Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rune prohrál v Hangzhou s japonským outsiderem ze druhé stovky, Musetti přežil bitvu v Chengdu

Holger Rune překvapivě skončil v Hangzhou hned na úvod.
Holger Rune překvapivě skončil v Hangzhou hned na úvod.DYLAN BUELL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Holger Rune (21) se v posledních týdnech propadl do další krize. Po nezdaru v prvním kole US Open nezvládl úvodní zápas ani v roli nasazené jedničky v Hangzhou, kde ve druhém kole senzačně prohrál 5:7, 4:6 s až 160. hráčem světa Jasutakou Učijamou (32) a zaznamenal svou žebříčkově nejhorší porážku od lednového Australian Open. Namále měl i Lorenzo Musetti (22) v Chengdu, který ale nedovolil Christopherovi O'Connellovi (30) utkání dopodávat a urval vítězství 6:7, 6:4, 7:6.

Rune – Učijama 5:7, 4:6

Holger Rune triumfoval na konci roku 2022 na Masters v Paříži, kde porazil ve finále Novaka Djokoviče, a do loňské sezony logicky vstupoval s ambicemi na první grandslamový triumf. Místo toho je ale v dlouhodobé krizi s jen velmi malým počtem záblesků. V předchozím tenisovém roce kraloval pouze na malé akci v Mnichově a jediné letošní finále, které absolvoval v lednu v Brisbane, prohrál.

Po celkem povedené přípravě na US Open se začal zase trápit. Na závěrečném grandslamu sezony ztroskotal v prvním kole po výprasku od Brandona Nakashimy a úvodní zápas překvapivě nezvládl ani v čínském Hangzhou, ačkoli čelil kvalifikantovi a až 160. hráči světa Jasutakovi Učijamovi. Jedná se o jeho druhou letošní porážku s někým mimo TOP 100 pořadí, na lednovém Australian Open byl nad jeho síly Arthur Cazaux.

Dánský favorit měl velké potíže na vlastním servisu, celkem nabídl 14 brejkbolů a čtyřikrát o podání přišel. Sám si naopak vypracoval jen čtyři šance a nepomohlo mu ani to, že polovinu z nich proměnil. V úvodní sadě dokázal zlikvidovat manko 3:5 a v té následující vedl 3:0. Ani jeden set však nezískal a po hodině a 42 minutách utrpěl další potupnou prohru.

Sestřih zápasu

Rune senzačně končí v Hangzhou hned na úvod.
Livesport

Runemu se v rámci sezony asijských betonů nedařilo ani loni, kdy prohrál dvě ze tří utkání. Brzkým vyřazením v Hangzhou si zkomplikoval boj o Turnaj mistrů, na kterém debutoval loni. V hodnocení letošního tenisového roku figuruje až na 16. pozici a na poslední postupové místo ztrácí přes tisíc bodů.

Bývalý 78. hráč světa Učijama zapsal svůj druhý skalp TOP 20 a v neděli nastoupí ke svému třetímu kariérnímu čtvrtfinále na okruhu ATP. V této fázi neuspěl 32letý Japonec v roce 2019 v Brisbane ani doma v Tokiu. O první semifinále na této úrovni bude bojovat s Marinem Čiličem (H2H 0:1).

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Čilič se pokouší o návrat po dvou operacích kolene a v tomto týdnu sbírá své první výhry na nejvyšším okruhu od loňského ledna. Bývalý šampion US Open porazil ve druhém kole 6:4, 6:1 Japonce Jošihita Nišioku a zaútočí na své první semifinále od října 2022.

O semifinále se utkají také Brandon Nakashima s Rinkym Hijikatou, Michajl Kukuškin s Yunchaokete Buem a Roberto Carballés se Zhizhen Zhangem.

Výsledky turnaje ATP 250 v Hangzhou

Musetti – O'Connell 6:7, 6:4, 7:6

Lorenzo Musetti v posledních týdnech exceloval na antukových i travnatých dvorcích a mimo jiné získal bronzovou medaili na olympiádě v Paříži a vylepšil postupem do semifinále Wimbledonu své maximum na grandslamových podnicích. Na probíhající akci v Chengdu však potvrdil, že tvrdé povrchy mu v letošním roce vůbec nesedí.

Nejvýše nasazený a aktuálně 19. hráč světa měl velké problémy hned v úvodním zápase s Christopherem O'Connellem. Dokonce byl kousek od porážky, když v rozhodujícím setu ztratil náskok brejku, prohrál tři gamy v řadě a ztrácel 3:5. Závěrečné dějství nakonec urval v tie-breaku a po dvou hodinách a 40 minutách slavil vítězství.

Sestřih zápasu

Musetti začal v Chengdu vydřeným vítězstvím.
Livesport

Svou nelichotivou letošní bilanci na betonech upravil na 11:11 a zahraje si na nich v této sezoně teprve druhé čtvrtfinále, první od lednového vystoupení v Adelaide. Také v Austrálii mu stačil k postupu mezi nejlepší osmičku jeden vyhraný duel.

O premiérové semifinále na tvrdých površích od loňského startu právě tady v čínském Chengdu se popere s trápícím se Adrianem Mannarinem. Francouzskému veteránovi, jenž měl potíže s Térencem Atmanem i domácím outsiderem Yi Zhouem a na nejvyšší tour vyhrál dvakrát po sobě poprvé od lednového Australian Open, může oplatit loňskou porážku z Indian Wells.

Další čtvrtfinálová utkání obstarají Nicolás Jarry s Alibekem Kačmazovem, Yannick Hanfmann s Pedrem Martínezem a Alexander Bublik s domácím Juncheng Shangem.

Výsledky turnaje ATP 250 v Chengdu