Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Andrejevová v 17 letech získala první titul na okruhu WTA, v Rumunsku utekla i z mečbolů

Mirra Andrejevová si pro první triumf došla na antuce.
Mirra Andrejevová si pro první triumf došla na antuce.Profimedia
Mirra Andrejevová (17) na antuce v rumunském Iasi zaznamenala premiérový triumf na okruhu WTA. Na turnaji, ve kterém musela odvracet mečboly. Ruská teenagerka uspěla hned ve svém prvním finále, v němž hrála s krajankou Jelinou Avanesjanovou (21) 5:7, 7:5 a 4:0 ve chvíli, kdy jí soupeřka vzdala.

Andrejevová – Avanesjanová 5:7, 7:5, 4:0 / skreč Av.

Dosavadním maximem Mirry Andrejevové bylo semifinále. To si zahrála rovnou na grandslamovém Roland Garros, na kterém v červnu skolila i světovou dvojku Arynu Sabalenkovou a zaznamenala životní skalp.

O necelé dva měsíce později se do semifinále dostala podruhé. Cestou do něj na antukovém podniku WTA 250 v rumunském Iasi ztratila jen devět gamů, ve čtvrtek ale v boji o první finále prohrávala s Olgou Danilovičovou v rozhodujícím setu 2:5, čelila dvěma mečbolům a byla na pokraji vyřazení. Kritické momenty ovšem přežila a nakonec dokráčela až k premiérovému titulu.

Na páteční souboj dvou finálových debutantek s krajankou Jelinou Avanesjanovou si tenistky musely kvůli dešti čtyři hodiny počkat. Hrát se začalo až večer pod umělým osvětlením a duel nabídl dlouho přetahovanou. 

Andrejevová v prvním i druhém setu dvakrát neudržela výhodu brejku, ale zatímco v úvodní sadě závěr nezvládla, ve druhé od stavu 5:7 a 4:5 získala sedm her v řadě a dál už pokračovat nemusela. O čtyři roky starší soupeřka jí kvůli zdravotním potížím vzdala.

Statistiky zápasu Mirra Andrejevová – Jelina Avanesjanová
Statistiky zápasu Mirra Andrejevová – Jelina AvanesjanováLivesport

Ve světovém žebříčku Andrejevová vyletí již na 23. místo. Premiérový titul získala pouhý den před startem olympijského turnaje, na kterém ji za dva dny v Paříži čeká debut a start ve všech třech soutěžích. V neděli se utká s čerstvou šampionkou z Livesport Prague Open Polkou Magdou Linetteovou a ve čtyřhře žen bude hrát po boku Diany Šnajderové. Od pondělí bude bojovat o medaili také v mixu s Daniilem Medveděvem.

Výsledky turnaje WTA 250 v Iasi