Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gadecká v Mexiku skolila i Collinsovou a je poprvé ve čtvrtfinále, Osoriová otočila z 0:5

Olivia Gadecká v Mexiku hraje svůj životní turnaj
Olivia Gadecká v Mexiku hraje svůj životní turnajULISES RUIZ / AFP
Olivia Gadecká (22) na pětistovce v mexické Guadalajaře porazila 6:3, 6:3 s kariérou se loučící světovou jedenáctku Danielle Collinsovou (30) z USA, navázala na vítězství nad Sloane Stephensovou, připsala si druhý skalp hráčky TOP 50 a poprvé postoupila do čtvrtfinále turnaje WTA. Australská tenistka včetně kvalifikace neprohrála čtyři zápasy a osm setů v řadě. Mezi osmičkou nejlepších je i Kolumbijka Camila Osoriová (22), která Rusce Veronice Kuděrmetovové (27) utekla v rozhodujícím setu ze stavu 0:5.

Gadecká – Collinsová 6:3, 6:3

Olivia Gadecká zaznamenala na hlavním okruhu WTA jen čtyři vítězství, všechna na domácí půdě. Bilanci s hráčkami TOP 100 měla velmi nelichotivou 2:25. Jedna ze dvou výher byla navíc po skreči soupeřky.

Nyní na podniku WTA 500 v mexické Guadalajaře však prošla kvalifikací a v hlavní soutěži si vyšlápla na dvě hvězdné Američanky. Grandslamovou šampionku i grandslamovou finalistku. V prvním kole vyřadila 63. hráčku světa Sloane Stephensovou a ve druhém porazila také 11. hráčku světa Danielle Collinsovou.

Dvaadvacetiletá Australanka si proti finalistce předloňského Australian Open připsala druhý nejcennější skalp. Pouze jednou zaváhala na podání, proměnila 4 z 9 brejkbolů a po necelé hodině a půl zvítězila 6:3, 6:3. Collinsová jí pomohla 35 nevynucenými chybami.

"Jsem na sebe moc pyšná. Zajistila jsem si další zápas proti úžasné tenistce a jsem moc ráda, že v turnaji pokračuju," radovala se 152. hráčka světa Gadecká, jež v Mexiku včetně kvalifikace vyhrála všech osm zápasů a ve světovém žebříčku si zajistila vylepšení maxima (120. místo).

Statistiky zápasu Olivia Gadecká – Danielle Collinsová
Statistiky zápasu Olivia Gadecká – Danielle CollinsováLivesport

Třicetiletá Collinsová po letošní sezoně ukončí kariéru. Zatímco v první polovině roku hrála životní tenis a získala dva tituly (Miami a Charleston), po skreči ve čtvrtfinále olympijského turnaje skončila na třetím turnaji po sobě hned na raketě první soupeřky. 

Gadecká se v pátek ve svém prvním čtvrtfinále na okruhu WTA utká s Italkou Martinou Trevisanovou (H2H 0:0). Semifinalistka předloňského Roland Garros ve druhém kole zastavila domácí Renatu Zarazúaovou a obhájila loňský výsledek.

Kuděrmetovová – Osoriová 6:7, 7:6, 5:7

Veronika Kuděrmetovová v Guadalajaře předvedla kolaps proti Camile Osoriové a na 18. z 19 letošních turnajů nevyhrála víc jak jeden zápas. Bývalá světová devítka a aktuálně 42. hráčka světa sice v rozhodující sadě vedla 5:0, ale k mečbolu se nedostala, prohrála sedm gamů v řadě a po 3 hodinách 21 minutách boje prohrála 6:7, 7:6, 5:7. 

"Tohle je úžasné. Moc fanouškům děkuju za podporu, strašně mi pomohla," usmívala se dojatá Kolumbijka po vyčerpávající bitvě.

Osoriová přitom od konce druhé sady bojovala s bolestmi ramena a byla v péči fyzioterapeuta. Přesto si připsala 19. vítězství nad hráčkou TOP 50 a podruhé v sezoně postoupila do čtvrtfinále. V něm narazí na další Rusku Kamillu Rachimovovou, s níž oba vzájemné zápasy vyhrála.

Rachimovová minulý týden v Guadalajaře vyhrála turnaj kategorie WTA 125k a nyní zaútočí na své největší čtvrtfinále. Ve druhém kole se příliš nezapotila, neboť loňská čtvrtfinalistka a bývalá světová jednička Viktoria Azarenková jí za stavu 2:6, 0:3 vzdala kvůli obnoveným bolestem ramena.

Ve spodní polovině pavouka tak po dvou kolech nezůstala jediná nasazená hráčka. V té horní stále figurují Jelena Ostapenková, Caroline Garciaová, Magdalena Frechová a Marie Bouzková, jež se ve čtvrtek utká s Italkou Lucreziou Stefaniniovou o postup mezi osmičku nejlepších.

Výsledky turnaje WTA 500 v Guadalajaře