Gauffová v Paříži otočila duel s Jabeurovou, v semifinále ji čeká neoblíbená Šwiateková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gauffová v Paříži otočila duel s Jabeurovou, v semifinále ji čeká neoblíbená Šwiateková

Coco Gauffová je počtvrté v semifinále grandslamu.
Coco Gauffová je počtvrté v semifinále grandslamu.AFP
Američanka Coco Gauffová (20) na Roland Garros porazila 4:6, 6:2, 6:3 Tunisanku Ons Jabeurovou (29) a počtvrté v kariéře postoupila do semifinále grandslamového turnaje. O třetí finále na majorech a vyrovnání pařížského maxima z roku 2022 si úřadující vítězka US Open zahraje v odvetě za předloňské finále a loňské čtvrtfinále s trojnásobnou šampionkou Igou Šwiatekovou (23).

Gauffová – Jabeurová 4:6, 6:2, 6:3

Coco Gauffová si čtvrtfinále grandslamu zahrála posedmé v kariéře a poprvé po oslavě 20. narozenin. V Paříži byla mezi osmičkou nejlepších čtvrtý rok po sobě a podruhé se dostala mezi elitní kvarteto, když Tunisanku Ons Jabeurovou porazila 4:6, 6:2, 6:3.

Američanka v Paříži ztratila v prvních čtyřech kolech dohromady jen 18 gamů, v souboji hráček TOP 10 proti o devět let starší Tunisance se ale rozjížděla pomaleji. V úvodní sadě si nevypracovala jediný brejkbol, trefila jen pět winnerů, spáchala 14 nevynucených chyb, ve třech gamech na servisu čelila minimálně jednomu brejkbolu a jednou o podání přišla. 

Statistiky zápasu Coco Gauffová – Ons Jabeurová
Statistiky zápasu Coco Gauffová – Ons JabeurováLivesport

Od úvodu druhé sady ale dokázala zvýšit úroveň své hry, méně chybovala a Jabeurovou postupně dostávala pod čím dál větší tlak. Svůj první brejk na 3:1 ještě nepotvrdila, ale vzápětí získala 7 z 8 her a vypracovala si rozhodující náskok. 

Jabeurové se sice v závěru povedlo chvíli vzdorovat a soupeřce nedala obrat zadarmo, když odvrátila dva mečboly a měla i brejkbol na 4:5, ale Gauffová vážnější komplikace nepřipustila a po dvou hodinách hry na kurtu Philippea Chatriera mohla zvednout ruce nad hlavu.

"Po tom prvním setu jsem se snažila hrát útočněji. Ona hrála dobře celý zápas, trefovala hodně winnerů, na což proti ostatním nejsem příliš zvyklá. Hlavně ke konci jsem se snažila diktovat tempo a byť jsem první dva mečboly nevyužila, nakonec se to povedlo," komentovala Gauffová, jež upravila vzájemnou bilanci na 5:2.

"Ons je těžká soupeřka. Lidi asi chtěli, aby dnes vyhrála. I já když sama nehraju, tak jí také přeju výhru, protože je to skvělá osobnost," přiznala mladá Američanka. "I když jsem první set prohrála, tak ten zápas mě hlavně kvůli těm skvělým fanouškům bavil. Viděla jsem pár lidí, kteří mi opravdu hodně fandili, což mi hodně pomohlo. Doufám, že mi to pomůže i v dalším kole," pochvalovala si světová trojka.

Gauffová na začátku sezony vyhrála 10 zápasů v řadě a první přemožitelku našla až v semifnále Australian Open proti Aryně Sabalenkové. Od té chvíle se ale dostala dál než do semifinále.

Vítězka loňského US Open postoupila do semifinále grandslamu počtvrté v kariéře. O vyrovnání pařížského maxima z roku 2022 si zahraje se svou tehdejší finálovou přemožitelkou Igou Šwiatekovou z Polska, která v druhém čtvrtfinále deklasovala českou finalistku z roku 2019 Markétou Vondroušovou.

Gauffová má s o tři roky starší Šwiatekovou bilanci jedné výhry a 10 porážek. Jediný úspěch zaznamenala loni na betonu v Cincinnati, v ostatních deseti duelech včetně čtyř na antuce a dvou na French Open (finále 2022 a čtvrtfinále 2023) neuhrála ani set. Naposledy padla před třemi týdny v boji o finále v Římě.

O druhé semifinálové dvojici se rozhodne ve středu v duelech Aryny Sabalenkové s Mirrou Andrejevovou a Jeleny Rybakinové s Jasmine Paoliniovou.

Výsledky French Open ve dvouhře žen