Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šestnáctiletá Samson při debutu na okruhu WTA řádila, Siniaková po výhře odjela do nemocnice

Aktualizováno
Laura Samson slaví vítězný debut na okruhu WTA
Laura Samson slaví vítězný debut na okruhu WTAProfimedia
První postupující Češkou do druhého kola Livesport Prague Open se stala Laura Samson (16). Finalistka juniorského French Open na antuce ve Stromovce deklasovala 6:0, 6:2 chorvatskou kvalifikantku Taru Würthovou a zaznamenala vítěznou premiéru na turnaji WTA. O postup do čtvrtfinále by si měla zahrát s druhou nasazenou krajankou Kateřinou Siniakovou.(28), jež i přes zdravotní potíže udolala ve třech setech Američanku Louisu Chiricovou, ale kvůli kolapsu organismu zamířila do nemocnice. Do druhého kola postoupily také loňská finalistka a letos nasazená jednička Linda Nosková (19) a Dominika Šalková (20), naopak ani na třetí pokus v Praze nevyhrála Barbora Palicová (20).

Würthová – Samson 0:6, 2:6

Současná juniorská světová jednička Laura Samson letos vyhrála tři turnaje ITF, na dívčím Roland Garros prohrála až ve finále s krajankou Terezou Valentovou a nyní si odbyla vítěznou premiéru na turnaji WTA. V pražské Stromovce, kde startuje díky divoké kartě, deklasovala 6:0, 6:2 Taru Würthovou z Chorvatska.

Šestnáctiletá Češka začala proti 465. hráčce světa Würthové, která jako teenagerka figurovala ve druhé světové stovce, famózně a debut na hlavním okruhu okořenila kanárem.  Game ztratila až za stavu 6:0 a 2:0 a po trátě podání dokonce dovolila soupeřce vyrovnat, v dalších čtyřech hr ale ztratila už jen čtyři míčky a po necelé hodině a čtvrt mohla zvednout ruce nad hlavu. 

"Mám radost. Myslím, že i když je to WTA, ukázala jsem, že tu mám šanci. Soupeřka hrála slušně, ale já jsem se dívala na její zápasy a věděla jsem přesně, co přijde," řekla Samson. "Na kurt, na kterém jsem hrála, jsem hodně zvyklá. Trénuju tam furt. Teď už je to můj oblíbený kurt," doplnila tenistka domácího klubu TK Sparta Praha.

Rozhovor s Laurou Samson po první výhře na turnaji WTA
Livesport

"Takhle jsem si to určitě nepředstavovala, ale mám z toho velkou radost. Byla to super premiéra a snad to tak bude pokračovat. Hodně mi pomohlo, že jsem neměla co ztratit. Udělala jsem málo chyb a celkově jsem byla takticky dobře připravená," uvedla Samson v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Samson mezi ženami vyhrála 11. z posledních 12 zápasů. O čtvrtfinále si zahraje proti krajance Kateřině Siniakové, proti které by měla hrát i první kolo deblu po boku slovenské juniorky Rénáty Jamrichové. 

Chiricová – Siniaková 5:7, 6:4, 3:6

Osmadvacetiletá Siniaková po deblových triumfech na Roland Garros a ve Wimbledonu, kde slavila před devíti dny, zvládla singlový zápas na antuce. Ve Stromovce v prvním kole zdolala po dvou a půl hodinách boje 7:5, 4:6, 6:3 Američanku Louisu Chiricovou, i když v průběhu zápasu bojovala s teplotou. 

Česká tenistka už prvním setu řešila svůj zdravotní stav s lékařkou a vzala si léky. I když dvakrát neudržela výhodu brejku, za stavu 6:5 sadu ukončila čistou hrou při svém podání. Naopak ve druhé sadě sama marně doháněla manko. Sice vyrovnala na 4:4 a za stavu 4:5 dvěma winnery odvrátila dva setboly, ale třetímu dějství se nevyhnula.

Přestože rodačce z Hradce Králové rychle ubývaly síly, cestu k vítězství našla. V rozhodujícím setu na servisu nezaváhala, jediný brejkbol v osmém gamu zlikvidovala a při čtvrtém mečbolu v posledním dlouhém gamu zápas ukončila zkrácením hry.

"Už pár dní mě pobolívalo v krku a pokašlávala jsem. Tréninky byly v pohodě, ale jak je teplo, tak během zápasu mě začala bolet hlava. A jak se pokračovalo, tak jsme byla jak v ohni. Měla jsem teplotu, ale v domácím prostředí jsem chtěla hrát dál. Snad budu zítra živá," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Siniaková, jež by se zítra měla představit i v deblu s Barborou Krejčíkovou, s níž bude od soboty obhajovat olympijské zlato.

"Debla jsem tu chtěla hrát na sto procent. Dnes jsem zvažovala, jestli pokračovat, ale vzhledem k tomu příznivému vývoji jsem vzdát nechtěla. Snad budu zítra v pohodě, protože chci pokračovat," dodala rodačka z Hradce Králové jen pár minut předtím, než místo plánovaného setkání s premiérem Petrem Fialou zamířila do nemocnice kvůli kolapsu organismu do nemocnice.

