Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Federer se po konci kariéry necítí v areálech jako cizinec: Stále mám pocit, že tam patřím

Federer se znovu těší na Laver Cup.
Federer se znovu těší na Laver Cup.Larry Marano / INSTAR Images / Profimedia
Tenisový velikán Roger Federer (43) se netají tím, že mu tenis pomáhá, aby se na turnajích ani po konci aktivní kariéry necítil jako cizinec. Švýcar, který stál u zrodu Laver Cupu, ukončil kariéru právě na tomto turnaji před dvěma lety v Londýně. Následně se ujal funkce ambasadora.

"Jsem rád, že jsem se na některé turnaje hned vrátil, pomyslnou náplast jsem si strhl rychle. Když se teď procházím po tenisových areálech, stále mám pocit, že tam patřím. Necítím se nikde jako cizinec, což je dobře, protože je možné se jím stát velmi rychle. Lidé i hráči se mě často ptají, co tady vlastně dělám a já si říkám, že pokud se mě budou takto ptát, už se sem nikdy nevrátím," řekl Federer novinářům.

"Mám radost, že se v tomto prostředí stále cítím dobře, protože by bylo mnohem jednodušší zůstat doma, mít klid a pohodlí a uvědomit si, že už nemusíte být na turné," dodal bývalý elitní tenista.

Současná světová jednička Jannik Sinner.
Současná světová jednička Jannik Sinner.ČTK / imago sportfotodienst / R4924_italyphotopress

Dvacetinásobný grandslamový vítěz pochválil vycházející hvězdy Jannika Sinnera a Carlose Alcaraze, kteří se těší na příští ročník Australian Open. Švýcar také stále věří svým někdejším rivalům Novaku Djokovičovi a Rafaelu Nadalovi, kteří budou na Laver Cupu chybět.

"Je těžké předvídat, jak si Rafa povede, letos toho moc neodehrál. Novak vyhrál olympiádu a odehrál téměř celou sezonu. Netrápila ho zranění, rozhodl se hrát méně, což je normální, když jste trochu starší. Těším se na Austrálii, tam určitě bude patřit k favoritům spolu se Sinnerem a Alcarazem," předpovídá Federer.

Nadal se z Laver Cupu odhlásil kvůli zdravotním problémům, ale jeho krajan Alcaraz bude reprezentovat barvy Evropy. Na kurtu ho doplní Alexander Zverev. Ten byl podle Federera velmi blízko premiérovému grandslamovému titulu, ale v rozhodujících chvílích potřeboval být ofenzivnější.

"Když jde do tuhého, hraje příliš defenzivně. Zverev si musí vtlouct do hlavy, aby se snažil nebýt pasivní, pak může dojít opravdu hodně daleko," řekl na Němcovu adresu.

Tým Evropy vyhrál první čtyři turnaje počínaje rokem 2017, ale v posledních dvou se z triumfu radoval tým světa.

Herní plán Laver Cupu