Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič přehodnotil priority: Motivují mě už jen grandslamy a touha reprezentovat Srbsko

Novak Djokovič přiznal, že už jen těžko hledá v tenisu motivaci.
Novak Djokovič přiznal, že už jen těžko hledá v tenisu motivaci.PEDJA MILOSAVLJEVIC / AFP
Novak Djokovič (37) zkompletoval ziskem zlaté medaile na olympiádě v Paříži sbírku všech možných úspěchů a po pár dní starém vítězství Srbska v Davis Cupu prohlásil, že už se nebude honit za individuálními tituly mimo grandslamy. Konec kariéry zatím oddaluje pouze touha reprezentovat vlastní zemi a rozšířit rekordní sbírku triumfů na majorech. Pozice v žebříčku a také třeba Turnaj mistrů už nejsou prioritou.

Djokovič má rekordní počet grandslamových titulů (24), trofejí z Masters (40) i týdnů strávených na postu světové jedničky (428). Navíc před pár týdny triumfem na olympijských hrách v Paříži dosáhl na poslední kousek, který mu chyběl do kompletní skládačky všech možných úspěchů.

V 37 letech a poté, co vyhrál už všechno, co se dalo, hledá nejúspěšnější hráč všech dob jen těžko motivaci. Podle posledního vyjádření pohání jeho motory už jen reprezentace Srbska a grandslamové turnaje.

"Týdny jakou jsou tyto mi pomáhají, abych pokračoval. Dříve jsem motivaci vůbec nepostrádal, vždy přišla sama a byla tak nějak automatická. Ale v posledních pár letech už to tak není. Pokud chci prodloužit svou kariéru, musím si tenis užívat a pečlivě si vybírat turnaje, na kterých budu startovat," řekl po jasném vítězství Srbska nad Řeckem v souboji o kvalifikaci na finálový turnaj Davis Cupu 2025, v níž budou hrát i čeští tenisté.

Po dnešní exhibici v Sofii s kamarádem Grigorem Dimitrovem zamíří na předposlední letošní podnik série Masters v Šanghaji, na němž čtyřikrát triumfoval a představí se po dlouhých pěti letech.

"Poté uvidíme, co bude. Dříve jsem si program plánoval na šest měsíců dopředu, to už neplatí. Hlavně si teď potřebuju odpočinout fyzicky i psychicky, abych vůbec mohl začít přemýšlet o dalších plánech."

O účast na Turnaji mistrů v Turíně, který v posledních dvou letech ovládl, bojovat nebude a žebříčkové postavení už neřeší. "Upřímně, Turín není vůbec mým cílem. Nebudu o účast bojovat. S těmito turnaji jsem do konce kariéry hotov," řekl s úsměvem. "A to samé platí pro žebříčkové postavení," dodal.

"Nemůžu vám teď říct, které turnaje v letošním roce nebo budoucnu ještě odehraju. Mojí hlavní prioritou je v tuto chvíli reprezentace a grandslamy, vše ostatní je méně důležité," řekl majitel 99 titulů a zároveň vyloučil start na domácí listopadové akci ATP 250 v Bělehradu.

Djokovič poprvé od roku 2017 zakončí sezonu bez jediného grandslamového triumfu. V aktuální sezoně dokázal kralovat pouze na olympiádě, která byla ovšem jeho největším letošním cílem. Na pařížské antuce startoval necelé dva měsíce po operaci menisku, neztratil ani jeden set a ve finále přemohl největšího favorita Carlose Alcaraze.

Při nedávné obhajobě na US Open skončil už ve třetím kole a zaznamenal svůj nejhorší výsledek na grandslamech od Australian Open 2017. V žebříčku se nachází na čtvrté pozici a v hodnocení letošní sezony figuruje až na devátém místě.

Výsledky Davis Cupu