Alcaraz je počtvrté v řadě ve třetím kole Roland Garros. Na postup potřeboval čtyři sety

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz je počtvrté v řadě ve třetím kole Roland Garros. Na postup potřeboval čtyři sety

Aktualizováno
Alcaraz ve druhém kole zvládl čtyřsetovou bitvu.
Alcaraz ve druhém kole zvládl čtyřsetovou bitvu.Profimedia
Španěl Carlos Alcaraz (21) potřeboval na postup do třetího kola French Open čtyři sety. V prvním vzájemném zápase s kvalifikantem Jesperem De Jongem (23) zvítězil až po vyrovnané bitvě 6:3, 6:4, 2:6, 6:2 a pokračuje v cestě za obhajobou loňského semifinále. Do třetího kola postoupili i další favorité Andrej Rubljov (26) a Jannik Sinner (22).

Alcaraz – De Jong 6:3, 6:4, 2:6, 6:2

Carlos Alcaraz je i letos je jedním z největších favoritů French Open i přes to, že nevyhrál ani jeden antukový turnaj a v posledních týdnech ho limitovalo zranění pravé ruky, kvůli kterému se odhlasil z tisícovky v Římě. Španěl, který obhajuje loňské semifinále, začal svou letošní pouť jednoznačným vítězstvím nad Američanem J. J. Wolfem a bez větší potíží přehrál i nizozemského kvalifikanta Jespera De Jonga.

Alcaraz hned na úvod ztratil servis stejně jako v prvním kole. Následně však vyhrál šest ze sedmi gamů a získal první sadu. Ve velmi vyrovnaném druhém setu přežil Španěl kritický okamžik při svém servisu za stavu 4:4 30:40. Následně dějství rozhodl v desáté hře, ve které proměnil první z devíti brejkbolů a i díky své kreativní hře se ujal vedení 2:0.

Ani ve třetí sadě to dvojnásobný grandslamový šampion neměl s nizozemským soupeřem lehké. De Jong začal více riskovat, dvakrát světové trojce sebral servis a utkání poslal do čtvrtého setu. V něm si do stavu 2:2 si ani jeden z hráčů neudržel podání. Alcaraz však potvrdil, že je zkušenějším hráčem  a ziskem posledních pěti her a čtvrtým rokem v řadě si zajistil postup do třetího kola.

"Jak jsem řekl mnohokrát, na těchto turnajích vás může dostat do problémů každý hráč. Musíte se soustředit na každý zápas, bod a každé kolo. Nezáleží na tom, že jste na vrcholu žebříčku a hrajete s někým mimo TOP 100. Musíte hrát co nejlépe, pokud chcete projít. Na pořadí nezáleží. S úrovní, kterou dnes ukázal se může dostat daleko. Jsem si jistý, že prolomí top 100," pochválil Alcaraz svého soupeře.

Španěl si připsal 20. letošní výhru a svou bilanci na grandslamech vylepšil na 47:10.

Rubljov – Martínez 6:3, 6:4, 6:3

Také světová šestka Andrej Rubljov na Roland Garros zvládl i své druhé vystoupení. Ruský tenista, který na začátku měsíce vyhrál Masters v Madridu, přehrál pod zataženou střechou kurtu Suzanne Lenglenové 6:3, 6:4, 6:3 španělského antukáře Pedra Martíneze

"Známe se už od juniorských let, moc dobře o sobě víme. On hraje velmi dobře i debl. Věděl jsem, že mě čeká velmi těžký zápas a proto jsem rád, že jsem ho zvládnul ve třech setech," pochvaloval si Rubljov, který nastřílel 56 winnerů a udělal přitom jen 25 nevynucených chyb.

Statistiky zápasu Andrej Rubljov – Pedro Martínez
Statistiky zápasu Andrej Rubljov – Pedro MartínezLivesport

"Tenhle kurt je docela rychlý, je tedy dobré soupeře rozpohybovat. Zdá se to být jako dobrá taktika, ale na druhou stranu je to i nebezpečné s ohledem na chyby. Je to o tom, kdo jako první ve výměně převezme iniciativu," dodal šestadvacetiletý Rus, jenž postupem do 3. kola vyrovnal loňský výsledek.

Letos se v něm čtvrtfinalista z let 2020 a 2022 utká s Italem Matteem Arnaldim, nebo domácím Alexandrem Mullerem. Jejich duel byl v průběhu prvního setu přerušen kvůli dešti a pokračovat bude až ve čtvrtek.

Gasquet – Sinner 4:6, 2:6, 4:6

Bez ztráty setu pokračuje světová dvojka Jannik Sinner, který vyhrál letos zůstává na grandslamech neporažený. Ve druhém kole vítěz lednového Australian Open porazil necelou půl hodinu před půlnocí hladce 6:4, 6:2, 6:4 domácího veterána Richarda Gasqueta a vyhrál i třetí vzájemný duel.

"Atmosféra byla skvělá. Vím, že jste chtěli výhru Richarda... Ale byla to férová atmosféra, děkuju za podporu. Richard toho udělal pro tenis strašně moc a doufám, že bude ve zbytku sezony předvádět to nejlepší," řekl Sinner v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"Cítil jsem se lépe než v prvním kole, ale vím, že ještě můžu pár věcí vylepšit. Je to pro mě speciální turnaj, tak snad dokážu dál předvádět skvělý tenis," dodal italský mladík, jenž má šanci stát se po turnaji světovou jedničkou. Jistotu získá postupem do finále, nebo pokud se do zápasu o titul nedostane Srb Novak Djokovič.

O postup do osmifinále se dvaadvacetiletý Sinner, jehož pařížským maximem je čtvrtfinále z roku 2020, utká s Rusem Pavlem Kotovem (H2H 1:0), kterého porazil před pár týdny v Madridu.

Pětadvacetiletý Rus Kotov v Paříži po pětisetové bitvě s Britem Cameronem Norriem a první výhře nad Roland Garros vyřadil i šampiona z roku 2015 Stana Wawrinku. Devětatřicetiletého Švýcara zdolal až půl hodiny po půlnoci a 3 hodinách a 41 minutách boje 7:6, 6:4, 1:6, 7:6 a poprvé postoupil do 3. kola grandslamu.

Výsledky French Open ve dvouhře mužů