Zverev se prvního travnatého titulu doma v Halle nedočkal, Sinner je na trávě poprvé ve finále

Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zverev se prvního travnatého titulu doma v Halle nedočkal, Sinner je na trávě poprvé ve finále

Aktualizováno
Alexander Zverev dál čeká na první triumf na trávě.
Alexander Zverev dál čeká na první triumf na trávě.AFP
Alexander Zverev (27) si prodloužil čekání na první kariérní triumf na travnatých dvorcích. Dvojnásobný finalista na domácí pětistovce v Halle skončil v semifinále po porážce 6:7, 4:6 s předloňským šampionem Hubertem Hurkaczem (27). Polák v nedělním finále potká Jannika Sinnera (22), světová jednička je poprvé v kariéře ve finále na trávě.

Hurkacz – Zverev 7:6, 6:4

Alexander Zverev prožil na nedávném French Open obrovské zklamání, když nedokázal dotáhnout náskok ani ve svém druhém kariérním finále na grandslamech a stejně jako na US Open 2020 neuspěl v pěti setech. Další výraznější letošní nezdar zaznamenal na domácí pětistovce v Halle, kde měl šanci získat svou první trofej z travnatých dvorců.

Majitel 22 titulů z podniků ATP prošel do semifinále bez jediného zaváhání na vlastním servisu. Proti Hubertovi Hurkaczovi ale stoprocentní úspěšnost na podání neudržel. V úvodním setu nevyužil ani jeden ze čtyř brejkbolů, všechny měl v jednom gamu, a v tie-breaku uhrál pouhé dva body. Druhou sadu rozhodl Polák jediným brejkem ve třetí hře.

Sestřih zápasu

Hurkacz si zahraje o druhý triumf v Halle.
Livesport

Hurkacz navazuje v Halle na své nejlepší antukové jaro v kariéře. Rodák z Vratislavi se před více než dvěma měsíci v Estorilu poprvé probojoval do antukového semifinále na nejvyšším okruhu a nakonec bral titul. Na trávě je i díky svému dělovému servisu mnohem nebezpečnější než na nejpomalejším povrchu, který je jeho nejméně oblíbeným.

Bývalý semifinalista Wimbledonu si zahraje finále v Halle podruhé. Předloni v něm povolil pouhých pět gamů Daniilovi Medveděvovi. Ve finálových duelech má Hurkacz vynikající bilanci 8:2, jediné předchozí finále na trávě absolvoval před dvěma roky právě v tomto dějišti.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Aktuálně devátý hráč světa si na pátý pokus připsal svůj první skalp TOP 10 v probíhající sezoně. O další bude bojovat v nedělním finále se světovou jedničkou Jannikem Sinnerem. S Italem má vyrovnanou bilanci 2:2.

Rozhovor s Hurkaczem

Hurkacz v rozhovoru po postupu do finále.
Livesport

Sinner – Zhizhen Zhang 6:4, 7:6

Jannik Sinner absolvuje v Halle svůj první turnaj v roli světové jedničky a až v semifinále nepotřeboval všechny tři sety. Zatímco proti Tallonovi Griekspoorovi, Fábiánovi Marozsánovi a Janovi-Lennardovi Struffovi musel do rozhodující sady, v souboji s Zhizhen Zhangem mu stačila dvě dějství.

Úřadující šampion Australian Open byl ovšem jediný míček od dalšího tříseťáku. Po dvojchybě za stavu 5:6 a 30:30 ve druhé sadě nabídl Číňanovi setbol, který nicméně agresivní hrou zlikvidoval. V tie-breaku měl jasně navrch 7:3.

Sestřih zápasu

Sinner si zajistil první finále na trávě.
Livesport

Po tomto vítězství si zajistil premiérovou finálovou účast na travnatých dvorcích, čímž zkompletoval finále na všech třech površích. Ve finálových zápasech má stejně jako Hurkacz vysoce pozitivní bilanci. Celkem jich odehrál 17 s úspěšností 13:4 a teprve podruhé zabojuje o titul mimo oblíbené tvrdé povrchy (triumf v Umagu 2022).

Z posledních sedmi finále prohrál jediné, a to s Novakem Djokovičem na loňském Turnaji mistrů. V aktuální sezoně, v níž se může pochlubit famózní bilancí 37:3, zvedl nad hlavu trofej pro šampiona na Australian Open, v Rotterdamu i na Masters v Miami.

Rozhovor se Sinnerem

Sinner po výhře nad Zhizhen Zhangem.
Livesport

Výsledky turnaje ATP 500 v Halle