Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Po dvou letech radost z vítězství. Halepová v Hongkongu slaví poprvé po dopingovém trestu

Halepová v Hongkongu slaví poprvé po dopingovém trestu.
Halepová v Hongkongu slaví poprvé po dopingovém trestu.SIMION SEBASTIAN TATARU / AFP / AFP / AFP
Bývalá světová jednička a grandslamová šampionka Simona Halepová (33), která se v březnu vrátila na kurty po čtyřletém trestu za doping zkráceném na devět měsíců, slaví první výhru od srpna 2022. Rumunská tenistka, jejíž comeback komplikovaly zdravotní potíže, na podniku WTA 125k v Hongkongu zdolala 6:2, 4:6, 6:4 Australanku Arinu Rodionovovou (34).

Simona Halepová v srpnu 2022 vyhrála turnaj WTA 1000 v Torontu, o dva týdny později ale vypadla v prvním kole US Open a kvůli operaci nosu předčasně ukončila sezonu. V říjnu pak oznámila, že během newyorského grandslamu měla pozitivní test na roxadustat (zakázanou látku stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek) a kvůli podezření z dopingu má předběžně pozastavenou činnost.

Dlouho se marně snažila očistit své jméno. Až po roce se dozvěděla, že i kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu je potrestána zákazem činnosti na čtyři roky. Po soudních tahanicích uspěla až s odvoláním u Arbitrážního soudu (CAS), který v březnu 2024 zkrátil její trest za doping ze čtyř let na devět měsíců. Porota rozhodla, že pozitivní test zavinil kontaminovaný doplněk a souviset s ním mohou i anomálie v biologickém pasu.

Po tenisu hladová Halepová se takřka okamžitě vrátila na kurty. Ale přestože se během nucené pauzy snažila udržovat v kondici a být připravená na okamžitý návrat, na zápasové tempo se nachystat nedokázala. V Miami prohrála ve třech setech se Španělkou Paulou Badosaovou a uznala, že tělo není na comeback dostatečně připravené. V květnu to pak ještě zkusila na akci WTA 125k v Paříži, za stavu 7:5 a 2:3 ale kvůli zdravotním potížím vzdala.

Halepová – Ar. Rodinovová 6:2, 4:6, 6:4

Teprve třetí zápas po březnovém očištění jména tak odehrála až dnes v Hongkongu a na třetí pokus se dočkala vítězství. Třiatřicetiletá Rumunka zvládla třísetový duel s aktuálně 114. hráčkou světa Arinou Rodionovovou, o rok starší Australanku zdolala 6:2, 4:6, 6:4 a po takřka 26 měsících poznala pocit z vítězství.

"Slovy nelze popsat pocit, kdy jsem zpátky na kurtu a vyhraju první zápas po tak dlouhé době. Ve sportu, který miluju. Děkuji za veškorou vaši podporu a lásku, moc to pro mě znamená," napsala vděčná Halepová na sociální sítě.

Ve druhém kole se vítězka French Open 2018 a Wimbledonu 2019 utká se 78. hráčkou světa Ruskou Annou Blinkovovou (H2H 0:0), která už v úterý smetla Thajku z páté stovky žebříčku Peagntarn Plipuechovou a přestřihla černou šňůru deseti porážek.

Navarrová – Golubicová 7:5, 6:4

V případném čtvrtfinále by Halepová mohla narazit na světovou osmičku Emmu Navarrovou, která si na menším turnaji v Hongkongu krátí čas po brzkém vyřazení z Pekingu před další tisícovkou ve Wuhanu. V prvním kole americká hvězda roli favoritky potvrdila a nad Švýcarkou Viktorijou Golubicovou zvítězila 7:5, 6:4. Ve druhém ji čeká Australanka Kimberley Birrellová.

Výsledky turnaje WTA 125k v Hongkongu