Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport Prague Open vyhrála Linetteová, v polském finále smetla Frechovou

Magda Linetteová slaví první triumf na antuce
Magda Linetteová slaví první triumf na antuceProfimedia
Magda Linetteová (32) ve finále Livesport Prague Open smetla 6:2, 6:1 krajanku Magdalenu Frechovou (26) a den před startem olympiády ukončila více než čtyřleté čekání na třetí titul. Polská přemožitelka Lindy Noskové ve Stromovce slaví premiérový triumf na antuce, naopak o šest let mladší Frechové se finálový debut vůbec nepovedl.

Linetteová – Frechová 6:2, 6:1

Magda Linetteová na prvních devíti turnajích v roce 2024 nevyhrála víc jak jeden zápas. Černou sérii zlomila až na začátku antukového jara, přitom na oranžové drti si zahrála pouze jeden z tehdy 14 semifinálových zápasů na okruhu WTA.

V dubnu se však dostala do finále ve francouzském Rouenu a tento týden v Praze své maximum na antuce znovu posunula. V pěti zápasech ve Stromovce nenašla přemožitelku a z pozice nasazené čtyřky si došla pro celkově třetí titul. 

K finálovému zápasu proti Magdaleně Frechové nastoupila jen devatenáct hodin po semifinálové bitvě s domácí nasazenou jedničkou Lindou Noskovou, ovšem únavu na sobě znát nenechala.  Po hodině a dvaceti minutách zvítězila 6:2, 6:1 a o šest let mladší krajance oplatila dva roky starou porážku z jediného vzájemného střetnutí. 

V prvním setu Linetteová soupeřku přestřílela na vítězné údery 15:3, udělala jen pět nevynucených chyb a nastavila směr vývoje. V něm pokračovala i ve druhé sadě, odvrátila všechny čtyři brejkboly a zápas zakončila bez ztráty podání. 

"Nevím, co říct. Jsem moc šťastná, že jsem to zvládla. Věděla jsem, že to bude těžké a musím hrát to nejlepší, abych ji (Frechovou) porazila. Mám radost, že jsem dnes využila všechny své šance," uvedla Linetteová.

"Děkuju všem divákům a speciálně těm polským, že dnes přišli. Je to výjimečné hrát před vámi a držet v ruce tuhle trofej," řekla Linetteová po finále, které ve Stromovce sledovalo i početné zastoupení polských fanoušků.

Rozhovor s Linetteovou

Rozhovor s Magdou Linetteovou po triumfu na Livesport Prague Open
Livesport

Dvaatřicetiletá rodačka z Poznaně vylepšila svou finálovou bilanci na 3:5, když navázala na dva triumfy na tvrdém povrchu v americkém New Yorku 2019 a thajském Hua Hin 2020.

Šestadvacetiletá Frechová, která si v lednu na Australian Open zahrála poprvé v osmifinále grandslamu, byla až dosud na okruhu WTA nejdál ve čtvrtfinále čtyřikrát). V Praze své maximum po čtyřech třísetových výhrách, z nichž ke dvěma jí dvě domácí tenistky Dominika Šalková a Laura Samson pomohly skrečí, dvakrát překonala. 

Madga Linetteová odehrála svůj nejlepší turnaj antuce
Madga Linetteová odehrála svůj nejlepší turnaj antuceProfimedia

Obě Polky nyní čeká rychlý přesun do Paříže na olympijský turnaj. Linetteová bude hrát v prvním kole dvouhry se sedmnáctiletou Ruskou Mirrou Andrejevovou, kterou dnes v Budapešti čeká premiérové finále na okruhu WTA, a představí se i v deblu s Alycjou Rosolskou. Frechová na úvod narazí na Bulharku Viktoriji Tomovovou.

Teprve podruhé v desetileté historii turnaje WTA 250 v Praze bylo singlové finále bez domácí hráčky. Celkově popáté a druhý rok ho vyhrála tenistka ze zahraničí – Linetteová navázala na Němku Monu Barthelovou (2017), Švýcarku Jil Teichmannovou (2019), Rumunku Simonu Halepovou (2020) a Japonku Nao Hibinovou (2023). 

Z českých tenistek turnaj vyhrály Karolína Plíšková (2015), Lucie Šafářová (2016), Petra Kvitová (2018), Barbora Krejčíková (2021) a Marie Bouzková (2022). 

Výsledky turnaje WTA 250 v Praze