Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

První časovku na Tour de France vyhrál Evenepoel, stáhl ztrátu na vedoucího Pogačara

Evenepoel vyhrál úvodní časovku.
Evenepoel vyhrál úvodní časovku.AFP
Belgický cyklista Remco Evenepoel (24) vyhrál první ze dvou časovek na Tour de France a po sedmi etapách stáhl ztrátu na vedoucího Slovince Tadeje Pogačara (25), který dnes dojel druhý, z 45 na 33 sekund. Evenepoelův pomocník do hor a jediný český účastník Jan Hirt (33) zaostal za vítězem o více než čtyři a půl minuty a obsadil 127. místo.

Úřadující mistr světa v časovce Evenepoel vyrazil na mírně zvlněnou trať mezi vinařskými obcemi Nuits-Saint-Georges a Gevrey-Chambertin jako předposlední a od prvních mezičasů vedl. Příliš ho nezpomalil ani zaseknutý řetěz a po více než 25 kilometrech byl v cíli nejrychlejší. Při premiéře na "Staré dámě" zkompletoval triumf v časovkách na všech třech Grand Tours.

"Splnil se mi sen, byl to můj velký cíl, i celého týmu," řekl Evenepoel. "Lekl jsem se, že jsem píchl. Trochu jsem zpanikařil, ale ztratil jsem tím jen čtyři pět sekund," dodal k technickým potížím na trati.

Vítěz letošního Gira d'Italia Pogačar se v polovině trati dokázal Evenepoelovi přiblížit na šest sekund, v závěru ale trochu ztratil. Mezi něj a obhájce titulu Dána Jonase Vingegaarda se dokázal vklínit třetí Slovinec Primož Roglič. Vingegaardovo manko na Pogačara na průběžné třetí příčce narostlo na minutu a čtvrt.

"S dnešním výkonem jsem celkem spokojený. Na kopci jsem byl uvařený, ale pak jsem znovu chytil tempo," uvedl Pogačar. "Po Giru si víc věřím a dokázal jsem si, že můžu být ještě lepší než tam. Loni jsem na Jonase ztratil v časovce 1:38 minuty, dnes jsem na něj 25 sekund získal. To je skvělé, ale Remco dokázal, že není mistrem světa náhodou," doplnil.

Výsledky Tour de France

Sobotní 8. etapa s řadou drobných kopců zavede peloton po 183 kilometrech do Colombey-les-Deux-Églises.