Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Philipsen ovládl 16. etapu TdF v hromadném spurtu, Girmay v něm spadl, lídrem zůstává Pogačar

Pogačar a jeho cílová radost.
Pogačar a jeho cílová radost.AFP
Vítězem 16. etapy Tour de France se stal po hromadném dojezdu belgický cyklista Jasper Philipsen (26) a vybojoval třetí triumf v tomto ročníku. Vyrovnal tím bilanci dosud nejúspěšnějšího spurtéra letošního závodu Biniama Girmaye (24) z Eritreji, který dnes 1,5 kilometru před cílem upadl a do finiše tentokrát nezasáhl. Přesto dál vede bodovací soutěž, Philipsen však snížil jeho náskok na 32 bodů.

Rovinatá etapa podle očekávání nepřinesla významné změny v celkovém pořadí. Závod dál vede Slovinec Tadej Pogačar o více než tři minuty před obhájcem titulu Dánem Jonasem Vingegaardem.

Český cyklista Jan Hirt dojel na 138. místě se ztrátou 2:30 minuty na Philipsena. Šestadvacetiletý Belgičan si připsal devátý etapový vavřín na Tour v kariéře.

Philipsen, kterému rozjel spurt úřadující mistr světa Nizozemec Mathieu van der Poel, předčil Němce Phila Bauhause a Nora Alexandera Kristoffa. "Druhé místo bylo maximum. Philipsen byl dneska jasně lepší," řekl Bauhaus televizní stanici ARD.

Výsledky Tour de France

Šestadvacetiletý Belgičan si připsal devátý etapový vavřín na Tour v kariéře. "Včera ve volném dnu jsem si dobře odpočinul a cítil jsem se fajn. Přijde mi, že moje forma během Tour roste. Proto jsem věřil, že když se vepředu dobře poskládáme, mohlo by to na vítězství vyjít," řekl Philipsen v televizním rozhovoru.

Girmayův pád neviděl. "Snad bude v pořádku, protože takhle prohrát si nezaslouží," uvedl belgický jezdec po poslední "spurtérské" etapě. O zeleném dresu nyní rozhodnou sprinterské prémie v úvodních částech horských etap. "Nic není nemožné, ale bude to těžké," konstatoval Philipsen, který bodovací soutěž ovládl loni.

Středeční 17. etapa dlouhá 178 km zavede peloton do lyžařského střediska Superdévoluy. V jejím závěru čekají jezdce tři stoupání.