Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal síly na první finále po dvou letech nenašel, Borges v Bastadu slaví premiérový triumf

Rafael Nadal ve finále nestačil na Nuna Borgese
Rafael Nadal ve finále nestačil na Nuna BorgeseProfimedia
Rafael Nadal (38) antukový turnaj ATP 250 v Bastadu znovu po 19 letech nevyhrál. Španělský veterán ve svém prvním finále od Roland Garros 2022 nenašel po náročných bitvách v předchozích dvou dnech síly na o 15 let mladšího Portugalce Nuna Borgese (23), který hned své premiérové finále přetavil v triumf a navíc po skalpu hvězdného soupeře.

Borges – Nadal 6:3, 6:2

Rafael Nadal kvůli operaci kyčle přišel o téměř celou loňskou sezonu a letos si pohrává s myšlenkou, že rok 2024 bude jeho posledním na profi okruhu. S ohledem na olympijský turnaj konaný na milované antuce v areálu Rolanda Garrose se dokonce vzdal travnatých akcí s vyvrcholením ve Wimbledonu a měsíc a půl po French Open se znovu představil až tento týden na menším podniku ATP 250 v Bastadu.

Osmatřicetiletý Španěl ve Švédsku poprvé od července 2022 vyhrál čtyři zápasy po sobě a poprvé od triumfu na French Open 2022 postoupil do finále, v něm mu ale došly síly. Po třísetových bitvách ve čtvrtfinále a semifinále, v nichž na kurtu strávil v předchozích dvou dnech dohromady šest hodin, nestačil na Nuna Borgese.

Sestřih zápasu

Rafael Nadal na Nuna Borgese nestačil
Livesport

Nadal v  úvodním gamu nevyužil brejkbol, třikrát po sobě neudržel podání a když na celkově třetí třetí ztrátu servisu nedokázal zareagovat třetím rebrejkem, první sadu prohrál. Spáchal během ní 12 nevynucených chyb a trefil jediný vítězný úder.

Ani ve druhé sadě zkušený Španěl nedokázal zvýšit úroveň své hry. Od stavu 2:2 už neuhrál ani game a po hodině a půl prohrál 3:6, 2:6. Zahrál jen 5 winnerů a 19 nevynucených chyb. 

"Hlavně teď gratuluju Nunovi a přeju mu, ať si užije tento výjimečný moment," řekl Nadal s trofejí pro poraženého finalistu. "Bylo to pro mě strašně složité. On hrál skvěle a mě nic nefungovalo."

Statistiky zápasu Nuno Borges – Rafael Nadal
Statistiky zápasu Nuno Borges – Rafael NadalLivesport

Nadal v Bastadu startoval počtvrté v kariéře a poprvé od roku 2005, kdy ve Švédsku porazil ve finálovém souboji dvou teenagerů Tomáše Berdycha a získal tehdy svůj 'teprve' 8. titul a jednu z 11 trofejí během jedné sezony.

Dnes hrál vítěz 22 grandslamů své celkově 131. finále a marně usiloval o 93. titul. Finále na antuce prohrál poprvé od Madridu 2015, kdy nestačil na Andyho Murrayho, a následně sérii 17 triumfů.

Vyčerpaný Rafael Nadal během finálového duelu
Vyčerpaný Rafael Nadal během finálového dueluProfimedia

Sedmadvacetiletý Borges si až dosud zahrál na okruhu ATP jen dvě čtvrtfinále - letos v Los Cabos a Estorilu. Při premiéře ve Švédsku své maximum hned třikrát překonal a zaznamenal životní úspěch.

"Nevím co říct. Když proti mě nastoupil Rafa, tak i část mého já si přála, aby Rafa vyhrál," přiznal Borges.  "Ale jsem šťastný, že jsem takového hráče porazil a došel si pro svůj první titul. Po celý turnaj jsem se cítil skvěle," dodal portugalský tenista v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Rozhovor s Borgesem

Rozhovor s Borgesem po finále.
Liveaport

"Porazit Rafu na antuce je splněný sen. Moc si tuhle chvíli užívám a nikdy na ni nezapomenu. Rafa je inspirací pro další generace a velkou legendou," uvedl Borges již se svou první trofejí pro vítěze turnaje ATP v náručí.  

Výsledky turnaje ATP 250 v Bastadu