Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Muchová skolila Sabalenkovou i v Cincinnati! Zajistila si TOP 10 a boj o nejcennější trofej

Aktualizováno
Karolína Muchová v Cincinnati postoupila poprvé do finále turnaje WTA 1000.
Karolína Muchová v Cincinnati postoupila poprvé do finále turnaje WTA 1000.Profimedia
Karolína Muchová (26) v semifinále turnaje WTA 1000 v Cincinnati zdolala podobně jako v červnu na pařížské antuce světovou dvojku Arynu Sabalenkovou (25) a zajistila si premiérový posun do TOP 10. O nejcennější titul si česká tenistka zahraje v souboji poražených finalistek posledních dvou ročníků French Open s domácí Coco Gauffovou (19), která až na osmý pokus porazila světovou jedničku Igu Šwiatekovou (22).

Muchová – Sabalenková 6:7, 6:3, 6:2

Kariéru Karolíny Muchové brzdí časté zdravotní potíže, letos ale její tělo i díky dennodenní spolupráci s fyzioterapeutem a kondičním trenérem v rámci možností drží a prožívá životní sezonu.

V Cincinnati zdolala už pět soupeřek a kromě skreče krajanky Marie Bouzkové musela pokaždé do tří setů. Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou, Chorvatku Petru Martičovou, světovou osmičku Mariu Sakkariovou z Řecka i světovou dvojku Arynu Sabalenkovou však dokázala zdolat. A to i přesto, že hraje se zatejpovaným bolavým břišním svalem. 

Muchová zvládla s vítězkou lednového Australian Open Sabalenkovou i druhou letošní bitvu. Zatímco v červnu v semifinále French Open utekla z mečbolu, v Cincinnati ve stejné fázi turnaje otočila vývoj z 0:1 na sety. 

V úvodní sadě se česká tenistka nemohla opřít o servis, ale ve druhé a třetím setu nečelila brejkbolu, po svém podání vyhrála 36 ze 47 fiftýnů a po 2 hodinách a 37 minutách boje zvítězila 6:7, 6:3, 6:2. I když zahrála méně winnerů (17:30), také výrazně méně chybovala (24:51).

Sestřih zápasu Muchová – Sabalenková
Livesport

"Je to neuvěřitelné. Nedokážu si teď ani pořádně uvědomit, co jsem dokázala. Je to úžasný pocit a děkuju skvělému publiku za atmosféru. Byla to těžká bitva, musela jsem bojovat, měnit hru i tempo, protože Aryna hraje strašně rychle a je důležité ji nějak rozhodit," řekla Muchová v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Šestadvacetiletá rodačka z Olomouce od 8. června odehrála 13 zápasů, 10 z nich šlo do tří setů a šestkrát Muchová rozhodující sadu zvládla. Od 10. května absolvovala 22 utkání a vždy uhrála alespoň set. Bilanci s hráčkami TOP 10 upravila na 11:13.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Muchová hrála semifinále na okruhu WTA posedmé v kariéře a teprve podruhé od Australian Open 2021.  vybojovala své celkově 4. finále a první na podniku WTA 1000. Dosud jediný titul slavila v roce 2019 na 'dvěstěpadesátce' v jihokorejském Soulu. 

Ve světovém žebříčku si už zajistila posun na 10. místo za Markétu Vondroušovou a před duo Petra Kvitová a Barbora Krejčíková, čímž o šest příček vylepší své maximum.

O druhou a nejcennější trofej si finalistka letošního Roland Garros zahraje v prvním vzájemném souboji s domácí světovou sedmičkou a poraženou finalistkou loňského Roland Garros Coco Gauffovou. Skolit tři hráčky elitní desítky během jednoho turnaje může poprvé v kariéře. 

"Jsem nadšená. Tohle je moje první finále na tisícovce. V Cincinnati to miluju," snažila se Muchová získat fanoušky. "Věřím, že mi i zítra bude někdo fandit, i když budu hrát proti domácí tenistce. Moc se na to těším," dodala Muchová, jež bude novou českou dvojkou.

