Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Soud zveřejní rozhodnutí v případu Diarry. Rozsudek může změnit přestupový systém FIFA

Diarra by mohl změnit přestupová pravidla FIFA.
Diarra by mohl změnit přestupová pravidla FIFA.PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia
Soudní dvůr Evropské unie v pátek zveřejní své rozhodnutí ohledně žaloby bývalého francouzského fotbalisty Lassany Diarry (39) na světovou federaci FIFA. Podle agentury Reuters může usnesení soudu vést k velkým změnám v celém přestupním systému, jenž pod dohledem FIFA funguje v současné podobě od roku 2001. Diarra tento systém zpochybnil už v roce 2017, kdy u belgického soudu v první instanci uspěl s tvrzením, že mu přestupová pravidla FIFA zabránila najít si nový klub po předčasném ukončení smlouvy v Lokomotivu Moskva v roce 2014.

Regule světové federace stanovují, že pokud klub hráči vypoví kontrakt kvůli porušení jeho podmínek, zájemce o jeho služby je společně s hráčem odpovědný za zaplacení kompenzace tomuto týmu. Tato situace nastala, když chtěl Diarru po konci v Lokomotivu získat belgický klub Charleroi.

FIFA totiž nařídila Diarrovi zaplatit Lokomotivu, s nímž se rozešel ve zlém údajně kvůli snaze klubu snížit mu plat, odškodnění ve výši 10 milionů eur. Charleroi chtělo od FIFA a belgického svazu garanci, že se nebude muset na této částce podílet, a když ji nedostalo, od podpisu smlouvy s Diarrou odstoupilo.

Bývalý hráč Chelsea, Arsenalu či Realu Madrid se proti rozhodnutí FIFA odvolal ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne, u něhož neuspěl. V roce 2016 zažaloval u belgického soudu světovou federaci a belgický svaz a požadoval náhradu ve výši šest milionů eur za ušlý zisk kvůli tomu, že nemohl na sezonu 2014/15 kvůli nutnosti zaplatit kompenzaci Lokomotivu podepsat smlouvu s žádným klubem.

Belgický soud požádal v případu Soudní dvůr o radu. Podle agentury Reuters může být páteční rozhodnutí přelomové, pokud vyhoví doporučení generálního advokáta soudu Macieje Szpunara, jenž se postavil na stranu hráče. "Může se ukázat, že některá přestupová pravidla FIFA odporují právu Evropské unie. Tato pravidla jsou restriktivní povahy a jsou odůvodněná pouze v mimořádných případech," napsal Szpunar ve svém posudku, jenž však není závazný.

Někdejší francouzský reprezentant Diarra (34 startů) ukončil kariéru v Paris Saint-Germain v roce 2019. A teď možná to nejdůležitější – jeho právníkem je Jean-Louis Dupont, který zastupoval Belgičana Jeana-Marca Bosmana v přelomovém případu, jenž v roce 1995 otevřel cestu pro volný pohyb hráčů v rámci Evropské unie po vypršení kontraktu.