Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi opouští Valencii s prázdnou. V Davis Cupu neudrželi vedení a s Francií prohráli ve čtyřhře

Aktualizováno
Jakub Menšík s Adamem Pavláskem prohráli rozhodující čtyřhru s Francií.
Jakub Menšík s Adamem Pavláskem prohráli rozhodující čtyřhru s Francií.Profimedia
Čeští tenisté zakončili skupinovou fázi na finálovém turnaji Davis Cupu ve španělské Valencii bez jediného vítězství. Po jasných porážkách 0:3 se Španělskem a Austrálií sice Jakub Menšík (19) v souboji vyřazených týmů s Francií odvrátil dva mečboly a zdolal 2:6, 6:3, 7:5 Arthura Rinderknecha (29), nicméně Jiří Lehečka (22) poté podlehl 7:6, 5:7, 4:6 Arthurovi Filsovi (20) a Menšík s Adamem Pavláskem (29) nezvládli rozhodující deblové utkání.

Česko – Francie 1:2

Jakub Menšík vstupoval do skupinové fáze letošního finálového turnaje Davis Cupu s bilancí 4:0. Postupně však přišel o neporazitelnost v nejprestižnější týmové soutěži ve čtyřhře i ve dvouhře. Po boku Adama Pavláska prohrál debl nejdříve se Španělskem a poté i s Austrálií. V singlu neuspěl proti Thanasimu Kokkinakisovi.

V sobotním duelu s Arthurem Rinderknechem, který v reprezentaci odehrál teprve svou třetí dvouhru, však urval pro Česko první bod a zajistil vedení nad Francií 1:0.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Devatenáctiletý český reprezentant však zápas vůbec nezačal dobře, ztratil úvodní čtyři hry a za necelou půlhodinu prohrál první sadu. Ve druhém dějství už si byl svými údery více jistý a přestal dělat nevynucené chyby. Ve čtvrté hře získal čistou hrou podání Francouze a následně snadno potvrdil brejk. Náskok už udržel a srovnal na 1:1 na sety.

Rozhodující sada byla nejvyrovnanější. Oba hráči si drželi svá podání až do koncovky. V 10. hře odvrátil Menšík skvělými servisy dva mečboly. V následující hře získal podruhé soupeřovo podání, když při druhém brejkbolu jeho míček přepadl přes pásku do soupeřova hřiště. Menšík už utkání dopodával a slavil první výhru českého týmu v letošní skupinové fázi finálového turnaje Davis Cupu.

"Emoce jsou veškeré. Nepodařilo se mi zachytit začátek, nezačal jsem nejlépe. Postupem času jsem se ale dostal zpět do zápasu. Jsem moc rád, že i když nevyšel první set, dokázal jsem se i po těch neúspěších v předchozích dnech vrátit. Tuto výhru jsme potřebovali nejen pro náš tým, ale i pro fanoušky," řekl České televizi Menšík.

Jiří Lehečka prohrál ve středu ve dvou setech se španělským veteránem Robertem Bautistou, onemocněl a čtvrteční duel s Austrálií musel kvůli teplotě vynechat. Dokonce ani nebyl schopný podporovat své krajany přímo v hale ve Valencii. Už v pátek se však znovu zapojil do tréninku a v sobotu nastoupil k zápasu s Arthurem Filsem.

V premiérovém souboji s o dva roky mladším Francouzem neudržel náskok 2:0 na gamy ani v tie-breaku. V koncovce vyrovnaného setu ale předvedl svůj nejlepší tenis a nakonec zkrácenou hru urval poměrem 7:5 po zisku čtyř bodů v řadě.

Na začátku druhé sady chyboval méně než Fils, jenže v šesté hře neproměnil tři brejkboly a nakonec toho litoval. Za stavu 5:5 totiž sám zaváhal na servisu a jeho francouzský protivník stav utkání srovnal. Lehečka nevyužil na začátku rozhodujícího dějství další brejkboly a pak zlikvidoval manko 1:3. V sedmém gamu ale nedotáhl vedení 40:0, znovu ztratil podání a tentokrát už náskok Filse smazat nedokázal.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Lehečka se před měsícem vrátil po zhruba tříměsíční zdravotní pauze způsobené únavovou zlomeninou obratle a Davis Cup je jeho teprve třetí akcí po vážném zranění. Na Masters v Cincinnati sahal po čtvrtfinálové účasti a pak vylepšil postupem do třetího kola své maximum na grandslamovém US Open.

