Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Navrátil po fiasku ve Valencii skončil, český daviscupový tým nově povede Berdych

Berdych převzal roli po Navrátilovi.
Berdych převzal roli po Navrátilovi.Profimedia / ČTK / Jaroslav Ožana
Jaroslav Navrátil (67) skončil po vyřazení tenistů z Davisova poháru ve funkci kapitána, kterou zastával 18 let. České reprezentanty nově povede bývalý hráč a dvojnásobný vítěz této týmové soutěže Tomáš Berdych (38). Vedení Českého tenisového svazu o tom v neděli ráno informovalo v tiskové zprávě.

"K rozhodnutí došlo na základě naší dohody s Jaroslavem Navrátilem, v souladu s připravovanou koncepcí rozvoje českého tenisu do roku 2028, v reakci na generační obměnu týmu, ale také na aktuální dění ve Valencii. Jaroslavovi náleží velký respekt za vše, co pro český Davis Cup udělal a jistě najdeme příležitost, kdy mu za to před plnou halou spolu s fanoušky poděkujeme," uvedl předseda ČTS Jakub Kotrba.

Navrátil byl daviscupovým kapitánem od roku 2006. V letech 2012 a 2013 s týmem v soutěži triumfoval. V letošním ročníku dohráli Češi ve skupinové fázi, když nestačili i vinou zdravotních potíží na Španělsko, Austrálii ani Francii a obsadili ve skupině B ve Valencii poslední čtvrté místo. Navrátil se poté stal terčem kritiky bývalých hráčů Jana Hájka a Lukáše Rosola, že nominoval pouze čtyři z pěti možných hráčů.

"Jaroslavovi náleží veškerý respekt za vše, co pro český Davis Cup udělal, a jistě najdeme příležitost, kdy mu za to před plnou halou spolu s fanoušky poděkujeme," doplnil Kotrba.

Novým kapitánem Berdych

Tomáš Berdych ukončil kariéru před pěti lety. S Radkem Štěpánkem patřil k oporám reprezentačního týmu, který Davis Cup v letech 2012 a 2013 vyhrál. Probojoval se mimo jiné do finále Wimbledonu a na čtvrté místo světového žebříčku. Od minulé sezony působí jako člen trenérského týmu jednoho z nejlepších českých tenistů Jiřího Lehečky.

"S Davis Cupem jsem prožil nezapomenutelné momenty své tenisové kariéry, proto jsem s přijetím nabídky ani chvíli neváhal. Budu rád, když se mi povede s novou mladou silnou generací hráčů, která v Česku roste, znovu dokázat to samé, co my před více než deseti roky,“ řekl Berdych.

Berdych věří v úspěšné roky.
Berdych věří v úspěšné roky.Livesport / AFP

S hráči se nyní bude setkávat během nadcházejících turnajů v Asii. V roli nehrajícího kapitána se Berdych poprvé představí v únoru 2025, kdy povede daviscupový výběr v kvalifikaci o postup do skupinové fáze soutěže. Soupeře a místo určí los Mezinárodní tenisové federace.