Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šwiateková přežila v Cincinnati bitvu s Andrejevovou, Sabalenková zajistila vzájemný souboj

Iga Šwiateková musela o postup bojovat téměř tři hodiny.
Iga Šwiateková musela o postup bojovat téměř tři hodiny.AFP
Iga Šwiateková (23) přetlačila na tisícovce v Cincinnati po dvou hodinách a 40 minutách boje 4:6, 6:3, 7:5 teenagerku Mirru Andrejevovou (17) a postupem do semifinále vyrovnala své maximum v tomto dějišti a zároveň loňský výsledek. O první finále po triumfu na French Open si nejlepší hráčka žebříčku zahraje s bývalou světovou jedničkou Arynou Sabalenkovou (26), která si poradila 6:3, 6:2 s Ljudmilou Samsonovovou (25).

Šwiateková – M. Andrejevová 4:6, 6:3, 7:5

Iga Šwiateková zatím nepůsobí na tisícovce v Cincinnati úplně přesvědčivé a už podruhé musela do rozhodující sady. Jedinou výjimkou je osmifinále, v němž bez problémů přehrála svou oblíbenou soupeřku Martu Kosťukovou. Zatímco proti Varvaře Gračovové měla navzdory ztrátě druhého setu zápas pod kontrolou, s teprve 17letou Mirrou Andrejevovou musela bojovat téměř tři hodiny.

Polská favoritka v úvodním dějství vyrobila dvojnásobek nevynucených chyb než vítězných úderů a nevyužila ani jeden ze čtyř brejkbolů, většinu z nich mladá Ruska zlikvidovala s pomocí skvělého podání. Po pauze na toaletu však seřídila mířidla a od začátku druhé sady byla o chlup lepší.

Další brejkbolové hrozbě čelila světová jednička Šwiateková až v závěrečném gamu zápasu. S komplikací si poradila, potvrdila brejk z předchozí hry a bezmála hodinový set urvala poměrem 7:5.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Rodačka z Varšavy už třetím rokem po sobě ovládla French Open a potvrdila svou antukovou dominanci z posledních let. Podobně jako loni však prožívá po skončení druhého grandslamu sezony slabší období. V posledních týdnech se musela vyrovnat s porážkou ve třetím kole Wimbledonu a hlavně neúspěšným útokem na zlatou medaili na olympijském turnaji v oblíbeném areálu Rolanda Garrose (získala bronz).

V aktuální sezoně exceluje zejména právě na podnicích série WTA 1000, na nichž vyhrála posledních 15 utkání a letos už třicet. Čtyři z pěti letošních titulů vybojovala právě na tisícovkách a svou sbírku trofejí z těchto akcí rozšířila na 10 kousků. Další může přidat bývalá šampionka US Open nyní v Cincinnati.

Postupem do semifinále vyrovnala své maximum na Western & Southern Open, loni v něm nestačila na pozdější vítězku turnaje Coco Gauffovou. O první finále po triumfu na French Open bude usilovat proti bývalé světové jedničce Aryně Sabalenkové. S běloruskou rivalkou má pozitivní bilanci 8:3 a letos ji porazila ve finále v Madridu i ve stejné fázi v Římě.

Sabalenková – Samsonovová 6:3, 6:2

Zatímco Šwiateková musela ve dvou ze tří zápasů do rozhodujícího dějství, Aryna Sabalenková přehrála všechny tři soupeřky bez ztráty setu. Bývalá světová jednička nepovolila více než sedm gamů Elisabettě Cocciarettové, Elině Svitolinové ani Ljudmile Samsonovové.

V utkání s Ruskou, s níž srovnala vzájemnou bilanci na 2:2, velmi rychle získala převahu. Po dvou odvrácených brejkbolech za stavu 1:1 už čelila jen jedné hrozbě a také s ní si dokázala poradit. Na kurtu se zdržela jen hodinu a 20 minut, tedy přesně polovinu času co její následující soupeřka.

Šampionka posledních dvou ročníků Australian Open prošla na osmém turnaji v řadě minimálně do čtvrtfinále, přesto stále čeká na první triumf od úspěšné obhajoby v lednu v Melbourne Parku. V Cincinnati je v semifinále už počtvrté, třetím rokem po sobě, a ještě nikdy v této fázi neuspěla.

Sabalenková neprožívá v poslední době zrovna povedené období. Kvůli zranění ramene musela skrečovat v Berlíně a vynechat slavný Wimbledon a na předchozích generálkách před US Open skončila v semifinále ve Washingtonu a ve čtvrtfinále v Torontu.

Na první finálovou účast po třech měsících zaútočí proti Ize Šwiatekové. S Polkou má negativní bilanci 3:8 a prohrála s ní svá poslední dvě finále. Je však potřeba zmínit, že na betonech to mají 2:3 z pohledu Bělorusky a vzájemná bilance je zkreslená dominancí Šwiatekové na antukových dvorcích, na nichž porazila Sabalenkovou v pěti ze šesti případů.

Pegulaová – Fernandezová 7:5, 6:7, 7:6

Jessica Pegulaová si pořádně zkomplikovala postup do svého premiérového semifinále na tisícovce v Cincinnati a také cestu k osmému vítězství v řadě.

Američanka, která před pár dny obhájila titul na National Bank Open v Torontu a v pátek musela v Cincinnati odehrát dva zápasy, neudržela vedení 4:0 ve druhé sadě ani náskok 3:0 v rozhodujícím setu a Leylah Fernandezovou zdolala až po více než třech hodinách 7:5, 6:7, 7:6.

O finále se popere s Paulou Badosaovou. Španělka znovu potvrdila, že má během US Open Series svou nejlepší formu. Bývalá světová dvojka smetla ve čtvrtfinále 6:3, 6:2 Anastasii Pavljučenkovovou, na turnaji stále neztratila set a v přípravě na závěrečný grandslam sezony US Open zatím disponuje vynikající bilancí 10:1.

Šampionka pár týdnů staré akce ve Washingtonu prohrála s Pegulaovou oba předchozí souboje a také ty se uskutečnily na půdě USA, konkrétně předloni v Miami a loni v Charlestonu.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Cincinnati