Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Philipsen se na Tour dočkal první letošní sprinterské výhry. Vedení dál drží Pogačar

Jasper Philipsen se prosadil v hromadném dojezdu 10. etapy Tour de France.
Jasper Philipsen se prosadil v hromadném dojezdu 10. etapy Tour de France.Profimedia
V hromadném dojezdu 10. etapy Tour de France se letos poprvé prosadil belgický cyklista Jasper Philipsen. Loňský vítěz bodovací soutěže, jenž měl dosud na kontě dvě druhá místa, porazil ve sprinterském souboji vítěze dvou etap Biniama Girmaye z Eritreje. Třetí byl Němec Pascal Ackermann. Vedení dál drží dvojnásobný šampion Slovinec Tadej Pogačar.

Profil dnešní rovinaté trati, na níž cyklisté po dni volna na 187,3 km nastoupali jen necelých 1000 výškových metrů, sliboval příležitost pro sprintery a hromadný dojezd celého pelotonu předpoklady naplnil. Philipsenovi rozjel sprint nizozemský mistr světa Mathieu van der Poel a elitní spurtér byl suverénní. Na Tour získal už sedmý vavřín a snížil Girmayův náskok v boji o zelený dres.

Žlutý trikot lídra si v poklidném tempu pelotonu hlídal Pogačar, jenž byl klasifikován na 29. místě. Dál vede o 33 sekund před belgickým debutantem na Tour Remcem Evenepoelem a o 1:15 minuty před svým přemožitelem z minulých dvou let Jonasem Vingegaardem z Dánska.

Jediný český účastník závodu Jan Hirt, jenž má být Evenpoelovým pomocníkem v náročných horských etapách, dojel 2:07 minuty za hlavním polem. V průběžném hodnocení figuruje na 127. pozici.

Ve středu cyklisté zamíří zpět do hor a čeká je jedna z nejtěžších etap 111. ročníku. Trasa jedenácté etapy peloton povede Centrálním masivem a na 211 km dlouhé cestě z Évaux-les-Bains do lyžařského střediska Le Lioran závodníci nastoupají 4350 výškových metrů. Jen na posledních 50 km čekají čtyři horské prémie.

Výsledky Tour de France