Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč prohrál bitvu s Medveděvem na French Open, první osmifinále na majorech si nezahraje

Nad síly Tomáše Macháče byl Daniil Medveděv.
Nad síly Tomáše Macháče byl Daniil Medveděv.AFP
Tomáš Macháč (23) neuspěl ani ve svém druhém utkání třetího kola na grandslamových turnajích a opět prohrál s ruským protivníkem. Na French Open byl nad jeho síly Daniil Medveděv (28), na nasazenou pětku nestačil 6:7, 5:7, 6:1, 4:6. Bývalý lídr žebříčku si o vyrovnání svého maxima v areálu Rolanda Garrose zahraje s Alexem De Minaurem (25).

Macháč – Medveděv 6:7, 5:7, 6:1, 4:6

Tomáš Macháč se v minulosti potkal s Daniilem Medveděvem jen předloni na Masters v Indian Wells a uhrál pouhých pět gamů. Bylo však jasné, že na nejslabším povrchu soupeře a po výrazném progresu v posledních dvou letech bude na French Open ruskému favoritovi vzdorovat mnohem více.

Utkání klidně mohl vyhrát. V úvodních dvou setech držel se světovou pětkou krok, v tom prvním dokonce vedl o brejk. Jenže v koncovkách měl mnohem pevnější nervy i ruku ruský protivník. Macháč vůbec nezvládl tie-break první sady a laciné chyby vyprodukoval i v závěru následujícího dějství, které ztratil poměrem 5:7.

Třetí sadu odstartoval dalším zaváháním na servisu, ovšem Medveděv pak úplně vypadl z role. Rus začal více chybovat, přestal mu chodit první servis a prohrál šest gamů v řadě. Macháč sérii získaných her protáhl na sedm, když na začátku čtvrtého setu sebral soupeři podání. Jenže brejk nepotvrdil, v sedmém gamu nevyužil tři brejkboly a za stavu 4:5 si prohrál servis a zápas.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

"Byl to velmi těžký zápas. Jsem rád, že jsem byl až na výjimku ve třetím setu koncentrovaný. Měl jsem to v hlavě tak, že budu bojovat až do konce. Bylo těžké se přes dobré servisy Tomáše dostávat k brejkbolům. O to víc si tohoto vítězství cením," řekl v rozhovoru na kurtu Medveděv.

Rodák z Berouna nezvládl ani své druhé kariérní utkání třetího kola na grandslamových podnicích. Poprvé se do této fáze probojoval na letošním Australian Open a také tehdy podlehl ve čtyřech setech ruskému protivníkovi, a sice Karenovi Chačanovovi.

Od posledních měsíců loňské sezony prožívá nejlepší období své kariéry. V průběhu letošního roku si poprvé zahrál čtvrtfinále na podnicích Masters a před týdnem na generálce v Ženevě porazil světovou jedničku Novaka Djokoviče a poprvé postoupil do semifinále a zároveň finále na nejvyšším okruhu. Na letošním French Open byl jedinou českou nadějí ve dvouhře mužů.

Medveděv potvrdil své vlastní pravidlo na antukovém grandslamu. Buď končí v prvním kole (pětkrát, naposledy loni), nebo dojde do druhého týdne. V osmifinále tohoto podniku má bilanci 1:1, jeho maximem je čtvrtfinále z ročníku 2021.

O jeho vyrovnání si bývalý lídr žebříčku a grandslamový šampion zahraje s Alexem De Minaurem. Australan si poprvé zahrál třetí kolo na French Open, porazil v něm 4:6, 6:4, 6:3, 6:3 letos na antuce skvěle hrajícího Jana-Lennarda Struffa a znovu vylepšil své maximum v areálu Rolanda Garrose. Proti Medveděvovi (H2H 2:6) zabojuje o své teprve druhé grandslamové čtvrtfinále (US Open 2020).

Výsledky dvouhry mužů na French Open