Zatímco loni porazil ve skupině finálového turnaje Davisova poháru bez ztráty setu Alejandra Davidoviche, Soonwoo Kwona i Lasla Djereho a výrazně se podílel na parádní jízdě českých tenistů, letos nepomohl ani jedním bodem.

Utkání mezi Francií a Českem tak rozhodla čtyřhra. Do ní kapitáni nominovali Menšíka s Adamem Pavláskem a vynikajícího deblistu Pierra-Huguese Herberta s Rinderknechem.

Menšík s Pavláskem si vypracovali dva brejkboly a až do závěrečného gamu žádnému nečelili. Úvodní dějství však ztratili 4:7 v tie-breaku a v poslední hře se dostali na servisu Pavláska do stavu 0:40. Francouzi hned svůj první brejkbol a zároveň mečbol využili.

Skupinovou fázi hráli čeští tenisté ve španělské Valencii také loni a tehdy vyhráli všechny tři zápasy suverénně 3:0. Letos však prohráli 0:3 se Španělskem i Austrálií a už před zápasem s Francií bylo jisté, že ze skupiny nepostoupí a neobhájí loňské čtvrtfinále. Možnost postupu ztratila i země galského kohouta.

V neděli je na programu poslední souboj ve Skupině B, v němž se rozhodne, zda skončí na prvním místě Španělsko, nebo Austrálie. Za domácí výběr nenastoupí šampion dvou letošních grandslamů a největší hvězda týmu Carlos Alcaraz, který dá před náročným programem následujících týdnů přednost odpočinku.

Argentina – Finsko 3:0

Tenisté z Argentiny v letošním ročníku finálového turnaje Davisova poháru v Manchesteru porazili tým Finska už po dvouhrách a před čtyřhrou vedou 2:0. O první bod se postaral Tomás Martín Etcheverry, který přehrál až 703. hráče světa Eera Vasu 7:6, 6:3. Vedení navýšil Francisco Cerúndolo, jenž v utkání týmových jedniček otočil zápas s Otto Virtanenem 6:7, 6:1, 6:0.

Argentinci vyhráli i čtyřhru a přehráli Finsko 3:0, čímž si zajistili postup ze Skupiny D do čtvrtfinále Davisova poháru v Málaze. Výrazně tak zkomplikovali situaci Velké Británii, která musí porazit lídra skupiny Kanadu bez prohraného zápasu.

USA – Německo 2:1

Tenisté Spojených států amerických měli už po výhře nad Slovenskem jistotu postupu na finálový turnaj Davisova poháru. V posledním klání skupiny C v čínském městě Zhuhai porazili 2:1 Německo, které mělo také zaručený postup.

Američané rozhodli už po dvouhrách, když Reilly Opelka uspěl proti Henrimu Squiremu a Brandon Nakashima porazil Maximiliana Marterera. Jediný bod ve skupině ztratili až v závěrečné čtyřhře, ve které Austin Krajicek a Rajeev Ram nestačili na dvojici Kevin Krawietz a Tim Pütz.

Belgie – Brazílie 1:2

Brazílie si proti Belgii připsala své první vítězství na finálovém turnaji Davisova poháru a stále může postoupit do vyřazovacích bojů. Ve Skupině A na halovém betonu v italské Boloni se postarali o výhru už po singlech teenager Joao Fonseca, který porazil 6:3, 6:7, 6:3 Raphaela Collignona, a zkušený Thiago Monteiro po téměř tříhodinové bitvě se Zizouem Bergsem (4:6, 7:6, 7:5).

Ideálně potřebovali zvládnout i deblové utkání, což se jim nepovedlo, a každopádně budou v neděli fandit loňským šampionům z Itálie, kteří už mají postup jistý. Pokud totiž vyhrají poslední souboj ve skupině Nizozemci, projdou do další fáze společně s Italy.

Pořadí skupin | Výsledky dvouhry | Výsledky čtyřhry