Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz zapsal první výhru v Laver Cupu, Evropa i tak před závěrečným dnem výrazně ztrácí

Carlos Alcaraz se dočkal prvního vítězství v Laver Cupu.
Carlos Alcaraz se dočkal prvního vítězství v Laver Cupu.RONNY HARTMANN / AFP
Carlos Alcaraz (21) si poradil dvakrát 6:4 se svým vrstevníkem Benem Sheltonem (21) a dočkal se svého prvního vítězství při debutu v prestižním Laver Cupu. Z evropského týmu však v sobotu bodoval jako jediný, a proto půjde světový výběr, který ovládl poslední dva ročníky této exhibiční soutěže, do závěrečného hracího dne s náskokem 8:4. A to díky výhrám Francese Tiafoea, Taylora Fritze a Sheltona s Alejandrem Tabilem.

Evropa – Svět 4:8

Frances Tiafoe byl v posledních dvou ročnících Laver Cupu výrazným strůjcem obou triumfů světového výběru a bodově přispěl i v aktuální edici. Američan zdolal 3:6, 6:4, 10:5 světovou pětku Daniila Medveděva, s nímž prohrál posledních pět soubojů, všechny na betonech. Svému týmu tak zajistil vedení 4:2.

Vůbec poprvé v letošním ročníku došlo na super tie-break, všechny čtyři páteční duely totiž skončily ve dvou setech a po prvním hracím dnu bylo srovnáno 2:2. Tiafoe jasně ztratil úvodní dějství, ale ve druhé sadě šel hned po prvním gamu do brejku a od té doby už byl na kurtu lepším hráčem.

Úvodní tři singlové zápasy v této soutěži prohrál, ovšem ve všech třech následujících uspěl. Ve čtyřhře je dokonce stoprocentně úspěšný (3:0). Aktuálně 16. muž pořadí si po skončení loňského US Open prošel zhruba roční krizí, nicméně v posledních týdnech svou kariéru znovu nastartoval a zahrál si své první finále na Masters a také byl kousek od finálové účasti na domácím majoru.

Carlos Alcaraz zahájil svůj debut v Laver Cupu už v pátek prohranou čtyřhrou po boku Alexandera Zvereva. V úvodním singlovém utkání v této soutěži však uspěl a zařídil vyrovnání skóre na 4:4. Úřadující šampion French Open a Wimbledonu si poradil 6:4, 6:4 s Američanem Benem Sheltonem.

Čtyřnásobný grandslamový šampion odvrátil všech pět brejkbolových hrozeb a ani jednou neztratil servis. Ani on ale ve využívání brejkbolů neexceloval, zužitkoval jen dva z jedenácti. Na svého vrstevníka narazil podruhé, také loni na Masters v Torontu zvítězil ve dvou setech.

Bývalý lídr žebříčku Alcaraz se začal po prohraném finále na olympiádě v Paříži s Novakem Djokovičem trápit a během US Open Series dokázal vyhrát jen jeden ze tří zápasů. Po šokujícím nezdaru ve druhém kole US Open si však spravil chuť už před týdnem v Davisově poháru, když vyhrál oba singly a pomohl své zemi k postupu ze skupinové fáze.

Alexander Zverev už potřetí v řadě nenašel recept na Taylora Fritze, s nímž vypadl na posledních dvou grandslamových podnicích. Aktuálně druhý hráč světa neuspěl ani v domácích podmínkách v Laver Cupu a souboj úřadujících grandslamových finalistů prohrál v Berlíně poměrem 4:6, 5:7. Vítězství Američana, který absolvuje první akci po finále na US Open, znamenalo vedení 6:4 pro výběr světa.

Zverev vůbec nezvládl koncovky setů. V 10. hře utkání si prohrál čistou hrou servis a po 47 minutách věděl, že bude muset sáhnout po obratu. Ten se mu však nepodařil, přestože ve druhém dějství vedl 4:2. V posledních dvou gamech na podání čelil stavu 0:30. Zatímco v prvním případě nepříznivý vývoj otočil, v závěrečné hře pustil Fritze k mečbolu a ten ho vítězným forhendem proměnil.

Německý tenista startuje v Laver Cupu už popáté a byl u všech čtyř předchozích triumfů evropského týmu. V singlu se v této exhibiční soutěži představil už poosmé a teprve podruhé okusil porážku. Podobnou úspěšnost ve dvouhře má i Fritz, který po skalpu Zvereva disponuje bilancí 4:1.

Čtyřhru na závěr sobotního programu obstarali Casper Ruud se Stefanosem Tsitsipasem proti Benovi Sheltonovi a Alejandrovi Tabilovi. K suverénnímu vítězství 6:1, 6:2 dokráčeli Američan s Chilanem.

Shelton s Tabilem na kurtu naprosto dominovali. Jediné komplikace museli řešit v maratonském šestém gamu druhého dějství, v němž čelili dvěma brejkbolům. Ztrátu servisu nepřipustili a následně pokračovali v krasojízdě.

Evropa v úvodních čtyřech ročnících Laver Cupu dominovala a triumfovala v pražské O2 areně, Chicagu, Ženevě a Bostonu. Poslední dvě edice však ovládl světový tým, konkrétně předloni v Londýně a loni ve Vancouveru. V následujícím ročníku, který se uskuteční v San Franciscu, dojde k první změně kapitánů. Evropu povede Yannick Noah a výběr světa si vezme na starost Andre Agassi.

Exhibiční turnaj, za jehož zrodem stojí i švýcarský fenomén Roger Federer, každoročně střídá dějiště na evropském kontinentu a v Severní Americe. Akce se koná vždy ve třech dnech, přičemž jednotlivá páteční vítězství jsou za jeden bod, sobotní za dva a nedělní za tři.

Výsledky dvouhry | Výsledky čtyřhry