Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Roglič po úniku ovládl 19. etapu Vuelty a ujal se celkového vedení před O'Connorem

Primož Roglič ovládl 19. etapu Vuelty a získal červený dres.
Primož Roglič ovládl 19. etapu Vuelty a získal červený dres.ČTK / imago sportfotodienst / Sirotti Stefano
Slovinský cyklista Primož Roglič (34) vyhrál po úniku 19. etapu Vuelty a ujal se vedení v závodě. Trojnásobný šampion má po útoku v závěrečném stoupání na Alto de Moncalvillo náskok 1:54 minuty před dosavadním lídrem Benem O'Connorem (28) z Austrálie.

Roglič do 173,5 km dlouhé etapy vstupoval s pětisekundovým mankem. Peloton na úpatí posledního kopce zlikvidoval denní únik a stáj Red Bull-Bora hansgrohe ve stoupání rozjela pro svého lídra útok. Daniel Martínez nasadil ostré tempo, které kromě Rogliče a dalšího stájového kolegy Aleksandra Vlasova nedokázal nikdo akceptovat.

"Mám na tohle stoupání hezké vzpomínky a využil jsem příležitost," řekl Roglič, jenž může čtvrtým triumfem na Vueltě vyrovnat rekordní bilanci Španěla Roberta Herase. "Sice jsem říkal, že nepotřebuju etapové vítězství, ale kluci se rozhodli, že mě neposlechnou a zabrali s tím, že nemají nic jiného na práci. Tak jsem se rozhodl a řekl ok, musíme táhnout za jeden provaz a šli jsme do toho," popsal s nadsázkou rozhodující moment.

Trojice si rychle vypracovala dvacetisekundový náskok a v posledních kilometrech zbyl v čele Roglič sám. Vedení postupně navýšil až na 46 sekund a oslavil třetí letošní a celkově 15. vítězství na Vueltě. O'Connor, jenž jel v červeném dresu od šesté etapy, naopak v závěrečném stoupání odpadl a na 12. místě ztratil 1:49 minuty.

"Na konci už jsem byl trochu zlomený. Cítil jsem se dobře tak do poloviny," přiznal O'Connor v cíli. Útok rivala očekával. "V podstatě jsem nebyl překvapený, ale nečekal jsem, že budu na konci tak špatný. Bylo to z mé strany průměrné, abych byl upřímný. Ale taková je realita," dodal smířeně.

Za Rogličem, který na zdejším stoupání triumfoval i v roce 2020, dojel na druhém místě Francouz David Gaudu. Třetí byl ve stejném čase Mattias Skjelmose a oblékl se do bílého trikotu pro nejlepšího mladého jezdce.

Bez větších problémů zvládli etapu se závěrečným stoupáním první kategorie i oba čeští debutanti na Grand Tour. Mathias Vacek dojel na 77. místě s odstupem 14:45 za Rogličem, Pavel Bittner byl klasifikován na 97. příčce s mankem 15:35.

Další boje o celkové pořadí se očekávají v sobotu, kdy je na programu královská etapa. Na trase dlouhé 172 km z Villarcaya na vrchol Picón Blanco musí jezdci zvládnout 4730 výškových metrů. Peloton čeká sedm vrchařských prémií, tři z nich první kategorie včetně závěrečného osmikilometrového stoupání. V neděli Vuelta vyvrcholí časovkou jednotlivců v Madridu.

"Nic ještě není hotovo. Celou dobu říkáme, že královská etapa teprve přijde a poslední je na programu zítra, opravdu velká, supertěžká," odmítl Roglič, že by bylo o vítězi rozhodnuto. Připomněl, že ani poslední den není tradiční dojezd, v němž už se na celkové pořadí neútočí. "Opět bude rozhodující den pro celkové pořadí v časovce. Zdaleka není hotovo," dodal.

Výsledky Vuelty