Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič odstoupil z French Open a titul neobhájí. Trojnásobný šampion má trhlinu v menisku

Djokovič na French Open předčasně končí.
Djokovič na French Open předčasně končí.AFP
Novak Djokovič (37) v osmifinále probíhajícího French Open navzdory zranění pravého kolene udolal Francisca Cerúndola, nicméně ke čtvrtfinálovému utkání a zároveň repríze loňského finále s Casperem Ruudem nenastoupí. Trojnásobný šampion a obhájce titulu podstoupil další vyšetření, která odhalila trhlinu v menisku. Statisticky nejúspěšnější hráč všech dob přijde o post světové jedničky.

Novak Djokovič na pondělní tiskové konferenci přiznal, že v posledních týdnech bojoval s problémovým pravým kolenem. Na druhou stranu uvedl, že se nejednalo o nic vážného, co by ho mělo znepokojovat. Během osmifinálového utkání s Franciscem Cerúndolem si několikrát stěžoval na povrch na centrálním dvorci Philippa Chatriera. Pořadatelé však odmítli jeho žádost o zametení kurtu při každé druhé či třetí výměně stran.

Jeden z největších favoritů si v úvodu druhé sady při podklouznutí pravé koleno zranil natolik, že až do koncovky čtvrtého setu nebyl schopný se stoprocentně hýbat. Navíc ho na kurtu několikrát navštívil fyzioterapeut. Ten mu dal na začátku čtvrtého dějství nejsilnější možnou dávku léků, která zabrala. Srbský favorit následně utkání otočil a už popatnácté v řadě postoupil do čtvrtfinále French Open.

"Nevím, co se stane zítra nebo pozítří. Zda budu moci jít na kurt a hrát. Doufám, že ano. Ale uvidíme, co se stane," řekl Djokovič v pondělí večer na pozápasové tiskové konferenci.

Zřejmě tušil problém. Dnes trojnásobný šampion vynechal trénink a v obhajobě loňského triumfu  pokračovat nebude. Další vyšetření včetně magnetické rezonance totiž odhalila trhlinu v menisku.

"Hrál jsem srdcem a v zápase ze sebe vydal vše. Bohužel. Po pečlivém zvážení a konzultacích jsem musel učinit těžké rozhodnutí," napsal na instagramu a poděkoval fanouškům za podporu.

Pro Djokoviče se jedná o velmi špatnou zprávu. Kvůli tomuto zranění klidně může přijít o následující měsíce, během nichž měl v plánu Wimbledon, útok na první zlato z olympijských her a také obhajobu na US Open.

Do semifinále tak automaticky postupuje loňský finalista Casper Ruud, který se střetne s Alexanderem Zverevem, nebo Alexem de Minaurem. Djokovič navíc přijde o tenisový trůn, první italskou světovou jedničkou v historii bude Jannik Sinner. Rekordman v počtu týdnů strávených v čele žebříčku Djokovič se navíc může propadnout až na třetí místo, pokud Carlos Alcaraz získá titul.

French Open každopádně v neděli pozná zbrusu nového šampiona a možná se dočkáme i nového grandslamového vítěze.