Jediné předchozí absolvoval v únoru v Dauhá, kde v této fázi zaskočil Andreje Rubljova a nakonec padl až ve finále s Karenem Chačanovem.

Právě díky tomuto výsledku definitivně prorazil na hlavní tour a zajistil si debut v elitní stovce světového pořadí. Své žebříčkové maximum vylepšil na 65. místo, ale po senzačním tažení v katarské metropoli se začal trápit zdravotně a musel mimo jiné vynechat grandslamové French Open.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Jeho dalším protivníkem bude Alejandro Tabilo (H2H 0:0). Rovněž Chilan, jenž před pár týdny zazářil skalpem Novaka Djokoviče na antukovém Masters v Římě, si zahraje své první travnaté čtvrtfinále v kariéře.

Výsledky turnaje ATP 250 na Mallorce