Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz vyhrál hned svůj první turnaj ATP na trávě. Bude znovu světovou jedničkou

Aktualizováno
Carlos Alcaraz slaví první titul na trávě.
Carlos Alcaraz slaví první titul na trávě.Profimedia
Carlos Alcaraz (20) vyhrál hned svůj první turnaj na trávě mimo Wimbledon. Španělský mladík ovládl prestižní podnik ATP 500 v londýnském Queen's Clubu, kde ve finále přehrál 6:4, 6:4 Australana Alexe de Minaura (24) a získal pátý letošní a celkově 11. titul. Díky němu se znovu vrátí do čela světového žebříčku. V prvním deblovém finále neuspěl Jiří Lehečka po boku Taylora Fritze.

Alcaraz – De Minaur 6:4, 6:4

Carlos Alcaraz hrál první turnaj od porážky v semifinále antukového French Open, ve kterém ho proti Novaku Djokovičovi limitovaly křeče. Po úvodní vydřené výhře nad francouzským lucky loserem Arthurem Rinderknechem postupně nabíral na obrátkách a další čtyři soupeře už porazil ve dvou setech.

Po Jiřím Lehečkovi, bývalém šampionovi Grigoru Dimitrovi a Sebastianu Kordovi zvládl roli favorita i proti světové osmnáctce Alexi de Minaurovi. 20letý Španěl porazil o čtyři roky staršího Australana bez ztráty servisu 6:4, 6:4 a vzájemnou bilanci upravil na 2:0.

Sestřih zápasu Alcaraz – De Minaur.
Livesport

Jako profesionál startoval Alcaraz na teprve třetím travnatém turnaji a poprvé mimo grandslam. Ve Wimbledonu 2021 vypadl ve druhém kole s Daniilem Medveděvem, o rok později padl v osmifinále s Jannikem Sinnerem a nyní v Queen'su své maximum na trávě hned čtyřikrát vylepšil a dokráčel až k titulu.

"Vyhrát tady hned při prvním startu je skvělé a hodně to pro mě znamená. A také je super, že vím, jak jsem schopen hrát na trávě," řekl Alcaraz, čtvrtý španělský vítěz turnaje.

Díky triumfu se již počtvrté v kariéře posune do čela světového žebříčku, ze kterého sesadí vítěze 23 grandslamu Novaka Djokoviče. Na 1. místě zahájí celkově 26. týden a bude nejvýše nasazeným hráčem ve Wimbledonu.

Grandslam v All England Clubu startuje 3. července a Alcaraz doufá, že napodobí Rafaela Nadala. Ten v roce 2008 v Queen's Clubu získal po finálové výhře nad Djokovičem rovněž první trofej na trávě a krátce poté přidal po finálové bitvě s Rogerem Federerem i premiérový triumf ve Wimbledonu.

Pozápasový rozhovor Alcaraze.
Livesport

"Je super vrátit se před Wimbledonem na první místo žebříčku. Člověku to dodá extra motivaci. Ale z pohledu šancí v turnaji se moc nemění. Je úplně jedno, jestli budu ve Wimbledonu první, nebo druhý nasazený," dodal jeho loňský osmifinalista.

Vítěz loňského US Open Alcaraz vylepšil svou finálovou bilanci na 11:3 a již pátým letošním triumfem vyrovnat své maximum z loňské sezony.

24letý Australan De Minaur ve svém celkově 12. finále marně bojoval o 8. titul, druhý z podniku ATP 500 a druhý z trávy. Na té triumfoval pouze předloni v Eastbourne, kde bude příští týden obhajovat finále z loňska.

Lehečka/Fritz – Dodig/Krajicek 4:6, 7:6, 3:10

Jiří Lehečka a světová osmička Taylor Fritz v Queen'su nenavázali na skalp světových jedniček Wesleyho Koolhofa s Neala Skupského a na prvním společném turnaji svůj první deblový titul na okruhu ATP nezískali. Ve finále česko-americký tandem podlehl 4:6, 7:6, 3:10 vítězům letošního French Open Chorvatu Ivanu Dodigovi a Američanu Austinu Krajickovi, který se vrací na post deblové jedničky.

"Užíval jsem si tady v Queen's Clubu každý okamžik. Byla to pro mě skvělá zkušenost a doufám, že z toho budu v budoucnu těžit," řekl 21letý Lehečka po svém vůbec prvním deblovém finále. Ve dvouhře vypadl ve druhém kole s Alcarazem.

Výsledky turnaje ATP 500 v Queen's Clubu