Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Evropa po třech letech vyhrála Laver Cup. Alcaraz se podílel na parádním obratu hned dvakrát

Carlos Alcaraz prožil parádní debut v Laver Cupu.
Carlos Alcaraz prožil parádní debut v Laver Cupu.RONNY HARTMANN / AFP
Evropský tým nebyl daleko od toho, aby v Laver Cupu třetím rokem po sobě prohrál. Sérii světového výběru ale nakonec přece jen utnul, přestože do závěrečného hracího dne v berlínské Uber Areně vstupoval se čtyřbodovým mankem a byl jedinou porážku od nezdaru. Rozhodující duel obstarali Carlos Alcaraz (21) s Taylorem Fritzem (26), Španěl po setech 6:2, 7:5 potvrdil papírové předpoklady a ukořistil pro Evropu těsné vítězství 13:11.

Evropa – Svět 13:11

Nedělní program začal na rozdíl od předchozích dvou hracích dnů deblovým utkáním. Důvěru od kapitánů dostali Carlos Alcaraz s Casperem Ruudem za Evropu a Ben Shelton s Francesem Tiafoem za světový tým. Zápas trval téměř dvě hodiny a na jeho konci se radovali po setech 6:2, 7:6 Španěl a Nor.

Alcaraz s Ruudem v úvodní sadě lépe zvládali klíčové momenty, ztratili pouhé dva gamy a vyhráli všechny čtyři hry, které šly přes shodu. Ve druhém dějství dominovali na vlastním servisu, ale i tak museli do tie-breaku. Ve zkrácené hře soupeře nepustili k setbolu a vyhráli ji poměrem 8:6.

Vítězství evropské dvojice znamenalo výraznou komplikaci pro světový výběr, protože ve všech třech následujících singlech byli favority Evropané. Alcarazovi s Ruudem se podařilo takřka kompletně stáhnout náskok světa, skóre upravili na 7:8.

Ben Shelton o pár desítek minut později nastoupil znovu, tentokrát k singlovému utkání s dalším grandslamovým šampionem a bývalým lídrem žebříčku Daniilem Medveděvem a snažil se odčinit sobotní nezdar proti Alcarazovi. To se mu poměrem 6:7, 7:5, 10:7 a po více než dvou hodinách boje podařilo.

Medveděv v Berlíně už podruhé nedotáhl vedení proti Američanovi, v sobotu neuspěl proti Francesovi Tiafoeovi. Duel se Sheltonem měl výborně rozehraný. Po třech odvrácených setbolech v první sadě se v polovině druhého dějství dostal ke třem brejkbolům v řadě. Ani jednu z celkového počtu čtyř šancí však neproměnil a nakonec zápas ztratil.

Světový výběr byl v tu chvíli jediné vítězství od dokonání hattricku. Shelton, jenž si na pátý pokus připsal svůj první letošní skalp hráčů TOP 10, totiž navýšil vedení na 11:7. Evropa v tu chvíli věděla, že musí v posledních dvou utkáních uspět Alexander Zverev i Carlos Alcaraz.

Frances Tiafoe mohl už ve třetím ročníku po sobě rozhodnout o vítězství světového týmu nad Evropou. Předloni to byla třísetová výhra nad Stefanosem Tsitsipasem a loni dvousetová ve čtyřhře po boku krajana Bena Sheltona. Letos se mu to ale nepodařilo, když padl 7:6, 5:7, 5:10 se svým neoblíbeným protivníkem Alexanderem Zverevem.

S dvojnásobným grandslamovým finalistou prohrál sedm z předchozích osmi soubojů, ovšem v Laver Cupu ukázal, že mu týmové soutěže a obecně prestižní akce s bouřlivější atmosférou prostě sedí. Právě v těchto podmínkách se dokáže vybičovat ke svému nejlepšímu tenisu. Jenže v napínavé koncovce byl psychicky silnější Zverev.

Američan po chytře odehrané výměně v polovině druhé sady vedl o set a brejk, ale náskok ve druhém dějství neuhájil a Zverev čistou hrou na returnu srovnal na 4:4. Aktuálně druhému hráči světa se nakonec podařilo dotáhnout vyrovnanou a nakonec více než dvouapůlhodinovou bitvu do rozhodujícího super tie-breaku, ve kterém dominoval 10:5. Letošní ročník Laver Cupu tak musel rozhodnout poslední duel.

Evropský tým měl v rozhodujícím duelu svou největší zbraň. A sice debutanta Carlose Alcaraze, který se může pochlubit vynikající bilancí ve finálových duelech a je navzdory mladému věku velmi silný ve zvládání takto důležitých zápasů.

Čtyřnásobný grandslamový šampion to potvrdil vítězstvím 6:2, 7:5 nad finalistou nedávného US Open Taylorem Fritzem. Na vlastním servisu dlouho dominoval a také byl jediný míček od vedení o set a dva brejky. Místo toho dovolil Američanovi skóre ve druhé sadě srovnat. Ztrátou vedení se však nenechal rozhodit a vyhrál poslední tři gamy.

Zástupci evropského týmu tak splnili úkol pro nedělní program. Před jeho startem moc dobře věděli, že musí v posledním hracím dnu ukořistit tři výhry. Na dvou z nich se podílel Alcaraz a jeho premiérové vystoupení v Laver Cupu tak nemohlo dopadnout lépe. Navíc stanovil nový rekord získaných bodů v rámci jednoho ročníku, pro Evropu jich zařídil dohromady osm.

Evropa v úvodních čtyřech ročnících Laver Cupu dominovala a triumfovala v pražské O2 areně, Chicagu, Ženevě a Bostonu. Poslední dvě edice však ovládl světový tým, konkrétně předloni v Londýně a loni ve Vancouveru. V následujícím ročníku, který se uskuteční v San Franciscu, dojde k první změně kapitánů. Evropu povede Yannick Noah a výběr světa si vezme na starost Andre Agassi.

Exhibiční turnaj, za jehož zrodem stojí i švýcarský fenomén Roger Federer, každoročně střídá dějiště na evropském kontinentu a v Severní Americe. Akce se koná vždy ve třech dnech, přičemž jednotlivá páteční vítězství jsou za jeden bod, sobotní za dva a nedělní za tři.

Výsledky dvouhry | Výsledky čtyřhry