Šwiateková suverénně začala obhajobu na French Open a vyzve Ósakaovou, dál jde i Gauffová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šwiateková suverénně začala obhajobu na French Open a vyzve Ósakaovou, dál jde i Gauffová

Šwiateková zahájila útok na čtvrtý triumf na pařížské antuce.
Šwiateková zahájila útok na čtvrtý triumf na pařížské antuce.AFP
Iga Šwiateková (22) bez větších problémů odstartovala útok na hattrick na French Open a celkově čtvrtý triumf v tomto dějišti. Světová jednička zahájila obhajobu titulu suverénním vítězstvím 6:1, 6:2 nad domácí kvalifikantkou Leolií Jeanjeanovou (28) a čeká ji souboj s bývalou světovou jedničkou Naomi Ósakaovou. Žádné překvapení nepřipustila ani Coco Gauffová (20), Američanka za necelou hodinu deklasovala 6:1, 6:1 kvalifikantku Julii Avdejevovou (21).

Šwiateková – Jeanjeanová 6:1, 6:2

Iga Šwiateková v posledních letech na nejpomalejším povrchu naprosto dominuje a letos v tom pokračuje. Během antukového jara vyhrála 15 ze 16 duelů, došla do semifinále ve Stuttgartu a ovládla tisícovky v Madridu a Římě. V úvodním kole French Open žádné překvapení nepřipustila a za zhruba hodinu si poradila s kvalifikantkou Leolií Jeanjeanovou.

Kanár se překvapivě nekonal, nicméně světová jednička měla zápas od začátku pevně pod kontrolou. V utkání čelila jen dvěma brejkbolům, z nichž jeden odvrátila, a sama proměnila všech šest šancí na returnu. Domácí outsiderce dovolila uhrát jen 39% bodů na jejím servisu.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Polská tenistka má v areálu Rolanda Garrose famózní historii. Každý z pěti předchozích startů dovedla do druhého týdne a v letech 2020 a 2022-23 na pařížské oranžové drti zvedla nad hlavu trofej pro šampionku.

V letošním ročníku je nepřekvapivě největší favoritkou na zisk titulu. V otevřené éře tenisu (od roku 1968) dokázaly French Open třikrát po sobě ovládnout pouze Monika Selešová (1990-92) a Justine Heninová (2005-07) a čtyřikrát se tady radovaly jen Chris Evertová, Steffi Grafová a Heninová.

Ve druhém kole se vítězka posledních dvou ročníků utká v souboji čtyřnásobných grandslamových šampionek s bývalou světovou jedničkou Naomi Ósakaovou, která se vrací po mateřské pauze a mimo tvrdé povrchy se jí nikdy výrazněji nedařilo. Dosud se střetly dvakrát na betonech, Ósakaová vyhrála v Torontu 2019 a Šwiateková měla navrch předloni ve finále v Miami.

Gauffová – Avdejevová 6:1, 6:1

Coco Gauffová prožívala od loňského srpna po konec letošního australského léta životní období a poprvé v kariéře triumfovala na pětistovkách, podnicích série WTA 1000 i na grandslamech. Po úspěšné obhajobě titulu v Aucklandu a semifinálové účasti na Australian Open ale na další postup do finále čeká.

Na antukových dvorcích v přípravě před French Open nebyla příliš přesvědčivá a vyhrála jen sedm z 10 zápasů, nicméně do druhého grandslamu roku vstoupila suverénně. Za pouhých 53 minut deklasovala kvalifikantku ze třetí stovky Julii Avdejevovou. Soupeřku nepustila k ani jedné brejkbolové příležitosti a po prvním podání získala 23 z 24 fiftýnů.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Americké jedničce evidentně areál Rolanda Garrose náramně sedí. Debut v hlavní soutěži v roce 2020 sice zakončila již ve druhém kole, ovšem při všech třech dalších startech byla minimálně ve čtvrtfinále a předloni padla až ve finále s Igou Šwiatekovou.

V útoku na čtvrtfinálovou účast v tomto dějišti už čtvrtým rokem po sobě bude pokračovat proti další kvalifikantce Tamaře Zidanšekové. S bývalou semifinalistkou antukového majoru změří síly poprvé.

Výsledky dvouhry žen na French Open