Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vacek ve druhé etapě Vuelty spadl po srážce s divákem, novým lídrem je Van Aert

Groves byl v cíli jako první.
Groves byl v cíli jako první.AFP
Belgičan Wout van Aert (29) je novým lídrem cyklistické Vuelty. V 2. etapě byl druhý za Australanem Kadenem Grovesem (25). Pavel Bittner (21) dospurtoval šestý. Mathias Vacek (22), jenž zvládl sobotní časovku v druhém nejlepším čase, měl ve 2. etapě pád po střetu s divákem. Přesto dojel v hlavním poli, v průběžném pořadí klesl z druhého na třetí místo.

Další český debutant na Grand Tour Mathias Vacek měl v závěru pád zřejmě po kolizi s diváky, přesto dojel v hlavním poli na 44. místě ve stejném čase jako vítěz. V průběžném pořadí klesl z druhého na třetí místo. Uhájil ale bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce, který oblékl po druhém místě v úvodní časovce.

Groves vybojoval ve 194 km dlouhé etapě 17. vítězství v kariéře. Vavřínu se dočkal po takřka ročním čekání, naposledy vyhrál v závěru loňské Vuelty. "Je to hezký způsob, jak začít Vueltu. Byl to pro mne těžký rok, čekat pořád na výhru, ale sem jsem přijel s obrovskou motivací to změnit a musím poděkovat týmu za skvělý rozjezd," řekl v rozhovorech po etapě Groves, jenž se na Vueltě radoval z etapového úspěchu popáté.

Van Aertovi, jenž byl v sobotní časovce třetí za Vackem, stačily bonifikační sekundy za druhé místo k zisku červeného dresu lídra. Třetí dnes dospurtoval Corbin Strong z Nového Zélandu.

"Samozřejmě jsem chtěl tuhle etapu vyhrát. Můj tým odvedl skvělou práci, aby to dovedl do hromadného spurtu, takže je smůla, že jsem byl druhý. Ale věděl jsem, že umístění mezi prvními třemi znamená červený dres, takže to nakonec byl dobrý den," řekl po dojezdu trochu zklamaný Van Aert.

Vacek skončil na zemi zhruba 23 km před cílem a nabral ztrátu přes 40 sekund. Stíhací jízdou se ale po necelých deseti kilometrech dokázal vrátit do pelotonu. Do závěrečnému spurtu už se ale jezdec stáje Lidl-Trek nezapojil. V celkovém pořadí zaostává za Van Aertem o pět sekund. Druhý je vítěz zahajovací časovky Američan Brandon McNulty, který ztrácí na lídra tři sekundy.

Bittner z týmu dsm-firmenich PostNL figuruje na 55. příčce s odstupem 1:12 na Van Aerta.

Kompletní výsledky 2. etapy Vuelty