Nosková – Zavacká 6:3. 6:2

Linda Nosková si loni v Praze zahrála své druhé a dosud poslední finále na okruhu WTA a letos by ráda z pozice nasazené jedničky výsledek ještě o jeden stupínek vylepšila. Za premiérovým titulem vykročila výhrou 6:3, 6:2 nad ukrajinskou kvalifikantkou Katarinou Zavackou.

"Jsem ráda, že jsem zpátky na tomto turnaji. Na fanoušky a atmosféru jsem se těšila," řekla Nosková v rozhovoru pro Českou televizi. "Bylo těžké se do zápasu dostat. Jak měnim povrchy, neni pro mě první zápas a jejich začátky lehký. Beru to hlavně jako přípravný turnaj na olympiádu. Jsem ráda, že se na antuce nebudu tolik zdržovat."

Devatenáctiletá Češka vyhrála svůj úvodní zápas v hlavní soutěži již na 12. ze 14 letošních turnajů a pošesté v řadě. Alespoň ještě jednu další výhru už pak ale dokázala přidat jen třikrát, naposledy v únoru v Dauhá. Od té doby devětkrát po sobě nevyhrála víc jak jeden zápas.

"Nejlepší příprava by byla, kdybych to vyhrála a vylepšila si trochu loňský rok, ale budu nejraději za co nejvíce zápasů," doplnila na startu olympijské generálky.

Ve druhém kole 27. hráčka světa Nosková narazí Němku Evu Lysovou.

Sönmezová – Šalková 4:6, 0:6

Dominika Šalková i při druhém startu na turnaji WTA slaví vítězný start. Dvacetiletá Češka slaví znovu po dvou letech na domácí půdě v Praze, letos na antuce ve Stromovce zametla 6:4, 6:0 s Turkyní Zeynep Sönmezovou.

"Jsem hodně spokojená. Zahrála jsem hodně slušný zápas a dát takové soupeřce 6:4, 6:0 je hodně dobrý výsledek. Jen doufám, že to přenesu i do příštího zápasu," řekla 135. hráčka světa Šalková.

Šalková, která už v neděli úspěšně odstartovala i v deblu po boku Barbory Palicové, si o premiérové čtvrtfinále zahraje s Polkou Magdalenou Frechovou.

Palicová – Selechmětěvová 5:7, 3:6

Na divokou kartu startující Barbora Palicová si ve Stromovce zahrála hlavní soutěž třetí rok po sobě, premiérovou výhru na okruhu WTA ani zisk alespoň jednoho setu ale opět nezaznamenala. Letos na antuce dvacetiletá Češka, jež na jaře vyhrála dva turnaje ITF v řadě, podlehla 5:7, 3:6 Oksane Selechmetěvové.

Palicová vedla v prvním setu 3:1, o náskok ale přišla. Ve 12. gamu ztratila servis ještě jednou a Selechmetěvová se ujala vedení. Na začátku druhé sady získala jednadvacetiletá Ruska náskok 3:0. Palicová sice prolomila v pátém gamu její servis a snížila, Selechmetěvová ale poté získala další brejk a duel dopodávala.

"Byl to boj. Myslím, že jsme obě podaly dobrý výkon. Bylo to o maličkostech, kdo koho brejkne a kdo bude víc útočit. Začala jsem dobře, hrála agresivně a svou hru. Akorát jsem byla trochu nervózní. Z těch chyb se poučím a příště budu o hodně lepší," řekla novinářům Palicová.

Aktuálně 272. hráčka světa Palicová se před domácími fanoušky radovala naposledy v září 2022, kdy po triumfu v Přerově a sérii osmi výher neuspěla ve čtvrtfinále v pražských Spojích. Od té doby v Česku prohrála již poosmé v řadě.

První kolo zvládly čtyři Češky

Zatímco kvalifikací o víkendu neprošla ani jedna z šesti domácích nadějí (Jesika Malečková, Lucie Šafářová, Tereza Martincová, Eliška Ticháčková, Alena Kovačková a Amélie Šmejkalová), úvodní kolo absolvovaly české tenistky s velmi dobrou bilancí 4:2. Kromě Palicové neuspěla už jen Sára Bejlek, která vypadla v neděli po třísetové porážce.

Matteková/Šafářová – Aojamaová/Šibaharová 6:2, 7:5

Sedmatřicetiletá Lucie Šafářová se při krátkodobém návratu dočkala prvního vítězství. Na domácí antuce v pražské Stromovce slaví ve čtyřhře s devětatřicetiletou Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s níž si zahrála po dlouhých šesti letech. Pětinásobné grandslamové šampionky porazily 6:2, 7:5 druhé nasazené Japonky Šuko Aojamaovou a Enu Šibaharovou, pro které to byla generálky na olympiádu. 

"Jako tým jsme začaly tam, kde jsme přestaly, což bylo úžasné. Hrály jsme výborně a byly jsme lepším týmem, což je super," pochvalovala si Šafářová v rozhovoru pro Českou televizi. "Zatím nemáme v plánu hrát další turnaj, ale uvidíme, necháváme to otevřené. Bethanie teď hraje se Sofií (Keninovou) a mají šanci na Turnaj mistryň. No uvidíme," rozesmála česká tenistka svou parťačku. 

Ve čtvrtfinále narazí na českou dvojici Palicová/Šalková.

Výsledky turnaje WTA 250 v Praze