Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Timofejevová jako lucky loser senzačně ovládla antukový turnaj v Budapešti

Timofejevová slaví nečekaný triumf.
Timofejevová slaví nečekaný triumf.Profimedia
Maria Timofejevová (19) prohrála na akci WTA 250 v Budapešti už ve finále kvalifikace, ale druhou šanci využila na maximum. Teenagerka si při prvním startu v hlavních soutěžích na nejvyšší tour došla pro titul, když ve finále přetlačila 6:3, 3:6, 6:0 Katerynu Baindlovou (29). Z pozice lucky losera se naposledy na této úrovni povedlo triumfovat Cori Gauffové v roce 2019. Ruska se může těšit na raketový vzestup žebříčkem, v němž se posune o více než 100 míst.

Timofejevová – Baindlová 6:3, 3:6, 6:0

Maria Timofejevová nestačila ve finále kvalifikace v tie-breaku rozhodující sady na českou tenistku a 377. ženu pořadí Annu Siskovou. Ani na pátý pokus tak boje o hlavní soutěž na této úrovni nezvládla. Ruska se však do ní dostala jako lucky loser a senzačně svou premiéru v hlavních losech na nejvyšším okruhu přetavila v triumf. To se v minulosti povedlo pouze osmi hráčkám, naposledy Olze Danilovičové na antuce v Moskvě 2018 (také lucky loser).

Moskevská rodačka našla v hlavní fázi recept na bývalou světovou dvacítku Darju Savilleovou, krajanku Dianu Šnajderovou, Kaju Juvanovou, semifinalistku French Open 2020 Nadiu Podoroskou i Katerynu Baindlovou. Ve čtyřech z pěti zápasů potřebovala všechny tři sety.

Sestřih zápasu Timofejevová – Baindlová.
Livesport

Lucky loser se dostal do finále na hlavní tour poprvé od Jaqueline Cristianové v Linci 2021. Timofejevová je první šťastnou poraženou z kvalifikace od Lince 2019 (Cori Gauffová), která dokázala v této pozici ovládnout některý z turnajů na nejvyšší úrovni.

Talentovaná teenagerka odehrála své 10. profesionální finále a vybojovala šestý titul. Na antuce triumfovala už jen předloni na nejmenších akcích W15, konkrétně v egyptské Káhiře. V žebříčku se posune o více než 100 míst, v pondělí by měla figurovat na 129. příčce.

Baindlová neuspěla ani ve svém druhém finále na okruhu WTA, před pěti a půl lety v hale v Tchaj-peji prohrála ve dvou setech s Tímeou Babosovou. Na prvenství na jakékoli úrovni čeká od roku 2017, kdy se radovala na 125k v čínském Dalianu.

Také Anna Sisková, jediná přemožitelka Timofejevové na turnaji, se probojovala do finále, ale ve čtyřhře. Dvaadvacetiletá Češka si v tomto týdnu v Budapešti poprvé zahrála hlavní soutěž na nejvyšším okruhu v singlu i deblu. Zatímco ve dvouhře skončila už ve druhém kole, ve čtyřhře padla až ve finále, v němž po boku Američanky Jessie Aneyové nestačila na polsko-maďarskou dvojici Katarzyna Piterová, Fanny Stollárová.