Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Střídání na tenisovém trůnu. Sabalenková korunovala skvělou sezonu posunem do čela žebříčku

Aryna Sabalenková se vrátila na tenisový trůn.
Aryna Sabalenková se vrátila na tenisový trůn.Xiao Yijiu / Xinhua News / Profimedia
Aryna Sabalenková (26) vystřídala v čele světového pořadí Polku Igu Šwiatekovou (23), která kralovala nepřetržitě od loňského Turnaje mistryň. Vítězka dvou letošních grandslamů se po téměř roce opět vrátila na první místo žebříčku WTA, kde zahajuje svůj devátý týden. Běloruska má šanci poprvé zakončit sezonu jako světová jednička.

Sabalenková už byla světovou jedničkou osm týdnů loni na podzim. Nyní využila absence Igy Šwiatekové, která od vyřazení ve čtvrtfinále US Open nehraje a díky skvělému tažení na turnajích na tvrdém povrchu se znovu vrátila do čela žebříčku.

Přitom Polka měla po Wimbledonu náskok na druhou Bělorusku suverénních 4224 bodů. Sabalenková však především díky vítězství na grandslamovém US Open a tisícovkách v Cincinnati a Wuhanu stáhla náskok Polky na pouhých 69 bodů.

V novém vydání žebříčku WTA ji vítězka dvou letošních majorů na první příčce vystřídala, přestože ani jedna z hráček nebyla minulý týden na žádném turnaji. Podle WTA se tak stalo kvůli nedodržení určitých turnajových kvót a Sabalenková ztratila méně bodů než Šwiateková.

Aktuálně vede Běloruska těsným rozdílem 41 bodů a během příštích dvou týdnů se její náskok pravděpodobně zvýší a na Turnaji mistryň by měla plnit roli první nasazené stejně jako minulý rok. Navíc má Sabalenková velkou šanci, že na prvním místě žebříčku bude poprvé v kariéře i na konci sezony. Stačí jí k tomu vyhrát dva zápasy v základní skupině listopadového klání v Rijádu a nemusí se ohlížet na výsledky Šwiatekové.

Žebříček k 21. říjnu.
Žebříček k 21. říjnu.Livesport

Loni Polka na závěrečném turnaji pro osm nejlepších tenistek vyhrála všech pět zápasů, včetně semifinále nad Sabalenkovou a znovu získala první místo.