Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krach loňských finalistů v Bastadu. Ruud a Rubljov nezvládli vstup do olympijské přípravy

Aktualizováno
Casper Ruud v Bastadu roli favorita nepotvrdil.
Casper Ruud v Bastadu roli favorita nepotvrdil.Profimedia
Druhý nasazený Casper Ruud (25) finále na antukovém klání ATP 250 ve švédském Bastadu neobhájí. Norský šampion z roku 2021 skončil na prvním ze dvou přípravných turnajů před olympiádou hned na raketě prvního soupeře, s Brazilcem Thiagem Monteirem (30) prohrál 3:6, 3:6. Náladu si zvedl alespoň v odpolední čtyřhře po boku Rafaela Nadala (38), v níž po přežití mečbolu postoupili do semifinále. Večer nezvládl své úvodní vystoupení nejvýše nasazený ruský obhájce titulu Andrej Rubljov (26), jenž senzačně nestačil na Argentince Thiaga Agustina Tiranteho (23).

Monteiro – Ruud 6:3, 6:3

Casper Ruud se letos dostal už pětkrát do finále a během jara získal na oblíbené antuce dva tituly, když na pětistovce v Barceloně slavil nejcennější triumf a potřetí ovládl švýcarskou Ženevu. K tomu přidal semifinále na French Open.

Po 'povinném' vystoupení ve Wimbledonu a dvou duelech na trávě měl patřit k černým koňům olympijského turnaje, který se bude konat v areálu Roland Garros. Dvojnásobný finalista antukového grandslamu ale vstoupil do přípravy nečekanou porážkou, ve švédském Bastadu 25letý Nor nestačil na Thiaga Monteira.

Světová devítka Ruud nenašel recept na servis o pět let staršího Brazilce. Za celý zápas se dostal k jedinému brejkbolu, nevyužil ho a po hodině a půl prohrál 3:6, 3:6. V šestém vzájemném duelu s aktuálně 85. hráčem světa padl teprve podruhé.

Statistika zápasu Thiago Monteiro – Casper Ruud
Statistika zápasu Thiago Monteiro – Casper RuudLivesport

Monteiro figuroval v žebříčku nejvýše na 61. místě, přesto solidní bilanci proti hráčům TOP 10 si vylepšil na 5:6. Před Ruudem už dokázal porazit Jo-Wilfrieda Tsongu (Rio de Janeiro 2016), Holgera Runeho (Davis Cup 2023), Carlose Alcaraze (v Riu de Janeiro 2024 mu Španěl po dvou gamech vzdal) a Stefanose Tsitsipase (Madrid 2024).

"Dnes jsem odehrál perfektní zápas. Casper je skvělý tenista a já jsem šťastný, že jsem ho porazil a pokračuju v turnaji. Moc si výhry vážím," řekl spokojený Monteiro v pozápasovém rozhovoru na kurtu. Ve čtvrtfinále se utká s Chorvatem Dujem Ajdukovičem.

Trojnásobný grandslamový finalista Ruud před třemi lety v Bastadu získal jeden ze 12 titulů na okruhu ATP a letos obhajoval finále. I přes ztrátu bodů se teoreticky může posunout ve světovém žebříčku na osmé místo. Před přesunem do Paříže by měl příští týden startovat v rakouském Kitzbühelu. 

Ruud má ale stále 'práci' ještě i v Bastadu, kde pokračuje v deblu s Rafaelem Nadalem. Norsko-španělský tandem na prvním společném turnaji ve čtyřhře vyhrál i druhý zápas, francouzsko-ruské duo Theo Arribage a Roman Safiullin zdolal po odvrácení mečbolu 6:4, 3:6, 12:10 a postoupil do semifinále.

Rubljov – Tirante 6:7, 6:3, 4:6

Rus Andrej Rubljov po květnovém triumfu na Masters v Madridu skončil na pátém turnaji po sobě nečekaně brzy na raketě outsidera. Po senzační porážce v prvním kole Wimbledonu nezvládl vstup ani do antukového turnaje v Bastadu, kde osmý hráč světa podlehl 6:7, 6:3, 4:6 Thiagu Agustinu Tirantemu a velmi záhy tak skončila jeho snaha poprvé v kariéře obhájit titul. Příští týden by se měl představit ještě v chorvatském Umagu, kde triumfoval před sedmi lety.

Třiadvacetiletý Argentinec ze druhé světové stovky Tirante až dosud neporazil hráče TOP 30 a na kontě měl jediný skalp člena elitní padesátky.

"S hráčem TOP 10 jsem hrál poprvé a byl jsem hodně nervózní. Tohle byl můj první zápas před tolika fanoušky. Je to pro mě krásný okamžik," radoval se 121. hráč světa Tirante. V prvním čtvrtfinále na okruhu ATP se utká se Španělem Robertem Carballésem.

Výsledky turnaje ATP 250 v Bastadu