Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

POHLED: Zahoďte deštníky, vychází slunce. French Open se stává akcí dvou rozdílných turnajů

Nad Paříží bude ve druhém týdnu Roland Garros svítit slunce.
Nad Paříží bude ve druhém týdnu Roland Garros svítit slunce.Profimedia
Do průběhu letošního Roland Garros velmi zřetelně zasáhlo počasí. První týden byl ve znamení dešťů a nízkých teplot, zatímco na ten druhý hlásí jasno, slunečno a teplo. Podmínky naprosto rozdílné a dá se tedy říct, že v rámci jednoho Roland Garros budeme svědky dvou rozdílných turnajů. Pro koho to může být výhoda?

Jako kdyby vozy formule 1 dorazily do boxů a přezuly pneumatiky s drážkami a charakteristickou modrou barvou na hladké slicky. Odteď se pojede úplně jiný závod, mokro je pryč, trať je suchá.

Tenis to má podobné. Hra ve vlhku a naopak pod ostrým sluncem vypadá úplně jinak.

Program prvního týdne turnaje byl hodně narušen počasím. Dny byly deštivé, teplota nižší, vlhkost vysoká. Vše zmíněné má velký vliv na antukové kurty, míče, výplety a v konečném důsledku na celkové vedení zápasu.

Nové míče ze začátku zápasu jsou po pár výměnách obalené antukou, nasáklé vlhkostí a tím pádem jsou větší, těžší, pomalejší s nižším odskokem. Hráči a hráčky se mnohem více nadřou k ukončování výměn a pro tělo to představuje mnohem větší fyzickou zátěž. A tak musí reagovat.

Nejjednodušší reakcí je ubrat napětí výpletu. Zase tak jednoduché to ale není. Hráči musí vzít v potaz, zda hrají rovné údery nebo liftované, zda je trefují uprostřed rakety nebo míček tzv. honí po celé ploše výpletu. Pokud tenisté trefují rovné údery středem, tak výkyvy v napětí budou menší. 

Felix Auger-Aliassime měl v bagu šest různých tvrdostí výpletu.
Felix Auger-Aliassime měl v bagu šest různých tvrdostí výpletu.Profimedia

Například Kanaďan Auger-Aliassime na tiskové konferenci řekl, že měl na zápas připravených 6 různě vypletených raket, protože reaguje i na to, s kým hraje, zda servíruje či returnuje.

Podmínky prvního týdne vyhovovaly například Carlosi Alcarazovi, protože se dobře pohybuje, hodně míčků vyběhá a vrátí zpět. S ohledem na jeho předloktí to ale může znamenat problém. I Markéta Vondroušová po osmifinále zmínila, že se poslední tři dny potýká s bolavou rukou. Tunisanka Ons Jabeurová po zápase s Camilou Osoriovou zase připustila, že se jí těžké míče hůře kontrolovaly. Navíc vnímala, že podmínky více vyhovovaly její soupeřce, která měla více času na reakci a možnost sáhnout si na více míčů.

Za vlhka musí být hráči trpělivější, více si připravovat výměny, ale zase nesmí upadnout do pasivity. Je obtížné najít správný balanc.

Šance pro dlouhány

Teplo a sucho jistě vyhlíží například Alexander Zverev či Aryna Sabalenková. Kurty budou sušší a rychlejší a míče budou odskakovat výše, což je při jejich tělesné konstituci podstatný faktor. Koneckonců, ukázala to hned na první dobrou ranařka Jelena Rybakinová, která smetla za poledního slunce Elinu Svitolinovou.

Vyšší hráči a hráčky dostávají výhodu, jejich agresivní hra bude účinnější než v předešlém týdnu a pro soupeře bude obtížnější se proti nim bránit, nebo je přehrát. Na druhou stranu rychlé liftované míče mohou skákat až nad ramena soupeřů a soupeřek, což má rád málokdo, z takových pozic se za základní čárou těžko útočí.

A co teprve využívání úhlů krátkými liftovanými údery křížem s rychlým odskokem do strany. Těmi si pak hráči dokáží otevřít celý dvorec. Zde přichází chvíle pro zkušené hráče, jakými jsou Novak Djokovič nebo Grigor Dimitrov, ale kreativní umí být i Stefanos Tsitsipas a v ženském pavouku Ons Jabeurová.

Každý hráč by zkrátka měl vědět, co mu vyhovuje a jak na aktuální podmínky a soupeře zareaguje. Zda a jak si přizpůsobí rakety, herní styl a taktiku.

Kateřina Teruzzi
Kateřina TeruzziLivesport