Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sabalenková dominovala v Cincinnati i ve finále s Pegulaovou a slaví první triumf od ledna

Aryna Sabalenková se dočkala prvního triumfu po sedmi měsících.
Aryna Sabalenková se dočkala prvního triumfu po sedmi měsících.AFP
Aryna Sabalenková (26) ovládla bez ztráty jediného setu prestižní tisícovku v Cincinnati a získala svůj 15. kariérní titul a první od úspěšné lednové obhajoby na Australian Open. Běloruska ve finálovém souboji členek TOP 10 žebříčku přehrála 6:3, 7:5 Jessicu Pegulaovou (30), která mohla jako první po 51 letech vyhrát v rámci jedné sezony kanadský podnik WTA 1000 a také Western & Southern Open.

Sabalenková – Pegulaová 6:3, 7:5

Aryna Sabalenková neztratila v letošním ročníku akce WTA 1000 v Cincinnati ani jeden set. Bývalá světová jednička přitom po úvodním duelu s Elisabettou Cocciarettovou narazila na Elinu Svitolinovou, Ljudmilu Samsonovovou, světovou jedničku Igu Šwiatekovou a před startem finále v rámci US Open Series neporaženou Jessicu Pegulaovou.

Po protrápených posledních týdnech chytla v Ohiu vynikající formu a ve všech utkáních naprosto dominovala. Výjimkou nebylo ani finále, které trvalo jen hodinu a čtvrt. Sabalenková v něm předvedla jediné zaváhání až v koncovce druhé sady, kterou nedokázala na první pokus dopodávat.

Ihned se však zkoncentrovala, vypracovala si další možnost a tu už proměnila. Na vlastním servisu ztratila dohromady pouhých devět bodů. Také Pegulaová potvrdila výbornou fazónu, každý set prohrála rozdílem jen jednoho brejku a jako jediná uhrála se Sabalenkovou více než sedm gamů.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Sabalenková vylepšila svou kariérní finálovou bilanci na 15:14. Konkrétně na amerických betonech bojovala o titul pošesté a přerušila sérii čtyř finálových nezdarů, v minulosti uspěla pouze před šesti lety v New Havenu. Konkrétně na tisícovkách odehrála deváté finále a získala šestou trofej, první od loňského Madridu.

Pro rodačku z Minsku, jež se nedávno trápila se zraněním ramene a musela vynechat slavný Wimbledon, se jedná o první triumf od úspěšné obhajoby titulu na lednovém Australian Open. V následujících měsících prohrála finále na antuce v Madridu i Římě, pokaždé s jednou ze svých největších rivalek Šwiatekovou.

V novém vydání žebříčku se vrátí na post světové dvojky před Coco Gauffovou. Na Američanku, která zakončila obhajobu v Cincinnati hned po úvodním zápase a ve finále loňského US Open porazila právě Sabalenkovou, bude mít náskok přes 1 200 bodů.

Rovněž Pegulaová sbírala v posledních týdnech podprůměrné výsledky, ale během US Open Series se rozjela. Na závěrečný grandslam sezony klidně mohla dorazit se stoprocentní úspěšností, jelikož před týdnem obhájila titul na National Bank Open v Torontu.

Američanka, která si v žebříčku nepolepší a zůstane na šesté příčce, mohla dosáhnout na velký úspěch v ženském tenise. V open éře totiž ovládla v rámci jedné sezony National Bank Open (Toronto či Montreal) i Western & Southern Open (Cincinnati) pouze Evonne Goolagongová v roce 1973.

Ve finále disponuje po porážce se Sabalenkovou bilancí 6:7. Z turnajů série WTA 1000 má tři tituly a všechny vybojovala na tvrdých površích na severoamerickém kontinentu. Stejně jako Běloruska se nyní přesune do New Yorku, kde za týden startuje hlavní soutěž posledního grandslamu roku.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Cincinnati