Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pogačar nechce, aby se opakoval loňský rok. V posledním týdnu očekává tvrdé útoky od Vingegaarda

Tadej Pogačar stále hájí žlutý trikot.
Tadej Pogačar stále hájí žlutý trikot.AFP
Královna cyklistiky má za sebou poslední den volna a čeká ji závěrečný týden bojů o žlutý trikot. Tadej Pogačar (25) zatím v závodě jasně vede. Slovinec však v pondělí předpověděl "ohňostroj" útoků v posledních dnech Tour de France. Očekává, že obhájce prvenství Jonas Vingegaard (27) připravuje útok na titul.

Pogačar, šampion z let 2020 a 2021, vede před dvojnásobným vítězem Vingegaardem o tři minuty a devět sekund, přičemž do konce závodu zbývá šest etap, z nichž tři jsou potenciálně rozhodující. Slovinský cyklista minulý víkend zasadil svému soupeři téměř drtivý úder, když ovládl obě horské etapy.

Přesto nelétá v oblacích. Stojí nohama pevně na zemi, protože si až příliš dobře pamatuje, co se stalo v podobně vyrovnané bitvě během loňské Tour de France. Pogačar ve třetím týdnu vyhořel a na celkového vítěze z Dánska ztratil sedm minut a 29 sekund.

"Myslím, že tento týden bude ještě větší ohňostroj, takže se budeme muset soustředit," odpověděl Pogačar jasně na otázku ohledně Vingegaardova pondělního tvrzení, že souboj ještě zdaleka neskončil. "Určitě něco chystají, možná v pátek nebo v sobotu, ale ne v obou případech," předpověděl.

Pogačar se pátku vzhledem k nadmořské výšce obává oprávněně, protože Tour vystoupá do vzácných 2 800 metrů a očekávají se vysoké teploty. "Col de la Bonnette se mi líbí, byl jsem tam loni v srpnu a líbí se mi i sjezd z Izoly," řekl současný lídr celkového pořadí 111. ročníku cyklistického závodu.

Také sobotní 20. etapa bude pro favority postrachem kvůli mnoha stoupáním a pocitu tísnivého horka, které se opět dostaví. "V sobotu se pojede v okolí mého domova, bude to pro mě taková domácí etapa," prozradil 25letý jezdec, který žije v Monaku se svou přítelkyní - slovinskou cyklistkou - Urškou Žigart.

"Jonas říkal, že domů bez boje nepojede, takže budu potřebovat, aby se kolem mě točilo co nejvíce mých týmových kolegů," uzavřel Pogačar, který však bude muset neděli zvládnout sám, protože na programu je časovka jednotlivců.