Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pogačar v závěru nastoupil Vingegaardovi a navýšil svůj náskok v čele Tour de France

Tadej Pogačar vyhrál druhou etapu na letošní Tour.
Tadej Pogačar vyhrál druhou etapu na letošní Tour.Profimedia
Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhrál na Tour de France po útoku v závěru první pyrenejskou etapu a upevnil si vedení v průběžném hodnocení. Na druhé místo se po náročné 14. etapě posunul obhájce titulu z posledních dvou ročníků Jonas Vingegaard. Dán v sobotu dojel s odstupem 39 sekund druhý a celkově ztrácí 1:57 minuty.

Cyklisté v sobotu museli na 151,9 km dlouhé trase z Pau do Saint-Lary-Soulan Pla d'Adet zdolat mimo jiné ikonický Tourmalet a nastoupali celkem 4000 výškových metrů.

Pogačar, jenž Tour ovládl v letech 2020 a 2021, ve skupince favoritů zaútočil ve stoupání necelých pět kilometrů před cílem. Lídr týmu UAE Emirates rychle dojel stájového kolegu Adama Yatese, za nímž se chvíli vyvezl, a poté pokračoval v útoku.

Vingegaard, který Pogačara v dojezdu jedenácté etapy porazil, tentokrát nedokázal držet tempo a ztrácel. Slovinec, jenž po letošním triumfu na Giru d'Italia útočí na vzácný double, si nakonec dojel pro druhý letošní a celkově 13. vavřín na Tour se suverénním náskokem.

Dosud druhý Remco Evenepoel, jemuž opět v kopcích pomáhal Jan Hirt, hlavním rivalům v závěru nestačil. Nakonec na třetím místě narostlo jeho manko na 1:10 minuty. V celkovém pořadí ho předstihl Vingegaard, na nějž nyní ztrácí 25 sekund.

Hirt dokončil etapu na 35. místě. Za Pogačarem zaostal o 11:57 minuty.

Tour de France