Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Cincinnati přišlo o největšího favorita. Alcaraz nezvládl úvodní zápas a neobhájí loňské finále

Carlos Alcaraz byl na Masters v Cincinnati největším favoritem.
Carlos Alcaraz byl na Masters v Cincinnati největším favoritem.Profimedia
Carlos Alcaraz (21) překvapivě nezvládl dohrávku úvodního zápasu na Masters v Cincinnati a neobhájí loňskou finálovou účast. Šampion posledních dvou grandslamů prohrál ve druhém kole 6:4, 6:7, 4:6 s Gaëlem Monfilsem (37), který si připsal teprve 15. kariérní skalp TOP 5 a první po roce. Francouzský veterán ještě v rámci pátečního programu nastoupil k osmifinále a podlehl v něm 6:3, 3:6, 4:6 Holgerovi Runemu (21).

Monfils – Alcaraz 4:6, 7:6, 6:4

Carlos Alcaraz byl největším favoritem letošního ročníku Western & Southern Open. Šampion posledních dvou grandslamových podniků, který v loňském finále v tomto dějišti nevyužil mečbol proti Novakovi Djokovičovi, však překvapivě ztroskotal hned na prvním protivníkovi. Přitom čelil Gaëlovi Monfilsovi, jenž má celou kariéru potíže porážet nejlepší hráče na světě. Konkrétně proti zástupcům TOP 5 si připsal v 70. souboji s nimi teprve 15. skalp.

Duel s francouzským veteránem rozehrál už ve čtvrtek, v úvodním dějství dominoval na servisu a díky brejku ze třetího gamu šel do vedení. Od druhé sady však začal mít s outsiderem potíže, nicméně po odvráceném setbolu si vynutil tie-break.

Právě v něm byl zápas kvůli dešti přerušen a odložen na pátek. Monfils nakonec vedení ve zkrácené hře dotáhl do vítězného konce a vynutil si pokračování. Na začátku rozhodujícího dějství si oba aktéři udrželi po dvou odvrácených brejkbolech servis, jenže pak Alcaraz poprvé v utkání na podání zaváhal a manko zlikvidovat nedokázal, přestože měl další dva brejkboly.

Sestřih zápasu

Alcaraz překvapivě nezvládl úvodní zápas v Cincinnati.
Livesport

Alcaraz měl v posledních týdnech hned dva velké důvody k oslavám. Po premiérovém triumfu na antukovém French Open znovu po roce porazil ve finále Wimbledonu rivala Novaka Djokoviče a obhájil na nejslavnějším turnaji titul. Na olympiádě v Paříži však roli největšího adepta na zlatou medaili nepotvrdil, ve strhujícím finále podlehl právě Djokovičovi. Navíc účinkoval v deblové soutěži po boku Rafaela Nadala a hvězdné španělské duo se do bojů o cenné kovy vůbec nedostalo.

V Cincinnati si mohl spravit chuť. Loni byl v tomto dějišti kousek od triumfu a letos mohl využít slabší formy i fyzické kondice světové jedničky Jannika Sinnera, který je už ve čtvrtfinále a v osmifinále měl nakonec po odstoupení Jordana Thompsona volno.

Místo toho ale končí v Ohiu hned po prvním zápase, což se mu stalo letos teprve podruhé (skreč v Rio de Janeiru). Na US Open, kde získal předloni svůj první grandslamový vavřín, tak pojede bez kvalitní přípravy a bude nejlépe nasazenou trojkou za Sinnerem a Djokovičem. "Myslím, že to byl nejhorší zápas, který jsem kdy hrál," řekl po nečekané porážce s Monfilsem.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Monfils, který dorazil do Cincinnati se sérií tří porážek, si připsal další cenný skalp. V úvodním kole vyřadil šampiona pár dní skončeného kanadského Masters Alexeje Popyrina.

Další vítězství si však nepřipsal. Několik desítek minut po senzační výhře nad Alcarazem nastoupil k osmifinále s Holgerem Runem a s trápící se světovou šestnáctkou prohrál 6:3, 3:6, 4:6. Dánský mladík tak už podruhé vylepšil své maximum v tomto dějišti a o první semifinále po čtyřech měsících si zahraje s Jackem Draperem.

O semifinále budou bojovat také aktuální lídr žebříčku Jannik Sinner s Andrejem Rubljovem, bývalý šampion Alexander Zverev s Benem Sheltonem a Hubert Hurkacz s Francesem Tiafoem.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Cincinnati