Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Britové nezvládli skupinu doma v Manchesteru a v Davis Cupu končí. Slováci prohráli i s Chile

Daniel Evans bod nezískal a Britové skončili v Davis Cupu už ve skupině.
Daniel Evans bod nezískal a Britové skončili v Davis Cupu už ve skupině.NATHAN STIRK / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP
Britští tenisté ztratili na domácí půdě v Manchesteru hned po první dvouhře, v níž Daniel Evans (34) prohrál 0:6, 5:7 s Denisem Shapovalovem (25), možnost postupu do listopadových vyřazovacích bojů ve španělské Málaze. Velká Británie nakonec prohrála s předloňskými šampiony z Kanady už po singlech. Slovensko zakončilo svůj debut na finálovém turnaji s bilancí 0:3 ve skupině v čínském Zhuhai, po USA a Německu nestačilo ani na Chile.

Kanada – Velká Británie 2:1

Britové prožili v domácí Skupině D v Manchesteru obrovské zklamání. Do bojů o postup sice vstoupili výhrou 2:1 nad outsidery z Finska, jenže pak stejným poměrem padli s Argentinou a museli v posledním utkání porazit 3:0 předloňské šampiony z Kanady.

Jejich naděje zhasla hned po prvním zápase, jelikož Daniel Evans prohrál 0:6, 5:7 s Denisem Shapovalovem. Bod nepřinesl svému týmu ani Jack Draper, semifinalista nedávného US Open nestačil v pátek na Francisca Cerúndola a ve dvou těsných setech byl nad jeho síly i Félix Auger-Aliassime (6:7, 5:7).

Kanada tedy postupuje z prvního místa a letenku do Málagy si zajistila i Argentina, která si zahraje ve vyřazovací fázi v novém formátu Davisova poháru poprvé od roku 2019.

Kompletní osmičku čtvrtfinalistů tvoří kromě Kanady a Argentiny ještě USA, Německo, Španělsko, Austrálie, Itálie a Nizozemsko.

Slovensko – Chile 1:2

Slovenští tenisté nedokázali při svém debutu na finálovém turnaji Davis Cupu vyhrát ani jeden zápas. Naši sousedé nestačili ve Skupině C v čínském Zhuhai postupně na Německo, USA ani Chile.

Proti Jihoameričanům začal Norbert Gombos a podlehl 6:2, 1:6, 2:6 Cristianovi Garínovi. Následně sice srovnal Jozef Kovalík po překvapivé výhře 6:4, 6:7, 6:1 nad světovou dvaadvacítkou Alejandrem Tabilem, nicméně Gombos s Lukášem Kleinem v rozhodující čtyřhře nevyužili mečbol na returnu a padli 4:6, 7:6, 6:7 s Tomásem Barriosem Verou a Nicolásem Jarrym.

Do čtvrtfinále se probojovali z "céčka" USA a Německo. Tyto dvě země svedly v sobotu souboj o první místo v tabulce a úspěšnější byli Američané.

Austrálie – Španělsko 1:2

Ve Skupině B ve španělské Valencii, v níž Češi prohráli všechny tři duely, bylo o postupujících do čtvrtfinále rozhodnuto už po dvou zápasech všech týmů. Chybělo jen rozklíčovat, kdo půjde do vyřazovací fáze z prvního místa. O něj se utkali finalisté posledních dvou ročníků z Austrálie a domácí výběr Španělska, který se musel tentokrát obejít bez své největší hvězdy Carlose Alcaraze.

Lépe začali Španělé. Bývalý 10. hráč světa Pablo Carreňo, jenž se vrací po zranění, dohnal manko 2:5 v rozhodujícím setu a udolal 2:6, 6:2, 7:6 Jordana Thompsona. Poté však srovnal Alexei Popyrin, šampion nedávného kanadského Masters přehrál dvakrát 6:4 Pedra Martíneze.

Rozhodnout tedy musela čtyřhra. V ní byli úspěšnější domácí, když Marcel Granollers s Martínezem porazili 5:7, 6:4, 6:4 Matthewa Ebdena a Maxe Purcella.

Itálie – Nizozemsko 2:1

Nizozemci měli v posledním utkání skupiny A v italské Boloni proti domácím loňským šampionům jasný úkol, a sice za každou cenu urvat jeden bod, který by jim k postupu do čtvrtfinále Davisova poháru stačil.

Pořádně se zapotili, jelikož se jim to povedlo až ve čtyřhře, v níž Wesley Koolhof s Boticem van de Zandschulpem zdolali 7:6, 7:5 Simona Bolelliho a Andreu Vavassoriho. Předtím neuspěli v ani jedné z dvouher, přestože byli vždy set od postupu. Van De Zandschulp však podlehl 6:3, 4:6, 4:6 Matteovi Berrettinimu a Tallon Griekspoor nestačil 6:7, 6:4, 3:6 na Flavia Cobolliho.

Nizozemsko skončilo v pořadí skupiny se stejnou bilancí jako Brazílie a Belgie a postupuje díky nejlepší procentuální úspěšnosti vyhraných setů. Itálie, která se musela obejít bez světové jedničky Jannika Sinnera a také Lorenza Musettiho, měla naopak postup jistý už v sobotu.

Pořadí skupin | Výsledky dvouhry | Výsledky čtyřhry