Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šafářová v kvalifikaci Livesport Prague Open neuspěla, do druhého kola prošla jen Malečková

Aktualizováno
Lucie Šafářová ve Stromovce padla ve třech setech.
Lucie Šafářová ve Stromovce padla ve třech setech.Profimedia
Kvalifikací odstartoval na antuce v pražské Stromovce podnik WTA 250. Ozdobou byla účast bývalé světové pětky a grandslamové finalistky Lucie Šafářové (37), při krátkodobém comebacku ale prohrála i druhý singlový zápas. Z šesti českých nadějí se přes první kolo dostala jen Jesika Malečková (29), jež přitom do hry zasáhla až jako náhradnice.

Šafářová – Sobolevová 6:4, 4:6, 3:6 

Bývalá světová pětka Lucie Šafářová se pro krátkodobý comeback rozhodla především kvůli touze absolvovat pár turnajů před svými dětmi Leontýnkou (4) a Oliverem (2). Po povinné půlroční lhůtě v antidopingovém programu se přihlásila na tři akce v domácím prostředí, zatím ale na výhru čeká.

Dva zápasy prohrála ve čtyřhře na turnajích ITF v Olomouci a Starých Splavech se svou neteří Annou Dvořáčkovou a dvě třísetové porážky utrpěla ve dvouhře. Po nezdaru u Máchova jezera nenašla cestu k vítězství ani v pražské Stromovce.

Sedmatřicetiletá Češka dostala na turnaj WTA 250 divokou kartu do kvalifikace a proti Anastasiji Sobolevové začala dobře. Za stavu 6:4 a 2:1 ale poprvé ztratila podání, hra se vyrovnala a duel muselo rozhodnout třetí dějství.  

Bojovně hrající Šafářová v něm znovu nepotvrdila brejk na 2:1, ztratila čtyři hry v řadě a zpátky do hry se už nevrátila. Při svém servisu sice zlikvidovala dva mečboly, na returnu už ale vyřazení neodvrátila. Ukrajinské tenistce ze třetí světové stovky podlehla 6:4, 4:6, 3:6.

Poslední šanci vyhrát při svém krátkém návratu alespoň jeden zápas bude mít ještě ve čtyřhře s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, s níž získala pět grandslamových titulů. V prvním kole vyzvou druhý nasazený japonský pár Šuko Aojamaová a Ena Šibaharová.

Finalistka Roland Garros 2015 si jednou zahrála už loni v říjnu, kdy po čtyřleté pauze porazila ve francouzském Remeši domácí Yaroslavu Bartashevichovou. ITF ale následně Šafářové oznámila, že nesplnila kompletní podmínky pro návrat do profesionálního tenisu, a bronzová olympijská medailistka ze čtyřhry z Ria de Janeiro 2016 musela z turnaje odstoupit.

Malečková – Spiteriová 7:5, 6:2

Sobolevová se o postup do hlavní soutěže utká s další Češkou Jesikou Malečkovou, která zvládla první kolo jako jediná z šesti domácí zástupkyň.

Devětadvacetiletá Malečková, jež bude hrát hlavní soutěž deblistek s Miriam Kolodziejovou, se do pavouku kvalifikace dostala až jako náhradnice teprve v sobotu ráno a svůj úvodní duel s Dalilou Spiteriovou zvládla. Italku porazila 7:5, 6:2. 

Perrinová – Martincová 6:0, 7:5

Tereze Martincové se soupeřka pár hodin před startem zápasu změnila a proti náhrandici se nedokázala prosadit.  Finalistka z roku 2021 a loňská čtvrtfinalistka v prvním setu proti Conny Perrinové neuhrála ani game, ve druhém neudržela vedení 5:2, neproměnila setbol a se Švýcarkou prohrála 0:6, 5:7.

Barthelová – Kovačková 6:3, 6:0

Při premiéře v kvalifikaci turnaje WTA nepřekvapila Alena Kovačková. Šestnáctiletá česká juniorka nestačila na šampionku z roku 2017 Monu Barthelovou z Německa, bývalé 23. hráčce světa podlehla hladce 3:6, 0:6.

Ticháčková – Deichmannová 7:6, 2:6, 6:7

Výrazně déle si užila svůj debut v kvalifikaci turnaje WTA Eliška Ticháčková, ani ona ale cestu k vítězství nenašla. Nezkušená sedmnáctiletá Češka podlehla o 13 let starší soupeřce Kathince Von Deichmannové z Lichtenštejnska i vinou deseti prohraných servisů 7:6, 2:6, 6:7.

Zavacká – Šmejkalová 6:1, 6:4

Amelie Šmejkalová si v Praze zahrála kvalifikaci turnaje WTA podruhé, znovu však neuhrála ani set. Letos devatenáctiletá Češka nestačila na Ukrajinku Katarinu Zavackou a prohrála 1:6, 4:6.

Výsledky kvalifikace na Livesport Prague Open