Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka letos podruhé porazil Tsitsipase, po zranění zad poprvé vyhrál třikrát po sobě

Aktualizováno
Jiří Lehečka vyrovnal vzájemnou bilanci se Stefanosem Tsitsipasem na 2:2.
Jiří Lehečka vyrovnal vzájemnou bilanci se Stefanosem Tsitsipasem na 2:2. Belga / ddp USA / Profimedia
Jiří Lehečka (22) na halové akci v Antverpách porazil 6:4, 6:4 světovou jedenáctku a dvojnásobného semifinalistu Stefanose Tsitsipase (26), vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2 a poprvé po tříměsíční pauze zaviněné zraněním zad vyhrál tři zápasy v řadě. O třetí finále na okruhu ATP si český tenista zahraje s Američanem Marcosem Gironem (31).

Lehečka – Tsitsipas 6:4, 6:4

Jiří Lehečka na všech pěti turnajích po srpnovém comebacku po únavové zlomenině zad, která ho vyřadila ze hry na tři měsíce, vyhrál minimálně jeden zápas. Čtyřikrát pak přidal i výhru číslo dvě a nyní při premiéře v Antverpách poprvé od květnového přerušení sezony vyhrál třikrát po sobě. 

Dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi v Belgii navíc neztratil ještě ani set. Po španělském antukáři Jaume Munarovi a Němci Danielu Altmaierovi si poradil i s dlouhodobě se trápící světovou jedenáctkou Stefanosem Tsitsipasem. Řeka porazil bez ztráty podání 6:4, 6:4, navázal na březnovou výhru z Indian Wells a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2.

Sestřih zápasu

Jiří Lehečka porazil Stefanose Tsitsipase
Livesport

Český tenista hned od začátku dostával o čtyři roky staršího Řeka, který oba předchozí starty v Antverpách (2017 a 2023) proměnil v semifinále, pod tlak. Šance na brejk ve třetím a pátém gamu sice nevyužil, celkově šestý brejkbol za stavu 3:3 už však proměnil a po povedené pasáži se ujal vedení 6:4 a 2:0. Náskok si bez potíží pohlídal, Tsitsipasovi nenabídl jediný brejkbol a po necelé hodině a půl měl postup v 'kapse'. 

33. hráč světa Lehečka má od srpna na turnajích ATP solidní bilanci 10:4. Porážky utrpěl jen s žebříčkově lépe postavenými soupeři Francesem Tiafoem (26. v ATP), Andrejem Rubljovem (6.), Jannikem Sinnerem (1.) a Holgerem Runem (14.).

Naopak šestadvacetiletý Tsitsipas po relativně povedeném jaru, během něhož vyhrál Masters v Monte Carlu, byl ve finále pětistovky v Barceloně a zahrál si čtvrtfinále na Roland Garros, odehrál deset turnajů a jen na olympiádě vyhrál tři zápasy po sobě. Mimo antuku má bilanci 7 výher a 8 porážek a nepovedená část sezony ho zřejmě připraví o Turnaj mistrů, na kterém chyběl naposledy v roce 2018.

Lehečka postoupil do semifinále turnaje ATP pošesté v kariéře a potřetí v sezoně. O třetí finále, které si zahrál zatím jen loni v americkém Winston-Salemu a letos v lednu cestou za svým jediným triumfem v australském Adelaide, se utká se 47. hráčem světa Marcosem Gironem (H2H 2:1).

S devět let starším Američanem, jenž ve večerním čtvrtfinále smetl dvakrát 6:2 domácího Zizoua Bergse, prohrál jen loni na antuce v Paříži. Na trávě i na hardu ho porazil.

Končí i De Minaur a Auger-Aliassime

Ze hry venku už je také finalista z roku 2020 a letos nejvýše nasazený Alex de Minaur. Australský favorit podlehl 3:6, 6:3, 5:7 Francouzi Hugu Gastonovi, který po premiérovém skalpu hráče TOP 10 postoupil potřetí do semifinále turnaje ATP a poprvé mimo antuku.

O udržení semifinálové neporazitelnosti si čtyřiadvacetiletý Gaston zahraje s Robertem Bautistou (H2H 0:0). Španělský veterán udolal po téměř tříhodinové bitvě 3:6, 6:2, 7:6 kanadského šampiona z roku 2022 Félixe Augera-Aliassimea a dostal se do svého prvního semifinále na hlavním okruhu od loňského června. 

Výsledky turnaje ATP 250 v Antverpách