Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sabalenková zničila v Cincinnati rivalku Šwiatekovou, světové jedničce povolila šest gamů

Aktualizováno
Aryna Sabalenková poprvé porazila Igu Šwiatekovou ve dvou setech.
Aryna Sabalenková poprvé porazila Igu Šwiatekovou ve dvou setech.AFP
Aryna Sabalenková (26) uspěla v semifinálové fázi Western & Southern Open až na čtvrtý pokus. Šampionka posledních dvou ročníků Australian Open v letošním semifinále přehrála jednoznačně 6:3, 6:3 rivalku a světovou jedničku Igu Šwiatekovou (23) a vzájemnou bilanci upravila na 4:8. O první titul po úspěšné lednové obhajobě v Melbourne Parku bude bojovat s Jessicou Pegulaovou (30).

Šwiateková – Sabalenková 3:6, 3:6

Aryna Sabalenková prohrála s Igou Šwiatekovou poslední tři souboje a pět ze šesti duelů na antukových dvorcích. Na rychlém betonu v Cincinnati však ukázala, že mimo nejpomalejší povrch se může se světovou jedničkou a jednou ze svých největších rivalek měřit. Poprvé ji porazila ve dvou setech a vzájemnou bilanci na tvrdých površích srovnala na 3:3, celkově to mají 8:4 pro Polku.

V tomto střetnutí byl největší rozdíl v bodech uhraných po druhém servisu soupeřky. Sabalenková v úvodním dějství získala všech sedm a celkově 24 ze 30, což je 80% úspěšnost. Sama naopak zvládla 16 ze 30 takových fiftýnů na vlastním podání.

Šwiateková sice v prvním setu stáhla manko 0:2, nicméně v dalším průběhu tahala za kratší konec. Ve druhé sadě prohrála pět her v řadě a ztrácela 1:5. Sabalenková měla na returnu celkem sedm mečbolů, tři v řadě, ale ani jeden neproměnila a vzápětí na servisu promarnila další dvě šance. Využít dokázala až v pořadí 10. mečbol a vyhnula se druhému pokusu o uzavření zápasu na podání.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Sabalenková vstoupila do letošní sezony finálovou účastí v Brisbane a úspěšnou obhajobou titulu na Australian Open. Od té doby však na další trofej čeká, ačkoli už na osmém turnaji v řadě prošla do čtvrtfinále. Po triumfu na úvodním grandslamu roku prohrála v obou finále (na antuce v Madridu a Římě) právě se Šwiatekovou. V semifinále v Cincinnati uspěla až na čtvrtý pokus, v této fázi ztroskotala v minulosti v roce 2018 i v posledních dvou ročnících.

Ve finálových duelech má bývalá světová jednička, jež musela vynechat nedávný Wimbledon, poloviční úspěšnost 14:14. Na prestižních tisícovkách je však v pozitivních číslech (5:3). Ve finále se jí už nějakou dobu nedaří, z posledních osmi vyhrála jen dvě. Je však potřeba zmínit, že každou porážku zapsala proti svým rivalkám z TOP 4 žebříčku, tedy Šwiatekové, Coco Gauffové a Jeleně Rybakinové.

Ani jednu v pondělním finále v Cincinnati, do kterého postoupila bez ztráty setu, nepotká. Její soupeřkou bude v rámci probíhající US Open Series neporažená Jessica Pegulaová (H2H 4:2).

Šwiateková dokonala nedávno na French Open hattrick a letos vyhrála už čtyři podniky série WTA 1000. Po dalším triumfu na pařížské antuce však sbírá jedno zklamání za druhým. Ve Wimbledonu se loučila již ve třetím kole a na olympiádě v Paříži nepotvrdila roli největší favoritky a získala "jen" bronzovou medaili.

Bývalá vítězka US Open asi nebude hodnotit vstup do US Open Series nijak pozitivně, v Cincinnati měla zřejmě větší ambice než semifinálovou účast. Také loni v tomto dějišti vypadla v semifinále, a to s pozdější šampionkou Gauffovou. Před startem posledního grandslamu sezony už nikde přihlášená není a dá si tedy týdenní pauzu.

Pegulaová – Badosaová 6:2, 3:6, 6:3

Jessica Pegulaová triumfovala na konci června v Berlíně, ale na následujících třech turnajích zapsala dohromady jen dvě výhry. V rámci probíhající letní sezony amerických betonů se ovšem rozjela k parádním výkonům a vyhrála všech devět dosavadních zápasů.

Po úspěšné obhajobě titulu na National Bank Open v Kanadě zatím nenašla přemožitelku ani na další tisícovce v Cincinnati. Na domácí akci musela ve třech ze čtyř duelů do rozhodující sady, přesto porazila Karolínu Muchovou, Leylah Fernandezovou i výborně hrající Paulu Badosaovou.

Proti Španělce, která rovněž v přípravě na US Open excelovala a před pár týdny kralovala ve Washingtonu, začala suverénně a vedla o set a brejk. Náskok ve druhé sadě však ztratila a po delší přestávce způsobené deštěm se Badosaové podařilo skóre srovnat. V rozhodujícím dějství odvrátila Pegulaová všech pět brejkbolů a sama svou jedinou šanci využila.

Pegulaová letos už několikrát bojovala se zdravotními problémy. Pokud je ale fit, tak ukazuje, že stále patří mezi užší špičku. V aktuální sezoně se může pochlubit bilancí 30:10 a tituly z Berlína a Toronta. Teď má na dosah svůj sedmý triumf, čtyři ze šesti vybojovala na severoamerických betonech, a čtvrtý na podnicích WTA 1000.

Ve finále vyzve Arynu Sabalenkovou, jež byla po cestě do finále suverénní a dominovala i proti světové jedničce Ize Šwiatekové. S Běloruskou ve vzájemné bilanci prohrává 2:4, nicméně poslední souboj na loňském Turnaji mistryň vyhrála.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Cincinnati