Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč zastavil kolaps proti Navonemu, s Medveděvem se utká o první osmifinále na majorech

Tomáš Macháč vyhrál pětisetovou bitvu s Marianem Navonem.
Tomáš Macháč vyhrál pětisetovou bitvu s Marianem Navonem.Profimedia
Ve formě hrající Tomáš Macháč (23) slaví první pětisetové vítězství. Na French Open porazil navzdory ztrátě koncentrace a vedení 2:0 na sety 6:2, 6:1, 3:6, 1:6, 6:1 nasazeného argentinského antukáře Mariana Navoneho (23) a postoupil do třetího kola, čímž vyrovnal své grandslamové maximum z lednového Australian Open. V boji o premiérové osmifinále na majorech jediný český zástupce ve dvouhře mužů vyzve světovou pětku Daniila Medveděva.

Navone – Macháč 2:6, 1:6, 6:3, 6:1, 1:6

Přestože Tomáš Macháč na začátku jara opakovaně laboroval s nemocí, solidní formu z konce loňské a úvodu letošní sezony neztratil. Minulý týden v Ženevě si poprvé zahrál v semifinále turnaje ATP, připsal si skalp světové jedničky Novaka Djokoviče, prohrál až ve finále s Casperem Ruudem a ve světovém žebříčku vylepšil posunem na 34. místo své maximum.

A nyní se na vlně veze i na French Open, na kterém poprvé nemusel do kvalifikace a připsal si první dvě vítězství v hlavní soutěži. Po úterní výhře 3:0 na sety nad Portugalcem Nunem Borgesem mířil za ještě rychlejším postupem proti Marianu Navonemu, s antukovým specialistou ale neudržel vedení 2:0 na sety a zvítězil až po takřka 3 hodinách hry 6:2, 6:1, 3:6, 1:6, 6:1.

Tenisté museli na první vzájemný souboj kvůli dešti několik hodin čekat a znatelně lepší nástup předvedl Macháč. Po necelé hodině hry vedl už 6:2 a 4:0, než ho z tempa vykolejila zhruba hodinová pauza zapříčiněná další dešťovou přeháňkou.

Statistiky zápasu Mariano Navone – Tomáš Macháč
Statistiky zápasu Mariano Navone – Tomáš MacháčLivesport

Český tenista si sice náskok v druhém dějství pohlídal, k čemuž mu výrazně pomohlo soupeřových 28 nevynucených chyb a jen 8 winnerů, ale cesta k úspěchu byla ještě hodně trnitá. Navone, který letos odehrál 36 ze 37 zápasů na antuce a zahrál si na ní první dvě finále na okruhu ATP (Rio de Janeiro a Bukurešť), začal více riskovat a změna taktiky mu i díky eliminování častých kiksů dlouho fungovala.

Jen ve třetí sadě Navone získal 17 z 33 fiftýnů díky vítěznému úderu a zaskočený Macháč po ztrátě vedení 2:0 zmizel do šaten. V nich se mu povedlo znovu najít herní pohodu, na rozhodující set se plně zkoncentroval a na třetí pokus našel cestu k premiérovému pětisetovému vítězství. 

Tomáš Macháč během dešťové pauzy na French Open
Tomáš Macháč během dešťové pauzy na French OpenProfimedia

Macháč hrál druhé kolo grandslamu počtvrté v kariéře a postupem do 3. kola vyrovnal své maximum z letošního Australian Open. O premiérové místo mezi šestnáctkou nejlepších si zahraje se světovou pětkou Daniilem Medveděvem, s nímž jediné střetnutí loni v Indian Wells prohrál 0:2 na sety. S hráči TOP 10 má bilanci 2:8.

Posledním Čechem ve třetím kole dvouhry mužů byl v Paříži již v roce 2017 Jiří Veselý.

Třiadvacetiletý rodák z Berouna se na letošním Roland Garros představí ve všech třech soutěžích. Ve čtyřhře mužů bude bojovat po boku Číňana Zhizhen Zhanga, s nímž se v lednu v Melbourne dostal do semifinále, v mixu tvoří pár se svou snoubenkou Kateřinou Siniakovou.

Výsledky French Open ve dvouhře mužů