Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapivý debakl Lehečky. V Basileji prohrál s antukářem Martínezem a na finále nenaváže

Luboš Zabloudil
Překvapivý debakl Lehečky. V Basileji prohrál s antukářem Martínezem a na finále nenaváže
Překvapivý debakl Lehečky. V Basileji prohrál s antukářem Martínezem a na finále nenavážeČTK / Belga Press / JASPER JACOBS
Jiří Lehečka (22) tři dny po porážce ve finále v Antverpách utrpěl nečekaný debakl v prvním kole halového podniku ATP 500 v Basileji. Český tenista překvapivě prohrál 2:6, 2:6 s antukovým specialistou Pedrem Martínezem ze Španělska a poprvé po srpnovém návratu po zranění zad nezvládl vstup do turnaje.

Martínez – Lehečka 6:2, 6:2

Jiří Lehečka zahájil již čtvrtý turnaj po sobě zápasem proti španělskému antukáři, ale zatímco v Pekingu (Pedro Martínez), Šanghaji (Jaume Munar) i Antverpách (Munar) roli favorita potvrdil a vyhrál ve dvou setech, v Basileji proti Martínezovi neuspěl a navíc utrpěl překvapivý debakl.

Martínez před dvěma týdny triumfoval na domácím antukovém challengeru ve Valencii, v hale pak ale uhrál pouhé dva gamy proti Laslu Djeremu a v duelu s Lehečkou byl outsiderem. Sedmadvacetiletý Španěl však dokázal překvapit, zvítězil jednoznačně 6:2, 6:2 a připsal si jeden z nejcennějších skalpů mimo antuku.

28. tenista žebříčku ATP Lehečka byl proti o pět let staršímu soupeři bez šance. Na returnu si vypracoval jediný brejkbol, který nevyužil, čtyřikrát přišel o podání a po pouhých 67 minutách hry z turnaje vypadl. Španěl ho zaskočil agresivní hrou, přitom minimálně chyboval. 

Lehečka na prvních pěti turnajích po srpnovém comebacku po únavové zlomenině zad, která ho vyřadila ze hry na tři měsíce, vyhrál minimálně jeden zápas. Čtyřikrát pak přidal i výhru číslo dvě a minulý týden v Antverpách to dotáhl až do finále. Nyní poprvé od březnového Masters v Miami končí na raketě hned prvního soupeře.

Statistiky zápasu Pedro Martínez – Jiří Lehečka
Statistiky zápasu Pedro Martínez – Jiří LehečkaLivesport / Enetpulse

Od srpna má dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi zápasovou 11:6. Zatímco první čtyři porážky utrpěl s žebříčkově lépe postavenými soupeři Francesem Tiafoem (26. v ATP), Andrejem Rubljovem (6.), Jannikem Sinnerem (1.) a Holgerem Runem (14.), poslední dva zápasy prohrál z pozice favorita - s Robertem Bautistou (60.) a Martínezem (39.).

V příštích dvou týdnech by se měl Lehečka představit na tisícovce v Paříži a následně na dvěstěpadesátce v Bělehradu.

Výsledky turnaje ATP 500 v Basileji