Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vondroušová podlehla Šwiatekové i počtvrté, set neuhrála ani ve čtvrtfinále French Open

Vondroušová neměla na rozjetou Polku nárok.
Vondroušová neměla na rozjetou Polku nárok.Profimedia
Markéta Vondroušová (24) se ve čtvrtfinále French Open o překvapení nepostarala. Česká finalistka z roku 2019 nenašla na pařížské antuce recept na světovou jedničku a trojnásobnou šampionku Igu Šwiatekovou (23), které podlehla 0:6, 2:6 a ani ve čtvrtém vzájemném střetnutí neuhrála jediný set. Polku v semifinále čeká repríza předloňského finále a loňského čtvrtfinále proti Coco Gauffové (20).

Šwiateková – Vondroušová 6:0, 6:2

Markéta Vondroušová v Paříži až na jeden prohraný set čtyřikrát bez problémů potvrdila roli favoritky a navzdory bolestem ruky se při sedmé účasti na French Open dostala podruhé mezi osmičku nejlepších. Pět let starou senzační jízdu do finále ale zopakovat nedokáže, v boji o místo mezi elitním kvartetem světová šestka ztroskotala na nejlepší tenistce současnosti Ize Šwiatekové.

Čtyřiadvacetiletá Češka hrající s tejpem na levém rameni byla od úvodních výměn pod tlakem. V prvním setu Šwiateková vyhrála polovinu z 30 fiftýnů po vítězném úderu a už třetí set po sobě získala bez ztráty jediné hry.

Vondroušová sice v úvodu druhé sady zastavila Polčinu šňůru 20 vyhraných gamů v řadě, ale za stavu 1:1 nevyužila svůj jediný brejkbol a více už favoritku potrápit nedokázala. Po 62 minutách prohrála jednoznačně 0:6, 2:6 a ani ve čtvrtém vzájemném duelu neuhrála set.

Statistiky zápasu Iga Šwiateková – Markéta Vondroušová
Statistiky zápasu Iga Šwiateková – Markéta VondroušováLivesport

Sokolovská rodačka hrála čtvrtfinále grandslamu počtvrté v kariéře. Na Roland Garros 2019 ztroskotala až ve finále, loni ve Wimbleodnu slavila senzační triumf a na následném US Open stejně jako nyní v Paříži neotevřela bránu do semifinále.

Šwiateková před French Open vyhrála obě antukové tisícovky v Madridu a Římě a čtyři z osmi letošních turnajů zakončila triumfy. Navázat na ně může i na svém oblíbeném grandslamu v Paříži, byť už ve druhém kole s Naomi Ósakaovou čelila mečbolu. Proti Vondroušové téměř napodobila předchozí drtivou výhru 6:0, 6:0 nad Anastasií Potapovovou.

"Dneska mi všechno fungovalo. Dobře jsem podávala, což mi dodalo sebevědomí. Trefovala jsem čistě a tvrdě základní údery. Držela jsem se taktiky a vše, co jsem si před zápasem naplánovala, mi vycházelo," pochvalovala si Šwiateková, jež vyhrála na winnery 25:12 a udělala jen 10 nevynucených chyb.

"Hrála jsem přímočaře a jsem spokojená s tím, jak jsem byla po celý zápas soustředěná. Někdy se mi stává, že v průběhu ztrácím koncentraci, ale dnes se mi nic takového nestalo," dodala 17 utkání neporažená rodačka z Varšavy.

Třiadvacetiletá Polka startuje na Roland Garros pošesté v kariéře a svou parádní bilanci na pařížské antuce vylepšila 33:2. Porážky utrpěla pouze při debutu v sezoně 2019 v osmifinále proti Simoně Halepové a o dva roky později v čtvrtfinále proti Marii Sakkariové. V letech 2020, 2022 a 2023 získala tří ze čtyř grandslamových trofejí.

V letošním semifinále ji čeká stejně jako ve finále před dvěma lety Coco Gauffová, s níž vede ve vzájemné bilanci drtivě 10:1. Dvacetiletá Američanka, jež loni ovládla US Open, ve čtvrtfinále otočila souboj s Tunisankou Ons Jabeurovou.

Šwiateková prohrála s Gauffovou jen loni na betonu v Cincinnati, v ostatních deseti duelech včetně čtyř na antuce a dvou na Roland Garros (finále 2022 a čtvrtfinále 2023) neztratila ani set.

"Na zápas se připravím stejně jako na ostatní. Nebudu měnit své rutiny a přemýšlet o minulosti. Coco není lehká soupeřka, ale antuka není její nejoblíbenější povrch," uvedla Šwiateková.

Výsledky French Open ve dvouhře žen