Rozhovor s Karolínou Muchovou.
Livesport

Šwiateková – Gauffová 6:7, 6:3, 4:6

Gauffová až v osmém vzájemném duelu s Igu Šwiatekovou uhrála set a nakonec vyhrála i celý zápas. V Cincinnati americká teenagerka zvítězila po takřka tříhodinovém boji 7:6, 3:6, 6:4, připsala si první skalp světové jedničky po využití mečbolu a postoupila do celkově 6. finále.

Gauffová po porážce v prvním kole Wimbledonu sáhla po trenérské změně a pod vedením Pere Riby a Brada Gilberta se parádně připravila na US Open Series. Vyhrála už 10 z 11 zápasů, prohrála v nich pouze tři sety a dokonce našla dlouho marně hledaný recept na Šwiatekovou.

Devatenáctiletá Američanka s o tři roky starší Polkou prohrála všech sedm vzájemných zápasů včetně loňského finále na Roland Garros a nevybojovala v nich jediný set. Pouze při prvním střetnutí v Římě 2021 uhrála víc jak šest gamů.

Uspěla až nyní na osmý pokus za podpory domácího publika v Cincinnati. Premiérový set získala v tie-breaku poté, co dvakrát smazala manko brejku a za stavu 5:6 odvrátila dva setboly.  Ve druhé sadě sice opět dvakrát neudržela podání a na returnu uhrála pouze 2 z 18 fiftýnů,  na rozhodující dějství se však dokázala znovu zkoncentrovat.

V něm byl vývoj šest gamů vyrovnaný a obě hráčky si bez potíží hlídaly své servisy. Gauffová udeřila rozhodujícím brejkem v sedmé hře a náskok, i když po boji, už udržela. Přestože v obou hrách při svém servisu čelila brejkbolu a v závěrečném gamu se jí nedařilo proměnit mečbol, při čtvrté šanci jí Polka pomohla nepovedeným náběhem na síť. 

Sestřih zápasu Šwiateková – Gauffová
Livesport

Semifinálový souboj dvou hráček elitní desítky nabídl urputný boj, ale také velké množství chyb. Zatímco na winnery Gauffová prohrála 18:27, vynucených chyb udělala 37 a Šwiateková dokonce 46.

"Ona při těch mečbolech hrála dobře, ale nepřemýšlela jsem o tom, že je to světová jednička. V každém případě se musíte soustředit na svou polovinu kurtu," komentovala Gauffová zlomení černé série proti Šwiatekové.

Rozhovor s Coco Gauffovou
Livesport

Světová sedmička Gauffová upravila bilanci s hráčkami TOP 10 na 11:20. Světovou jedničku porazila podruhé v kariéře a poprvé po využití mečbolu, neboť Australanka Ashleigh Bartyová jí v Římě 2021 vzdala navzdory příznivému stavu 6:4 a 2:1.

Do finále americká teenagerka postoupila pošesté v kariéře, dosud jedinou porážku v něm utrpěla loni na Roland Garros se Šwiatekovou. Zatím nejcennější titul získala před dvěma týdny na 'pětistovce' ve Washingtonu, v neděli v Cincinnati zaútočí na první trofej z 'tisícovky'. Předchozí triumfy slavila na 'dvěstěpadesátkách'  v Linci 2019, Parmě 2021 a Aucklandu 2023. 

Coco Gauffová až na 8. pokus porazila Igu Šwiatekovou.
Coco Gauffová až na 8. pokus porazila Igu Šwiatekovou.Profimedia

Gauffová se stala teprve sedmou teenagerkou ve finále turnaje WTA 1000. Před ní o titul hrály Viktoria Azarenková, Caroline Wozniacká, Belinda Bencicová, Jelena Ostapenková, Bianca Andreescuová a Šwiateková.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Cincinnati