Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Šok na Australian Open: Nadal vypadl už ve 2. kole, proti McDonaldovi dohrával zraněný

Aktualizováno
Šok na Australian Open: Nadal vypadl už ve 2. kole, proti McDonaldovi dohrával zraněný
Šok na Australian Open: Nadal vypadl už ve 2. kole, proti McDonaldovi dohrával zraněnýProfimedia
Teprve až středeční program nabídl první velké překvapení letošního ročníku Australian Open. Obhájce titulu a rekordman v počtu grandslamových trofejí Rafael Nadal (36) tahal ve druhém kole proti skvěle hrajícímu Mackenziemu McDonaldovi (27) od začátku za kratší konec a za stavu 4:6, 3:4 se zranil v oblasti levé kyčle. Po ošetření ještě pokračoval, i když se nemohl pohybovat na 100%, a s Američanem nakonec padl 4:6, 4:6 a 5:7.

Rafael Nadal se před rokem v Austrálii vrátil po další zdravotní pauze, ovládl generálku v Melbourne, podruhé v kariéře vyhrál Australian Open a prvního loňského přemožitele našel až v 21. zápase, konkrétně ve finále na Masters v Indian Wells. Navíc už počtrnácté kraloval na French Open a Novakovi Djokovičovi a Rogerovi Federerovi utekl v počtu grandslamových trofejí o dva kousky.

První loňský nezdar na majorech zaregistroval až ve Wimbledonu, kde nenastoupil k semifinále s Nickem Kyrgiosem. A od té doby si naopak prochází jedním z nejméně povedených období své kariéry. Ve zbytku roku zvládl jen čtyři z devíti zápasů.

Letos naopak zaznamenal svůj nejhorší vstup do sezony, když poprvé v kariéře prohrál úvodní dva duely roku (s Alexem de Minaurem a Cameronem Norriem v United Cupu). A ve středu po porážce 4:6, 4:6 a 5:7 s Mackenziem McDonaldem premiérově nezvládl utkání druhého kola na Australian Open, které hrál při 18. startu na turnaji již posedmnácté. V této fázi majorů ztroskotal teprve pošesté a poprvé od Wimbledonu 2015.

Američan si navzdory zdravotním problémům nasazené jedničky zaslouží veškeré uznání. Až do koncovky druhé sady hrál totiž agresivně, moc nechyboval a Nadala celkem jasně přehrával. Favorizovaný Španěl se zranil v bolasti levé kyčle ve chvíli, kdy dobíhal vítězný úder soupeře a skóre naskočilo na 4:6, 3:4 a 15:30 z jeho pohledu, a naděje na obrat pro něj zhasla. Následující game ještě zvládl, pak se nechal v útrobách stadionu ošetřovat a překvapivě v utkání pokračoval.

A to ještě docela dlouho, ačkoli se v žádném případě nepohyboval na 100%. McDonald však nebyl schopný mu sebrat servis, povedlo se mu to až v 11. hře. Zápas následně s přehledem ukončil.

"Mám vážně radost z toho, jak jsem zápas začal. Myslím si, že jsem hrál opravdu dobře, skvěle servíroval i returnoval, snažil jsem se být agresivní a nedát mu čas na jeho údery. Třetí set byl těžký po psychické stránce, jsem rád, že jsem to dotáhl. Rafa je velký šampion, za žádné situace se nevzdává," řekl McDonald, jenž si připsal teprve svůj druhý skalp Top 10.

Detail zápasu Nadal – McDonald 0:3

Bývalého lídra žebříčku ATP, jenž se v pořadí propadne ze druhého minimálně na šesté místo, tak možná v počtu grandslamových vavřínů opět dožene Novak Djokovič. S devíti triumfy nejúspěšnější hráč Australian Open je totiž v Melbourne největším favoritem.

"On hrál dobře, já ne a v jednu chvíli byl konec. Je to kyčel," řekl Nadal novinářům. "Pořád nevím, co přesně se stalo, ale už jsem s touhle kyčlí problémy měl. Musel jsem se jim věnovat, léčit se, ale nikdy to nebylo tak hrozné. V podstatě se nemůžu hýbat. Ale nechci se už bavit o zraněních, jsem z toho unavený. Chápu vás, ale prohrál jsem a snažil se bojovat do konce," dodal.

Nadal se stal prvním hráčem od roku 2001, který vypadl na Australian Open v pozici turnajové jedničky ve druhém kole. Naposledy se to přihodilo Brazilci Gustavovi Kuertenovi. Hůře Nadal skončil v Melbourne jen v roce 2016, kdy prohrál v prvním kole s krajanem Fernandem Verdaskem.

"Někdy z toho jste prostě jen unavení, když se zranění neustále opakují a vrací. Ale teď bych lhal, kdybych tvrdil, že to pro moji psychiku nebyla tvrdá rána. Takže především doufám, že kvůli tomu nebudu mimo hru příliš dlouho," dodal rodák z Mallorcy.

McDonald bude v pátek bojovat o vyrovnání svého grandslamového maxima (osmifinále Wimbledonu 2018 a Australian Open 2021). Jeho dalším protivníkem bude český kvalifikant Dalibor Svrčina, nebo nasazený Japonec Jošihito Nišioka.

Namále měl už ve druhém kole Australian Open také Félix Auger-Aliassime. Loňský čtvrtfinalista prohrával se skvěle hrajícím Slovákem Alexem Molčanem 0:2 na sety, pak ale využil kolapsu soupeře, začal dominovat, nakonec zvítězil snadno 3:6, 3:6, 6:3, 6:2, 6:2 a podruhé v kariéře otočil takto nepříznivý vývoj. O možnost zahrát si ve druhém týdnu bude bojovat s Franciscem Cerúndolem, nebo Corentinem Moutetem.

Detail zápasu Molčan – Auger-Aliassime 2:3

Jannik Sinner naopak neztratil set ani ve svém druhém zápase. Další ze čtvrtfinalistů předchozího ročníku ve středu nečelil brejkbolu a antukového specialistu Tomáse Martína Etcheverryho přehrál za hodinu a tři čtvrtě 6:3, 6:2, 6:2. O účast ve druhém týdnu už na šestém grandslamu v řadě se utká s Lloydem Harrisem, či Mártonem Fucsovicsem.

Detail zápasu Etcheverry – Sinner 0:3

Frances Tiafoe si podruhé v kariéře zahraje třetí kolo na Australian Open, kde v roce 2019 dosáhl na své premiérové čtvrtfinále na grandslamech. Potenciální soupeř Nadala v osmifinále si ve středu v Melbourne Parku poradil 6:4, 6:4 a 6:1 se 17letým Junchengem Shangem, který se stal předevčírem prvním čínským účastníkem ve druhém kole mužské dvouhry na úvodním podniku velké čtyřky v open éře. V cestě do osmifinále mu bude stát Karen Chačanov, nebo Jason Kubler.

Detail zápasu Shang – Tiafoe 0:3