Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Tajemství Kyrgiosova úspěchu? Jeho podání. Ztratil jediné z posledních 95

Aktuálně Kyrgios prodloužil svou vítěznou šňůru už na osm utkání.
Aktuálně Kyrgios prodloužil svou vítěznou šňůru už na osm utkání.Profimedia
Podobně nemožné jako odcizit Monu Lisu z Louvru. Sebrat podání australské tenisové star posledních měsíců Nicku Kyrgiosovi (27) momentálně zkrátka nejde. Z posledních 95 gamů, v nichž servíroval, ztratil jeden jediný. S takovou silou je téměř utopistické jej porazit, o čemž se naposledy přesvědčila světová jednička Daniil Medveděv (26), jež mu na turnaji Masters v Montrealu podlehla ve třech setech.

Kyrgios vždycky patřil k nejlépe podávajícím hráčům na okruhu. Proti obhájci titulu zvolil taktiku na tvrdých kurtech ne tolik vídanou: servis, volej. A Rus se s tím stylem nedokázal srovnat. Vyhrál sice první sadu, ovšem to bylo v tie breaku. Jiná cesta proti Australanovi není schůdná.

Od wimbledonského finále, v němž mu na začátku čtvrtého setu prolomil podání Novak Djokovič (35), odehrál Kyrgios dlouhatánských 73 gamů, v nichž svůj servis udržel. Šest ve zbytku utkání proti Srbovi, dál 64 během celého turnaje ve Washingtonu a pak tři proti Sebastiánu Báezovi (21). Nad Argentincem v prvním setu utkání 1. kola vedl 5:2 a 30:15, načež však dvakrát po sobě netrefil první podání, což se mu stává výjimečně. A soupeř toho využil k brejku.

Byla to jen aktuální slabá chvilka, potom už Kyrgios zase navázal na linii, z níž neuhýbá. "Pokud bude Nick podávat takhle, nemyslím si, že může s někým prohrát," uvedl po wimbledonském finále legendární Pat Cash (57), jenž grandslam na posvátné trávě v roce 1987 ovládl.

Jeho krajan a nástupce je z jiného těsta. Kontroverzní a prostořeký hráč si nadělal spoustu nepřátel svým neurvalým chováním na kurtu, v minulosti přiznal, že jej sužují deprese, myslel na sebevraždu. "Byl jsem na hodně temných místech," vyznal se. Chce se věřit tomu, že tahle etapa je pryč a impulzivní chlapík s řeckými kořeny se bude na kurtu věnovat už jen hře.

To mu jde báječně: má nejlepší formu v životě, za necelý půlrok poskočil o necelých 100 míst (aktuálně na 37. pozici). Zahrál si finále Wimbledonu, minulý týden ve Washingtonu zvedl nad hlavu po třech letech trofej pro vítěze turnaje, k tomu přidal i titul ve čtyřhře. Na okruhu nyní nezáří nikdo jako on.

Aktuálně Kyrgios prodloužil svou vítěznou šňůru už na osm utkání. "Když se podívám, kde jsem byl loni a kde jsem teď, je to neuvěřitelná proměna," zaráží i jeho samotného.

Před Australian Open se zaměřil na intenzivní trénink, servis byl jednou z jeho součástí. Podle svých slov změnil přístup k tenisu, o němž se před pár lety nebál prohlásit, že jej "moc nemá rád". Teď v sobě našel motivaci, trénoval dokonce i na nedávné dovolené na Bahamách, kam se jel rozptýlit po Wimbledonu.

Nebojí se velkých jmen, s Medveděvem i Djokovičem má dokonce pozitivní bilanci (stejně tak s Tsisipasem a Zverevem). Se svou aktuální úspěšností podání se jim klidně v žebříčku může přiblížit na dostřel.

Letošní pořadí podle úspěšnosti servisu (v%)

1. Kyrgios (Austr.) - 94,42

2. Isner (USA) - 91,52

3. Opelka (USA) - 90,83

4. Hurkacz (Pol.) - 90,13

5. Cressy (USA) - 89,43