Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi jako loni začínají Davis Cup proti domácímu Španělsku. To si vzalo na pomoc Alcaraze

Carlos Alcaraz se bude chtít před domácím publikem ukázat.
Carlos Alcaraz se bude chtít před domácím publikem ukázat.Profimedia
Čeští tenisté vstoupí ve středu do skupinové fáze Davisova poháru. V úvodním utkání skupiny B narazí ve Valencii na domácí Španělsko se čtyřnásobným grandslamovým vítězem Carlosem Alcarazem (21). Tým trenéra Davida Ferrera bude chtít Čechům oplatit loňskou porážku 0:3, opírat se bude i o podporu fanoušků.

I loni začínali Češi skupinu týmové soutěže proti domácím Španělům. A vyhráli 3:0. "Byli doma ve Valencii a odjížděli s výsledkem, který nečekali. Pro nás to bylo velké překvapení a radost. Pro ně ale ne. O to těžší to teď pro nás bude," řekl Jiří Lehečka. "Jedna věc je ten výsledek udělat a něco jiného je ho obhájit. Letos to pro nás bude těžší, ale uděláme pro to vše. Myslím, že tým je v dobrém rozpoložení," doplnil.

Češi loni ve skupině vyhráli všech devět zápasů. Vedle oslabeného Španělska bez Alcaraze porazili 3:0 také Jižní Koreu a Srbsko. Šestinásobní vítězové Davis Cupu Španělé tehdy ze skupiny nepostoupili. I letos přijel tým kapitána Jaroslava Navrátila do Valencie v nejsilnějším složení. Vedle Lehečky jsou v nominaci Tomáš Macháč, Jakub MenšíkAdam Pavlásek Původně nominovaný Vít Kopřiva v týmu nefiguruje, aktuálně hraje na challengeru v Polsku.

Den po utkání se Španělskem narazí Češi v repríze loňského čtvrtfinále na Austrálii, skupinovou fázi uzavřou sobotním duelem proti Francii. Do vyřazovacích bojů, které se uskuteční od 19. do 24. listopadu v Málaze, postoupí dva nejlepší týmy. "Myslím, že ostatní týmy se z toho také poučily a řekly si, že nechtějí prohrávat s Čechy 0:3. Pro nás je motivující to obhájit, ale bude to strašně náročné. Také ostatní přijeli ve velké formě. Skupina je celkově těžší. Všechny zápasy jsou extrémně otevřené a každý může porazit každého," soudí Lehečka.

Vedle třetího hráče světa Alcaraze, který vypadl na nedávném US Open nečekaně už ve 2. kole a měl tak čas na přípravu, jsou ve španělské nominaci Pedro Martínez (42.), Roberto Bautista (62.) a Pablo Carreňo s Marcelem Granollersem. Přestože Alcaraz nebyl po olympijských hrách v Paříži tak dominantní jako předtím, stále bude v zápasech favoritem.

"Je z něj cítit, že nemá aktuálně největší formu, ovšem nesmíme zapomínat na to, že letos vyhrál dva grandslamy a jedna, dvě porážky sezonu nedělají. Je to fantastický hráč a bude před domácím publikem. Lidé na něj přijdou, o to těžší pro nás bude se s tím poprat," uvedl Lehečka, kterého na pozici české jedničky nahradil Macháč.

Ve skupině se hraje na dva vítězné zápasy. Po dvou dvouhrách je na programu debl. "Španělé jsou určitě silnější díky tomu, že přijel Alcaraz. Cesta nicméně povede přes jejich druhého hráče. I když tam mají velice známá jména, dobré betonáře a na dvojku mohou nasadit kohokoliv, cesta tam je," mínil Menšík.

Česko – Španělsko (16:00)