Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Velké eso v Jeseníkách, Závod míru jede Morgado, pátý z Flander. Startuje se ve čtvrtek

Závod míru jede António Morgado, pátý z Flander.
Závod míru jede António Morgado, pátý z Flander.Profimedia
Slavný etapový cyklistický Závod míru se v letošní sezoně pojede od 30. května do 2. června a bude pro mladé jezdce opět důležitým krokem na cestě do některé ze stájí World Tour. Velkým adeptem na celkové vítězství by měla je vycházející dvacetiletá hvězda António Morgado. Portugalec v barvách elitní formace UAE Emirates má už dvě stříbrné medaile z mistrovství světa a byl pátý ve slavném závodu Kolem Flander.

V minulosti v Jeseníkách závodili například Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard či Julian Alaphilippe, kteří aktuálně patří mezi největší cyklistické hvězdy na světě. A loňský vítěz Antoine Huby z Francie podepsal dvouletý kontrakt v týmu World Tour Soudal Quick-Step. Bitva pro národní reprezentace do třiadvaceti let se jezdí jako součást seriálu elitního Nations Cup a půjde o jedenáctý ročník.

"Přijedou nejlepší mladí cyklisté světa, kvalita bude na nejvyšší úrovni. Jsem si jist, že přivítáme některou z budoucích hvězd světového pelotonu. Připravili jsme náročné tratě včetně stoupání na legendární Dlouhé stráně, celkové nadmořské metry prověří jejich kvalitu. A já se samozřejmě těším na výkony českých talentů," řekl ředitel závodu Leopold König.

Na start Závodu míru se vrací loňský vítěz Antoine Huby
Na start Závodu míru se vrací loňský vítěz Antoine HubyCzech Tour / Závod Míru

Z tuzemských cyklistů při Závodu míru startovali například Mathias VacekPavel Bittner, Petr Kelemen či Milan Kadlec, který bude na startu také letos.

Úvodní den povede závodníky z Krnova do Opavy a bude to na rozdíl od posledního ročníku plnohodnotná 123 km dlouhá etapa, nikoliv prolog. Další etapa z Uničova do Rýmařova bude o 6 km kratší, ale výškovými metry náročnější. Klíčový den čeká na cyklisty v sobotu, neboť pojedou z Bruntálu na Dlouhé Stráně, na necelých 100 kilometrech nastoupají 2 156 výškových metrů.

Finále ze Šumperka do Jeseníku bude dlouhé 126 km s převýšením 2 223 metrů. Celkově cyklisté zdolají 468 kilometrů a 7 981 výškových metrů. Závod míru je součástí Poháru národů, který patří do nejvyšší světové kategorie závodníků do 23 let a jehož součástí je i francouzský Tour de l'Avenir či Orlen Nations Grand Prix v Polsku.

Závod míru bude mít start v Krnově a cíl v Jeseníku
Závod míru bude mít start v Krnově a cíl v JeseníkuZávod Míru / Czech Tour

"Jedeme na tradičních, ale i nových místech. Vážíme si podpory místních, měst a krajů, protože nám všichni hodně pomáhají připravit tratě a zajistit absolutně bezpečný závod, což je pro nás mimořádně důležité. Zároveň se zavazujeme, že dopravu omezíme na dobu nezbytně nutnou a uklidíme po sobě. Chceme být dobrými sousedy," slíbil Leopold König. Pro diváky připravují organizátoři fan zóny s programem pro celé rodiny jak ve startovních, tak v cílových městech.

Kromě Morgada by o nejvyšší pozice měli bojovat dvacetiletý Francouz Paul Magnier (Soudal Quick Step), jeho krajan Alexy Faure Prost (Intermaché Wanty), Nizozemec Darren van Bekkum (Visma-Lease a Bike) či Slovinec Žak Eržen (Bahrain Victorious).

Program Závodu míru U23 – Grand prix Jeseníky

1. etapa – 30. května: Krnov - Opava (123 km)

(start: 13:00 / dojezd: 16:01 / 1739 výškových metrů)

2. etapa – 31. května: Uničov - Rýmařov (117 km)

(start: 13:30 / dojezd: 16:20 / 1863 výškových metrů).

3. etapa – 1. června: Bruntál – Dlouhé Stráně (99 km)

(start: 12:00/ dojezd: 14:25 / 2156 výškových metrů).

4. etapa – 2. června: Šumperk – Jeseník (126 km)

(start: 10:30, dojezd: 13:34 / 2223 výškových metrů).