Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rubljov dorazil Ruuda kanárem a slaví 14. triumf. Nora porazil na antuce i počtvrté

Andrej Rubljov ovládl turnaj v Bastadu.
Andrej Rubljov ovládl turnaj v Bastadu.Profimedia
Andrej Rubljov (25) ovládl podnik ATP 250 ve švédském Bastadu a získal svou 14. kariérní trofej, druhou v probíhající sezoně. Ve svém už pátém letošním finále a souboji hráčů TOP 10 přehrál 7:6, 6:0 předloňského šampiona Caspera Ruuda (24), na kterého našel recept i ve čtvrtém měření sil na antukových dvorcích. Vzájemnou bilanci upravil na 5:2 ze svého pohledu a přerušil s Norem sérii dvou proher.

Ruud – Rubljov 6:7, 0:6

Andrej Rubljov se v letošním roce probojoval do finále už popáté. Sice předtím uspěl pouze na Masters v Monte Carlu, ale na druhou stranu získal svou dosud nejcennější trofej. V Bastadu měl nejvíce práce s Franciscem Cerúndolem, s Argentincem se tahal o postup skoro tři hodiny. Alexandera Zvereva, Pavla Kotova i světovou čtyřku a předloňského šampiona Caspera Ruuda naopak přehrál ve dvou setech.

Rodák z Moskvy ztratil vedení 4:2 a v devátém gamu nevyužil ani jeden ze dvou brejkbolů. Rozhodit se však nenechal, poslední dvě hry na servisu v úvodní sadě získal čistou hrou a v tie-breaku zvítězil jednoznačně 7:3. Rychlým vedením 3:0 ve druhém dějství odpor soupeře definitivně zlomil, a dokonce mu nadělil potupného kanára.

Sestřih utkání Ruud – Rubljov
Livesport

S finalistou posledních dvou ročníků French Open a nejúspěšnějším norským tenistou v historii prohrál poslední dva souboje, a to na Turnaji mistrů 2021-22. Sérii proher nicméně přerušil, ve vzájemné bilanci teď vede 5:2 a vyhrál i čtvrté měření sil na antukových dvorcích.

Rubljov se sice v žebříčku nikam neposune a zůstane na sedmém místě, ovšem dotáhl se právě na Ruuda, Stefanose Tsitsipase a také Holgera Runeho, takže je ve hře o nasazení mezi nejlepším kvartetem na US Open. Jedná se o jeho celkově 14. titul, navíc se stal 11. aktivním hráčem vlastnícím pět antukových vavřínů.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Ruud měl na dosah svůj 11. kariérní triumf. Všechny předchozí vybojoval na nejmenších podnicích série ATP 250, mimo nejpomalejší povrch se radoval pouze předloni na betonech v americkém San Diegu. Zatímco v sezoně 2021 posbíral pět titulů a loni tři, letos se mu podařilo kralovat zatím jen v Estorilu.

Oba finalisty teď čeká rychlý přesun na akci ATP 500 v Hamburku. Nejvýše nasazený Ruud začne v německé metropoli proti Sebastiánovi Báezovi a šampiona ročníku 2020 Rubljova čeká v prvním kole Bernabé Zapata.